ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΟΥ;

του Johnny Almond σε μετάφραση της Γιούλικας Masry

Ο Φρέντερικ Νόργουντ είχε πει: «Ο Σταυρός είναι στημένος στο μέσο του κόσμου, στο μέσο του χρόνου, στο μέσο του ανθρώπινου προορισμού, στο μέσο της καρδιάς του Θεού».

Άπειρα αιμάτινα ποτάμια, από αναρίθμητα θυσιασμένα ζώα, έχουν κυλήσει επί αιώνες αλλά ουδέποτε κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την ανθρώπινη αμαρτία. Το αναμάρτητο αίμα του Ιησού Χριστού αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό ηθικό τρόπο καθαρισμού. Το αίμα Του σφραγίζει την καινούργια διαθήκη ανάμεσα στο Θεό και τα παιδιά Του.

Ο Λόγος της Παλαιάς Διαθήκης περί θυσιών προεικονίζει το Σωτήριο Λόγο της Καινής Διαθήκης. Ο άμεμπτος και ακηλίδωτος Αμνός έγινε η οριστική προσφορά στο Θεό περί αμαρτίας ξανανοίγοντας έτσι το διάλογο μεταξύ ανθρώπου και Θεού. Η τρυφερή αγάπη του Θεού εξαγόρασε την ελευθερία μας από το ζυγό της αμαρτίας προκειμένου να απολαύσουμε τη λύτρωση. Χωρίς το αίμα του Χριστού, η συγχώρηση θα ήταν αδύνατη, το ίδιο κι η χαρά.

Στο Γολγοθά ο Θεός μετέφερε όλες μας τις αμαρτίες πάνω στο αθώο σώμα του Ιησού και τη δική Του αγνότητα στις δικές μας καρδιές. Αυτό ακούγεται υπερβολικά αγαθό για να το πιστέψουμε και σίγουρα δεν ήταν μια δίκαιη υποκατάσταση. Ωστόσο, ο Ιησούς άλλαξε θέση μ’ εμάς. Πέθανε στη δική μας θέση και υπέφερε εξευτελισμούς προκειμένου να μπορούμε εμείς να ψέλνουμε ύμνους μέσ’ από τη δική Του Χάρη. Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για τη Βασιλεία των Ουρανών εμπιστευόμενοι απόλυτα το Θεό ότι θα λαμπρύνει το μέλλον μας μένοντας πιστός στις υποσχέσεις Του.

Το μόνο που μας κάνει αποδεκτούς στα μάτια του Θεού είναι το να εμπιστευόμαστε τον Υιό Του. Ο μόνος τρόπος για να έχουμε ειρήνη με το Δημιουργό μας είναι να βασιζόμαστε σ’ εκείνο που ο Χριστός έκανε για λογαριασμό μας επάνω στο Σταυρό. Χωρίς αυτή την πνευματική μετάγγιση θα πεθαίναμε στις αμαρτίες μας. Η συγχώρηση είναι ένα δώρο του Θεού. Δεν είναι ανταμοιβή για την αρετή μας. Η συγχώρησή μας δεν είναι πιστοποιητικό καλής ηθικής επίδοσης οπότε το να περηφανεύεται κανείς γι’ αυτό είναι άτοπο.

Μυστηριωδώς και τελείως θαυματουργά το αίμα του Χριστού ξεπλένει τις αμαρτίες μας. Ας μας βοηθήσει ο Θεός να ζούμε όπως αξίζει να ζουν τα παιδιά του Βασιλιά!

«[Δ]ιότι η ζωή της σαρκός είναι εν τω αίματι· και εγώ έδωκα αυτό εις εσάς, διά να κάμνητε εξιλέωσιν υπέρ των ψυχών σας επί του θυσιαστηρίου· διότι το αίμα τούτο κάμνει εξιλασμόν υπέρ της ψυχής» (Λευιτ. 17/11).

(Απόσπασμα από το Απαλοί Ψίθυροι από την Αιωνιότητα του συγγραφέα σε μετάφραση Γιούλικας Κ. Masry)

Comments are closed.