Το Αίμα που σώζει

Η κατάσταση μέσα στο χειρουργείο πρέπει να ήταν τραγική. Ένας μικρός εγχειριζόταν στο νοσοκομείο Μπλουμ, στο Ελ Σαλβαδόρ. Έπρεπε να αντικαταστήσουν την αορτική βαλβίδα του αγοριού με την πνευμονική του βαλβίδα, και στη συνέχεια να αντικαταστήσουν την τελευταία με μια τεχνητή βαλβίδα. Δώδεκα ώρες εγχείρηση!

     Ο μικρός όμως είχε ακατάσχετη αιμορραγία. Τα συνήθη αιμοστατικά φάρμακα ήταν λίγα. Το αίμα χανόταν. Τα αποθέματα του νοσοκομείου εξαντλούνταν κι αυτά. Ο μικρός είχε μια σπάνια ομάδα αίματος (Β-ρέζους αρνητικό), ομάδα που έχει ένα ποσοστό μικρότερο από το 2% του πληθυσμού όλου του πλανήτη!

     Όταν συνειδητοποίησε την κατάσταση ο χειρούργος, Σάμιουελ Ουάινστάιν, 43 ετών, ρώτησε για την ομάδα αίματος του παιδιού, και όταν του την είπαν, δήλωσε: «Ξέρετε, έχω κι εγώ Β – αρνητικό». Αμέσως διέκοψε την επέμβαση, σήκωσε το μανίκι του και πρόσφερε 570 κυβικά εκατοστά από το σωτήριο αίμα του. Ο μικρός Φρανσίσκο Καλντερόν Άντονι Φερνάντες είχε σωθεί!

     ΠΟΛΛΕΣ φορές εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε όλο του το βάθος το λυτρωτικό έργο του Χριστού για μας πάνω στον σταυρό. Ατέρμονες συζητήσεις, θεολογικές θεωρήσεις, αναλύσεις και διατριβές έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανά τους αιώνες, χωρίς να μπορούμε να πούμε πως έχουμε απόλυτα εμβαθύνει σε όλες τις διαστάσεις της αγάπης του Θεού.

     Ας δούμε όμως αυτή την εικόνα του γιατρού με το παιδάκι στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο γιατρός είχε κάτι που κανένας δεν είχε: το σπάνιο αίμα. Το πρόσφερε εκούσια στον μικρό που πέθαινε, και του χάρισε έτσι τη ζωή. Πολύς λόγος γίνεται για τη χάρη του Θεού. Τι είναι η θεία χάρη; Είναι η ζωή που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο, κάτι που ο άνθρωπος δεν μπορεί να το αποκτήσει με τις δικές του δυνάμεις. Και το δίνει δωρεάν, χωρίς να ζητήσει χρήματα.

     Λέει ο απόστολος Πέτρος σε μια επιστολή του:

«Ξέρετε καλά τι πληρώθηκε ως αντάλλαγμα

για να απελευθερωθείτε από το μάταιο τρόπο ζωής,

που κληρονομήσατε από τους προπάτορές σας.

Δε δόθηκε ως αντάλλαγμα κάτι που φθείρεται,

όπως το ασήμι ή το χρυσάφι,

αλλά το ανεκτίμητο αίμα του Χριστού,

ο οποίος θυσιάστηκε σαν άμωμος και άσπιλος αμνός»

(Επιστολή Α΄ Πέτρου 1,18 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).

     Τώρα ο άνθρωπος καλείται να επικαλεστεί τη σωτηρία του Χριστού, αν θέλει να οικειοποιηθεί τη ζωή που απορρέει απ’ αυτή τη δωρεά της χάριτος. Αντί να προσπαθεί με δικά του ηθικά έργα και

άλλες ενέργειες, που δεν οδηγούν πουθενά, καλείται να ασκήσει πίστη στον λόγο του Χριστού, που λέει:

«Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι,

κι εγώ θα σας ξεκουράσω»

(Ματθαίος 11,28 –ΝΜΒ).

     Μήπως, φίλε αναγνώστη, ταλαιπωρείσαι και κοπιάζεις να σωθείς με τα δικά σου έργα; Μη χάνεις τον καιρό σου. Αιμορραγείς τραγικά και θα πεθάνεις αν δεν ζητήσεις τώρα κιόλας από τον Θεό να σε σώσει το πολύτιμο αίμα του Χριστού που χύθηκε για σένα στον σταυρό. Κάμε αυτό το βήμα πίστεως και η ζωή που θα πάρεις από τον Κύριο, τον Ιησού Χριστό, θα είναι αιώνια.

        Στο μακρινό Ελ Σαλβαδόρ το δυσεύρετο αίμα ενός γιατρού έσωσε ένα παιδί. Ο δικός σου Σαλβαδόρ (Σωτήρας) θέλει να σώσει κι εσένα με το πολύτιμο αίμα του.

 

ΧΑΡΗΣ Ι. ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ

Comments are closed.