ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ

Γράφει η Ροζαλί Χαρ. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Θα ρίξουμε μια ματιά σε πέντε σημεία για να δούμε τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Χριστιανισμού, παρμένα από την πρώτη επιστολή του Ιωάννη.

Πρώτον, ένας αυθεντικός χριστιανός ομολογεί τον Ιησού Χριστό ως Κύριο: «Όποιος ομολογήσει πως ο Ιησούς είναι ο Γιος του Θεού, μέσα σ’ αυτόν μένει ο Θεός και αυτός μένει με το Θεό»  (Α’ Ιωάννου 4: 15). Ο Χριστιανισμός πρέπει να ξεκινάει με μία λεκτική αναγνώριση του Ιησού Χριστού ως Κύριο της ζωής σου. Η Βίβλος λέει ότι ακόμη και τα δαιμόνια πιστεύουν και τρέμουν (Ιάκωβος 2:19). Οι πραγματικοί Χριστιανοί πρέπει να είναι σε θέση να λένε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος τους.

Δεύτερον, αν είσαι αληθινός χριστιανός, θα είσαι δυστυχισμένος και λυπημένος όταν αμαρτάνεις:  «Όποιος έχει γεννηθεί από το Θεό δεν αμαρτάνει, γιατί το σπέρμα του Θεού παραμένει μέσα του και δεν μπορεί να αμαρτάνει, γιατί από το Θεό έχει γεννηθεί» (Α΄ Ιωάννου 3:9). Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όταν είσαι Χριστιανός ποτέ δε θα αμαρτήσεις: «Αν πούμε πως δεν έχουμε αμαρτία, τότε αυταπατώμαστε και από μέσα μας λείπει η αλήθεια» (Α΄ Ιωάννου 1:8). Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στο αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να αποτύχουμε με κάποιο τρόπο στο μέλλον, και στο να συνεχίζουμε με τη θέλησή μας να αμαρτάνουμε συνεχώς. Αν πραγματικά είσαι παιδί του Θεού, θα είσαι σε δύσκολη θέση, όταν αμαρτάνεις, καθώς θα γνωρίζεις μέσα στην καρδιά σου ότι κάνεις κάτι λάθος.

Τρίτον, ένας αυθεντικός Χριστιανός απολαμβάνει την κοινωνία με άλλους πιστούς: «Όποιος πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, έχει γεννηθεί από το Θεό, και όποιος αγαπάει το γεννήτορα, αγαπάει κι εκείνον που έχει γεννηθεί απ’ αυτόν» (Α΄ Ιωάννου 5:1).  Ένας αληθινός Χριστιανός επιθυμεί να βρίσκεται στη συντροφιά με άλλους Χριστιανούς. Αυτοί οι οποίοι απομονώνονται από τους άλλους πιστούς, το κάνουν αυτό εκθέτοντας τον εαυτό τους  σε κίνδυνο, επειδή η Βίβλος μάς λέει ότι είναι σημαντικό να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να ενθαρρύνουμε και να διορθώνουμε ο ένας τον άλλον. «Επίσης ας μαθαίνουμε, παρατηρώντας ο ένας τον άλλο, να διεγειρόμαστε στον υπέρτατο βαθμό σε εκδηλώσεις αγάπης και καλών έργων, φροντίζοντας να μην παραμελούμε τις συνάξεις μας, όπως το έχουν κάνει συνήθεια μερικοί, αλλά να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο, και μάλιστα τόσο περισσότερο, όσο βλέπετε να πλησιάζει η Ημέρα του Κυρίου» (Εβραίους 10:24-25). Εξάλλου, γιατί πρέπει ο Θεός να έρχεται στο σπίτι σου, αν εσύ δεν πηγαίνεις στο δικό Του; Πολλοί από εμάς θέλουμε όλα τα «προνόμια» του Χριστιανισμού, χωρίς όμως να τον θέτουμε σε εφαρμογή εμείς οι ίδιοι.

Τέταρτον, ένας αυθεντικός Χριστιανός υπακούει τις εντολές του Ιησού Χριστού. Αν είσαι ένας πραγματικός πιστός, τότε θα πρέπει να υπακούς τις εντολές του Ιησού Χριστού. «Γιατί πραγματικά αυτό σημαίνει αγάπη για το Θεό: να εφαρμόζουμε τις εντολές του. Και οι εντολές του βαριές δεν είναι» (Α΄ Ιωάννου 5:3). Η  Βίβλος είναι γεμάτη από τέτοιες εντολές, που  ο σκοπός τους όμως δεν είναι να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Αντίθετα, μας προστατεύουν από κάποιο πιθανό κακό. Ο άνθρωπος που κατάφωρα και συνεχόμενα  παρακούει στις εντολές του Θεού, πολύ απλά δεν Τον γνωρίζει.

Τέλος, ένας αυθεντικός Χριστιανός αγαπάει και υπακούει τον Λόγο του Θεού: « Όποιος όμως εφαρμόζει το λόγο του, σ’ αυτόν έχει πραγματοποιηθεί στ’ αλήθεια το τέλειο έργο της αγάπης του Θεού (Α΄ Ιωάννου 2:5). Δεν μπορείς να ζεις τη χριστιανική ζωή αποτελεσματικά χωρίς αγάπη και υπακοή στον Λόγο του Θεού. Όλοι οι αληθινοί μαθητές του Ιησού Χριστού είναι «μαθητές» της Αγίας Γραφής και μιλάνε σύμφωνα με τη διδασκαλία της. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αυθεντική χριστιανική ζωή, επειδή η Βίβλος είναι στην πραγματικότητα το εγχειρίδιο της ζωής. «Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για διόρθωση, για διαπαιδαγώγηση η οποία οδηγεί σε μια ζωή δικαιοσύνης» (Β΄ Τιμοθέου 3:16). Κι όμως υπάρχουν πολλοί πιστοί που δεν διαβάζουν τη Βίβλο. Δεν συνειδητοποιούν ότι η επιτυχία ή η αποτυχία στη χριστιανική ζωή βασίζεται πάνω στη γνώση της Βίβλου που έχουν μέσα στη καρδιά και το μυαλό τους, σε καθημερινή βάση. Πρέπει να το κάνουμε!

Μετάφραση: Ροζαλί Χ. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας.

Comments are closed.