ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ JOHN BLANCHARD

Το γράμμα του John Blanchard στους αναγνώστες της «Φωνής του Ευαγγελίου».

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου εν Χριστώ,

πολύ ευλογημένες είναι οι αναμνήσεις που έχω αποθησαυρίσει, από τις ευκαιρίες που είχα στο παρελθόν να κηρύξω το Λόγο του Θεούστην Ελλάδα, τόσο σε συνέδρια όσο και σε διάφορες συνάξεις εκκλησιών. Κάθε φορά που επισκεπτόμουν τη χώρα σας αισθανόμουν μια αντανάκλαση του ιδιαίτερου προνομίου που έχει η Ελλάδα σε θέματα του Ευαγγελίου. Η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα ελληνικά, το Ευαγγέλιο ήρθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος, και οι τοποθεσίες της Ελλάδος αναφέρονται πολλές φορές στην Καινή Διαθήκη. Ευχαριστώ τον Θεό κάθε φορά που σας θυμάμαι!

Ζούμε σε πολύ δύσκολες μέρες, καθώς βλέπουμε οι περισσότεροι άνθρωποι να απορρίπτουν το Ευαγγέλιο, ο υλισμός να επικρατεί παντού και τα ηθικά πρότυπα να γκρεμίζονται. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το Ευαγγέλιο είναι «η δύναμη του Θεού για τον καθένα που πιστεύει»,  και έχουμε το μεγάλο προνόμιο και την ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεταδώσουμε το μήνυμα της σωτηρίας σε έναν χαμένο κόσμο.

«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε»

Με αισθήματα βαθιάς αγάπης

Ο αδελφός σας John Blanchard

Ο John Blanchard (Τζων Μπλάντσαρντ) γεννήθηκε το 1932 στην Αγγλία. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες υπηρεσίες. Για πολλά χρόνια ήταν δραστήριο μέλος μιας συντηρητικής εκκλησίας, ως υπεύθυνος της νεολαίας. Μετά που αφιέρωσε τη ζωή του στη διακονία του Ευαγγελίου, εργάστηκε ως ευαγγελιστής, στην αρχή στη Βρετανία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες. Για ένα διάστημα διετέλεσε διευθυντής ευαγγελισμού μιας μεγάλης χριστιανικής οργάνωσης. Το 2001 του απενεμήθη ο τιμητικός τίτλος Doctor of Divinity. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε θέματα απολογητικής στη Βρετανία και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ομιλίες απολογητικού περιεχομένου σε μεγάλα ακροατήρια, ομιλίες και συνεντεύξεις στην τηλεόραση, ραδιόφωνο, κασέτες κ.λπ.

Είναι παγκόσμια γνωστός συγγραφέας. Το βιβλίο του «Does God believe in Atheists?» με 655 μεγάλες σελίδες, το 2000 ψηφίστηκε ως «το καλύτερο χριστιανικό βιβλίο». Είναι στις επιτροπές πολλών χριστιανικών οργανώσεων και  ιεραποστολών. ΄Εχει επισκεφτεί επανειλημμένως την Ελλάδα στο παρελθόν και κήρυξε στην εκκλησία Κατερίνης, καθώς και σε εκκλησίες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. ΄Ηταν ομιλητής στο Βιβλικό Συνέδριο της Λεπτοκαρυάς. Μας έδωσε την άδεια, και μάλιστα βοήθησε ο ίδιος οικονομικά, για να  εκδώσουμε τρία βιβλία του στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ο ΛΟΓΟΣ: 1) Right with God – στα ελληνικά ο τίτλος είναι Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (σελ. 148),  σε δυο εκδόσεις 2) «Πού πηγαίνουμε όταν φεύγουμε από αυτήν τη ζωή;» (σελ. 68). 3) Η αυταπάτη του Dawkins (σελ. 104)και το βιβλιαράκι «Για ποιο Χριστό μιλούμε;»

Γ.Σ.Κ.

Στείλαμε ηλεκτρονικά στον J.B. τις ερωτήσεις μας και την επομένη πήραμε τις σύντομες, αλλά περιεκτικές απαντήσεις του:

ΕΡΩ: Πότε, πώς και πού αποφασίσατε να αφιερωθείτε στη διακονία του Ευαγγελίου;

> Η επιστροφή μου στο Χριστό έγινε το 1954, στην πόλη Guernsey Channel island της Αγγλίας, που βρίσκεται ακριβώς αντίκρυ από τις ακτές της Γαλλίας… Ενώ ήμουν δημόσιος υπάλληλος, ταυτόχρονα είχα αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον ευαγγελισμό, ιδίως ανάμεσα στη νεολαία. Ο Κύριος με κάλεσε να αφιερωθώ πλήρως στη χριστιανική διακονία προς τα τέλη του 1961, όταν άκουσα έναν ιεροκήρυκα που μίλησε για την ανάγκη για πλήρη παραχώρηση κάθε τμήματος της ζωής μας στον Κύριο. Την επόμενη μέρα, έκανα αίτηση για να ενταχθώ στο προσωπικό μιας ευαγγελιστικής κίνησης. Μετακόμισα σε άλλη πόλη, και  άρχισα τη διακονία του κηρύγματος του Ευαγγελίου, το Μάρτη του 1962.

ΕΡΩ: Σε ποιους τομείς του ΄Εργου υπηρετήσατε τον Κύριο;

>΄Αρχισα να εργάζομαι κυρίως για ευαγγελισμό μεταξύ ομάδων νεολαίας. Σταδιακά όμως το έργο διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε και τη γενική διδασκαλία της Γραφής, σε εκκλησίες σε όλη τη Βρετανία. Αργότερα, άρχισα να ταξιδεύω ευρέως στις Η.Π.Α. και σε όλη την Ευρώπη, μερικές φορές για ευαγγελισμό και άλλες για τη διδασκαλία  της Αγίας Γραφής. Επίσης πήρα μέρος και σε πνευματικά συνέδρια σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.

ΕΡΩ: Είχατε μια καρποφόρα διακονία ως ευαγγελιστής για πολλά χρόνια. Πώς αλλάξατε και γίνατε γνωστός απολογητής της χριστιανικής πίστης, εδώ και πολλά χρόνια τώρα;

> Πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια άρχισα να αισθάνομαι ότι ο Θεός με καλεί να επικεντρωθώ σε θέματα απολογητικής, γιατί συνειδητοποίησα ότι πολύ λίγοι είναι εκείνοι που κάνουν αυτό το έργο στη Βρετανία. Επίσης, πιστεύω ότι η χριστιανική εκκλησία έχει παραμελήσει αυτή την προσέγγιση, ενώ ο αθεϊσμός και ο αγνωστικισμός εξαπλώνονται ολοένα και πιο πλατιά.

ΕΡΩ: Πόσα βιβλία έχετε γράψει; Ποιος είναι ο κύριος σκοπός των συγγραμμάτων σας;

> Έχω γράψει πάνω από 30 βιβλία. Το πρώτο, το 1966, ήταν να βοηθήσει τους νέους χριστιανούς στην καθημερινή μελέτη της Αγίας Γραφής. Το δεύτερο, το 1972. ΄Ηταν το βιβλίο Right with God με ευαγγελιστικό περιεχόμενο. Τα περισσότερα βιβλία μου, μετά από αυτά, ήταν για να βοηθήσουν τους Χριστιανούς. Το 2000, έγραψα ένα πολύ μεγάλο βιβλίο που έχει τίτλο Does God believe in Atheists?, («Πιστεύει ο Θεός στους άθεους;» που είχε μια προσέγγιση απολογητική. Σχεδόν όλα τα βιβλία μου από τότε διαπραγματεύονται απολογητικά θέματα, αν και πέρσι έγραψα ένα βιβλίο για τον ουρανό. Τώρα γράφω ένα βιβλίο με ευαγγελιστικό περιεχόμενο, με τίτλο  Υπάρχει νόημα στη ζωή;

ΕΡΩ: Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη σύγχυση στον κόσμο και αποστασία στην εκκλησία;

> Πιστεύω, ότι η άνοδος του διαδικτύου και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας είχαν αποτέλεσμα οι απόψεις των ανθρώπων να  μπορούν να κυκλοφορούν πολύ πλατιά και σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Πιστεύω, επίσης, ότι ο υλισμός είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή της εκκλησίας. ΄Οσο πιο άνετη γίνεται η ζωή των ανθρώπων, τόσο λιγότερη προσοχή δίνουν σε πνευματικά θέματα, και αυτό, μερικές φορές, οδηγεί τους ανθρώπους να στρέφονται μακριά από την πίστη, συνολικά.

ΕΡΩ: Γιατί οι παραδοσιακές αξίες απορρίπτονται και οι άνθρωποι αποδέχονται ένα νέο είδος ηθικής και ανοχής στην ανηθικότητα;

> Αυτό, μερικώς, οφείλεται και μέσα στην εκκλησία (και έξω από αυτήν), στην επίδραση ​​ορθολογιστών ηγετών της εκκλησίας που έχουν χαλαρές απόψεις με τα όσα διδάσκει η Αγία Γραφή. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα, δημιουργώντας τα δικά τους πρότυπα ηθικής, με αποτέλεσμα τα μέτρα και τα πρότυπα συνολικά έχουν πέσει άσχημα.

ΕΡΩ: Πρέπει η Εκκλησία να σταθεί και να διαμαρτυρηθεί για θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, η άμβλωση και άλλα τέτοια θέματα;

> Είμαι βέβαιος ότι η φωνή της εκκλησίας πρέπει να ακουστεί. Ο καλύτερος όμως τρόπος για να οδηγήσεις τους ανθρώπους στο σωστό τρόπο σκέψης, σχετικά με τα θέματα αυτά είναι να κηρύξεις το ευαγγέλιο, έτσι ώστε να μπορούν να αναγεννηθούν και να έχουν μια νέα ζωή εν Χριστώ.

ΕΡΩ: Πώς η Εκκλησία μπορεί να επηρεάσει τις σύγχρονες κοινωνίες;

> Με το να ζουν τα μέλη της μια ζωή διαφάνειας, που να είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή που ζουν οι  άλλοι. Δεν διαβάζουμε πουθενά στην Καινή Διαθήκη ότι η πρώτη χριστιανική εκκλησία οργάνωνε εκδηλώσεις με σκοπό τη δημόσια έκφραση συλλογικών αιτημάτων. Η αύξηση της πρώτης εκκλησίας βασιζόταν στη δύναμη του προσωπικού παραδείγματος και της μαρτυρίας που έδιναν τα μέλη της. Είναι αναγκαίο να διδάξουμε τις εκκλησίες μας ότι το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού έργου της πρέπει να γίνεται μέσω των πιστών, των οποίων η ζωή να είναι τόσο ακέραιη, ώστε να τραβά την προσοχή των μη πιστών, οι οποίοι μπορούν να αναρωτηθούν τι είναι εκείνο που τους κάνει διαφορετικούς.

ΕΡΩ: Γιατί υπάρχουν τόσα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, ακόμα και σε ορισμένες συντηρητικές και Βιβλοκεντρικές εκκλησίες;

> Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι. Εν μέρει, όμως, λόγω της δύναμης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της  κουλτούρας, που προβάλει τον πλούτο και την προσωπική απόλαυση ως κάτι που έχει  ουσιαστική σημασία για την ευτυχία και την επιτυχία.

ΕΡΩ:  Τι συμβουλή θα δίνατε  στη σημερινή νεολαία;

> Οι νεαροί Χριστιανοί: Να βάλουν για τον εαυτό τους υψηλά μέτρα προδιαγραφών, να εμπλακούν σε σοβαρή μελέτη της Αγίας Γραφής, και να αναζητούν ευκαιρίες για να μοιραστούν το Ευαγγέλιο με άλλους.

ΕΡΩ: Μπορεί η εκκλησία να πειραματιστεί αναζωπύρωση στις μέρες μας;

> Ναι, μπορεί! Η Ευρώπη ήταν σε τρομερό πνευματικό σκοτάδι πριν από τη Μεταρρύθμιση. Επίσης οι καταστάσεις στην κοινωνία και εκκλησία ήταν πολύ κακές, ακριβώς πριν ήρθαν οι μεγάλες αφυπνίσεις.

 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ JOHN BLANCHARD ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Published by Evangelical Press

[Order from sales@epbooks.org]

Hitch-Hiker’s Guide to Heaven

Anyone for Heaven?


Major Points from the Minor Prophets

ISBN: 9780852347829


Why the Cross?


Dealing with Dawkins


Why on Earth did Jesus Come?


JESUS: Dead or Alive?


Where do We Go From Here?

ISBN: 978 0 85234 679 2


How to Enjoy Your Bible


Does God Believe in Athiests?


Evolution: Fact or Fiction?

Has Science Got Rid of God?

Is God Past His Sell-By Date?

Luke Comes Alive


Meet the Real Jesus


Pop Goes the Gospel


Read Mark Learn


Where is God When Things Go Wrong?


Where Was God on September 11?


Why Believe the Bible?


Is Anybody Out There?


Can We Rock the Gospel (John Blanchard & Dan Lucarini)


The Complete Gathered Gold

Right With God

Travel With John Blanchard

The Beatitudes for Today


Training For Triumph


Truth for Life


Ultimate Questions


What in the World is a Christian?

Whatever Happened to Hell?


Can We Be Good Without God?

Comments are closed.