Το καλύτερο Δώρο

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

        Διηγούνται πως  κάποτε στην Αφρική, την εποχή που  άκμαζε το δουλεμπόριο, μια χρονιά δεν είχε βρέξει καθόλου σε κάποιο αφρικανικό χωριό, και όλες οι καλλιέργειες είχαν καταστραφεί.
        Τα  πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για μια  φτωχή οικογένεια που κινδύνευε να χαθεί από την πείνα. Μπροστά στο ανυπέρβλητο πρόβλημα η οικογένεια σκέφτηκε μια λύση: θα πουλούσαν το ένα από τα δέκα παιδιά τους, και με τα χρήματα που θα έπαιρναν θα έτρεφαν τα άλλα εννιά…

Άλλωστε – σκέφτηκαν οι γονείς- η επόμενη χρονιά μπορεί να ήταν πιο αποδοτική, τα χωράφια θα έκαναν πλούσιο καρπό και θα είχαν τη δυνατότητα να ξαναγοράσουν πίσω το παιδί τους. Μια προσωρινή λύση θα ήταν – αλλά σωτήρια!

      Όταν  ήρθε ο δουλέμπορος και οι γονείς έβαλαν στη σειρά τα δέκα παιδιά τους να διαλέξει ένα απ’ αυτά, ο δουλέμπορος άρχισε με το πρώτο.

      – Όχι αυτόν, είπε ο πατέρας. Είναι  το δεξί μου χέρι και με βοηθάει  στη δουλειά. Δεν τον δίνω.

      Πήγαν στο δεύτερο παιδί.

      – Όχι το μεγάλο μου κορίτσι, είπε η  μάνα. Με βοηθάει στις δουλειές του  σπιτιού. Δεν μπορώ να τη στερηθώ.

      Πήγαν στο τρίτο παιδί.

      – Ούτε αυτό το δίνουμε είπε η μάνα. Είναι φιλάσθενο και δεν θ’ αντέξει στα ξένα χέρια.

      Πήγαν έτσι και στα δέκα παιδιά και οι γονείς κάθε φορά έβρισκαν μια δικαιολογία, για να διαπιστώσουν ότι κανένα παιδί  τους δεν μπορούσαν να δώσουν για να σωθούν τα υπόλοιπα!

      [Η  ιστορία αναφέρεται  στο βιβλίο του  Μ.Αγγελάτου «Αυτά  που μου είπε  η ζωή», Αθήνα, 1950, που επανεκτυπώθηκε  πρόσφατα].

      Τα  Χριστούγεννα μοιάζουν μ’ αυτήν τη σκηνή στο φτωχό αφρικανικό χωριό. Ο πατέρας είναι ο Θεός και είχε μόνον ένα παιδί, τον Ιησού Χριστό, που ήταν αναμάρτητος, και η μόνη λύση για να σωθούμε εμείς οι αμαρτωλοί, ήταν να πληρώσει στη θέση μας ο Χριστός, που δεν είχε αμαρτίες. Ο Πατέρας Θεός όμως δεν λυπήθηκε τον μονάκριβο Υιό του, το άλλο Εγώ του, και τον έδωσε: «Για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια» (Κατά Ιωάννην 3:16).

      Ο Χριστός γεννήθηκε ένα φτωχό  Βρέφος στη Βηθλεέμ κι ανέβηκε  στον σταυρό για να πεθάνει, και με το αίμα του να κάνει εξιλέωση για τις αμαρτίες όλων μας. Ο μονογενής Υιός έγινε αδελφός μας, και δεν ντρέπεται γι’ αυτή του την ταπείνωση. Αντίθετα, χαίρεται και νιώθει περήφανος όταν ένας αμαρτωλός μετανοεί. Γίνεται χαρά στον ουρανό. Και μια μέρα ο Υιός θα παρουσιάσει στον Πατέρα όλους εκείνους που σώθηκαν με το αίμα του δια της πίστεως, την Εκκλησία του.

      Θέλεις  κι εσύ να είσαι ένας απ’ αυτούς; Δέξου φέτος τα Χριστούγεννα τον  Χριστό με πίστη στην καρδιά σου. Πάρε μια Καινή Διαθήκη και διάβασε  να δεις πόσο σε αγαπάει ο Θεός. Ο  Θεός έκανε το μεγαλύτερο δώρο που ως παντοδύναμος Πατέρας «μπορούσε» να κάνει στην ανθρωπότητα. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις κι εσύ προσωπικά αυτό το δώρο στον εαυτό σου.

      Καλά  Χριστούγεννα με την εμπειρία της  γέννησης του Χριστού στην καρδιά μας!
 

Comments are closed.