Τα μουσικά βραβεία Grammy

Γράφει  o Άκης Δημητριάδης

 

       Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το διαγωνισμό τραγουδιού και την απονομή των περίφημων βραβείων Grammy. Είναι ένας διαγωνισμός παρόμοιος με τη Γιουριβίζιον – εκεί όπου πριν μερικά χρόνια η δική μας Έλενα Παπαρίζου είχε αναδειχτεί νικήτρια με το τραγούδι My Number One.

     Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εκτενή αποσπάσματα από το διαγωνισμό, ιδιαίτερα την εκρηκτική εμφάνιση της σούπερ σέξι 32χρονης Beyonce, που ερμήνευσε το τραγούδι Drunk In Love.

     Η διάσημη αυτή σταρ καθήλωσε το εκστατικό ακροατήριο, όχι τόσο με το τραγούδι της, αλλά κυρίως με την καυτή της εμφάνιση, που τόνιζε τις εκρηκτικές της καμπύλες και θύμιζε περισσότερο καμπαρέ.

      Πάνε πια οι παλιές εποχές, που οι τραγουδιστές ήταν ντυμένοι σεμνά, χωρίς συνοδεία χορευτών και εντυπωσιακών εφέ. Τότε τα τραγούδια ήταν μελωδικά, έθνικ σόλο ή ντουέτα, κι ο κόσμος δεν τα άκουγε μόνο, αλλά τα σιγανοτραγουδούσε κι όλα όλη μέρα.

      Έτσι, με μια τέτοια σεμνή εμφάνιση και μακριά φούστα,  πήρε το πρώτο βραβείο το 1972 η δική μας Βίκυ Λέανδρος με το τραγούδι Apres Toi, που πούλησε στη συνέχεια 6 εκατομμύρια δίσκους και έγινε αφορμή να κάνει διεθνή καριέρα, με 450 εκδόσεις και πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και δεκάδες βραβεία, όπως τα Golden Statue (Ιαπωνία), Golden Europa (Γερμανία) και Ξένιος Δίας (Ελλάδα).

        Η Βίκυ γεννήθηκε στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας. Διατέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διεθνών σχέσεων στον Δήμο Πειραιά, και προτάθηκε για Υπουργός Πολιτισμού στο Αμβούργο. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

       Ακόμα μεγαλύτερη καριέρα έκανε η Νάνα Μούσχουρη, από τα Χανιά, που θεωρείται μια από τις διασημότερες τραγουδίστριες στην παγκόσμια ιστορία μαζί με τους Beatles και τον Elvis Prisley, με πάνω από 300 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων.

  • Το 1959 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού με το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου». Τα μελωδικά της τραγούδια που την καθιέρωσαν στην Ελλάδα ήταν, «Κυπαρισσάκι μου αψηλό», «Εκεί ψηλά στον Υμηττό», «Χάρτινο το φεγγαράκι», κ.ά.
  • Το 1960 στη Βαρκελώνη κέρδισε το πρώτο βραβείο Μεσογειακού Τραγουδιού με τη βελούδινη φωνή, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ξύπνα αγάπη μου».
  • Aκολούθησε το «Σαν σφυρίξεις τρεις φορές» του Μάνου Χατζιδάκι («Weise Rosen aus Aten»), που πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια δίσκους και την έκανε παγκόσμια γνωστή.
  • Tο 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής και Πρέσβειρα της Unicef. Επίσης τιμήθηκε από τον Πάπα και τον Πατριάρχη.
  • Ταξίδεψε και τραγούδησε σε όλες τις ηπείρους, σε περισσότερες από 60 χώρες. Στην Ασία την υποδέχτηκαν ως βασίλισσα.
  • Συνεργάστηκε με «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας μουσικής και τραγουδιού, όπως Quincy Jones, Michel Legrand. Torri Zito, Bobby Scot, Harry Belafonte, Bob Dylan, Tony Visconti, Julio Iglesias, Charles Aznavour, Jean Claude Brialy, κ.ά.
  • Δεν υπάρχει στον κόσμο βραβείο και τιμητική διάκριση που να μην τα έχει πάρει. Δεν υπάρχει μέγαρο μουσικής και θέατρο σ’ ολόκληρο τον κόσμο που να μην έχει τραγουδήσει, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων και δημοτικότητας. Από τη Γιουροβίζιον μέχρι το Ηρώδειο, από το Albert Hall του Λονδίνου μέχρι το Olympia στην Αμερική, από το Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι το Zenith στο Παρίσι, από το Barbican Center με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου μέχρι το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το Pantage Theatre της Καλιφόρνιας.
  • Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 1.600 τραγούδια, σε οκτώ γλώσσες, 450 δίσκους (από αυτούς οι 350 χρυσοί και πλατινένιοι).
  • Έχει αναγορευτεί σε διάφορες χώρες, Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών, Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, Αγγελιαφόρος της Ειρήνης (ΟΗΕ από τον Γεν. Γραμματέα Κόφι Ανάν), Ανώτερου Ταξιάρχη (από τον Έλληνα Πρόεδρο Δημοκρατίας).

       Αν αυτές οι διάσημες τραγουδίστριες εμφανίζονταν σήμερα στο πάλκο σε διαγωνισμό τραγουδιού με μόνο τη φωνή τους και σεμνή μακριά φούστα, δε θα συγκινούσαν κανέναν νέο, παρά μόνο μεγαλύτερους στην ηλικία σαν κι εμένα. Οι ψηφοφόροι δεν επηρεάζονται πλέον από την ποιότητα της φωνής και την ικανότητα μουσικής εκτέλεσης, όσο από άλλα «προσόντα». Και οι τραγουδιστές, ιδίως οι τραγουδίστριες, προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν τους ψηφοφόρους με κάθε είδους εντυπωσιακά εφέ.

       Μου θυμίζουν την περίπτωση της νεαρής, που πήγε στο γραφείο εξέτασης υποψηφίων μανεκέν και ζήτησε να συμπληρώσει το έντυπο της αίτησης. Ο υπάλληλος της Γραμματείας άνοιξε ένα συρτάρι, έβγαλε και της έδωσε ένα μικροσκοπικό μπικίνι:

        Συμπληρώστε το,  κι ελάτε πάλι…

      Η προκλητική εμφάνιση των τραγουδιστριών σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια ανάγκασε τους διοργανωτές να δώσουν αυστηρές οδηγίες ένδυσης, το λεγόμενο dress code, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρακαλούμε αποφύγετε να εκθέσετε οπίσθια, στήθη και γεννητικά όργανα. Γλουτοί και γυναικεία στήθη πρέπει να καλύπτονται επαρκώς»…

 

Comments are closed.