ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΟΤΕΡΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΣ

Παρότι ο ΠΕΣ έχει ζωή περίπου 4 δεκαετίες, για τον πολύ κόσμο δεν είναι και τόσο γνωστός, όσον αφορά τον σκοπό και τις δραστηριότητες του. Γι αυτό θεωρήσαμε καλό να ζητήσουμε από τον τωρινό πρόεδρο του, τον Γιώργο Καλοτεράκη, να απαντήσει σε μερικά ερωτήματα. Ο Γιώργος είναι ανιψιός του πρωτεργάτη και πρώτου προέδρου του, του αείμνηστο Στέλιου Καλοτέρακη. ΄Εχει σχηματίσει μια υποδειγματική χριστιανική οικογένεια. Σύζυγός του είναι η λέκτορας του ΑΠΘ Βίκυ Κάλφογλου και έχουν δυο πιστά στον Κύριο παιδιά. Ο ίδιος ήταν τραπεζικός υπάλληλος και για πολλά χρόνια διευθυντής στην Τράπεζα. Μετά την αποδημία στον Κύριο του πατέρα του, του Λευτέρη, ανέλαβε τα καθήκοντα του ποιμένα στην Ανεξάρτητη Ελεύθερη Ευαγγελική εκκλησία Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος είναι ένας σεμνός και συνεπής άνθρωπος του Θεού με πλούσια δραστηριότητα. Με χαρά απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.

Γ,Σ.Κ.

ΕΡΩΤ.: Πώς ξεκινήσατε την πνευματική σας πορεία και συνειδητή πίστη στον Ιησού Χριστό;

Είχα το προνόμιο από μικρό παιδί να βρεθώ σε Χριστιανικό περιβάλλον και να διδαχθώ από πολύ νωρίς τις αξίες και τις αρχές της Βίβλου. Επιπλέον οι γονείς μου ήταν άνθρωποι που αγαπούσαν και σέβονταν τον Θεό, κάτι που το έδειχναν με ένα άμεσο πρακτικό τρόπο στις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό επηρέασε σημαντικά εμένα και τα αδέλφια μου στη διάπλαση του χαρακτήρα μας και στον βασικό προσανατολισμό μας στη ζωή.

Η συνειδητή πίστη στον Θεό δεν είναι βέβαια κάτι το κληρονομικό, ούτε θέμα γονιδίων – είναι θέμα ατομικής ευθύνης και προσωπικών αποφάσεων. Και δεν αναφέρομαι σε επιφανειακές εκδηλώσεις που πολλές φορές εφησυχάζουν τη συνείδησή μας και μας ξεγελούν. Είναι ανάγκη σε κάποια στιγμή εσωτερικής κρίσης και αδιεξόδου να τρομάξεις με το εγωιστικό τέρας που κρύβεται μέσα σου, να ταπεινωθείς και να εμπιστευθείς το Χέρι που σου απλώνει ο Ιησούς Χριστός ελκυόμενος από την ομορφιά του χαρακτήρα Του και από το μεγαλείο της Θυσίας Του.

Σε μια τέτοια ανάλογη στιγμή των φοιτητικών μου χρόνων τα λόγια του Ιησού «Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς, αλλά οι άρρωστοι· δεν ήρθα να καλέσω σε μετάνοια τους δικαίους, αλλά τους αμαρτωλούς» βρήκαν ανταπόκριση στην καρδιά μου.

ΕΡΩΤ.: Πότε, πού, πώς και γιατί δημιουργήθηκε ο ΠΕΣ;

Ο Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος συστάθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του τότε Ποιμένα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης αδ. Στέλιου Καλοτεράκη και συμμετοχή αρχικά τεσσάρων Εκκλησιών της Ευαγγελικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης. Στην πρώτη εκείνη συντονιστική επιτροπή πρόεδρος ήταν ο αδ. Στέλιος Καλοτεράκης, αντιπρόεδρος ο αδ. Δημοσθένης Κατσάρκας και γενικός γραμματέας ο αδ. Απόστολος Μπλιάτης. Σήμερα ο ΠΕΣ αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εύρος της Ευαγγελικής/ Διαμαρτυρόμενης κοινότητας στην πατρίδα μας έχοντας στις τάξεις του εκκλησιαστικά σώματα και τοπικές εκκλησίες, μαζί μ’ ένα μεγάλο αριθμό εκκλησιαστικών οργανώσεων κοινωνικής δράσης και το δίκτυο των αλλοδαπών εκκλησιών Ευαγγελικού δόγματος. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου (http://www.europeanea.org) και του Παγκόσμιου Ευαγγελικού Συνδέσμου (http://www.worldea.org) που αντιπροσωπεύει περίπου 600 εκατομμύρια πιστών σ όλο τον κόσμο.

Σκοπός του είναι η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των εκκλησιών της Ευαγγελικής Κοινότητας, η διακήρυξη των βασικών αληθειών της Ευαγγελικής πίστης, η κοινή μαρτυρία του Ευαγγελίου στη χώρα μας, η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και η έμπρακτη εφαρμογή της χριστιανικής αγάπης.

ΕΡΩΤ: Είναι στους σκοπούς του ΠΕΣ οι κοινές ανθρωπιστικές δράσεις;

Και βέβαια είναι, στα πλαίσια της έμπρακτης εφαρμογής της χριστιανικής αγάπης. Σήμερα πολλές εκκλησίες της κοινότητάς μας δραστηριοποιούνται και συνεισφέρουν στην κάλυψη βασικών υλικών αναγκών συμπολιτών μας που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014, εν μέσω αυτής της κρίσης, μας ευαισθητοποίησαν ώστε να παρακινήσουμε τις εκκλησίες που επιθυμούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την κάλυψη έστω κάποιων αναγκών στο νησί . Στη συνέχεια συντονίσαμε την αποστολή και διανομή της βοήθειας αυτής προς τους πληγέντες. Συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο ποσό από το υστέρημα αδελφών διαφόρων εκκλησιών της κοινότητάς μας και δόθηκε εκεί που πραγματικά υπήρχε ανάγκη.

ΕΡΩΤ. Πώς διοχετεύσατε στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς τη βοήθεια και ποια ήταν η υποδοχή από την τοπική κοινωνία;

Τον περασμένο Ιούνιο επισκεφθήκαμε την Κεφαλονιά, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση προσφοράς βοήθειας, ειδικότερα προς τους κατοίκους του Ληξουρίου που είχαν υποστεί τις σοβαρότερες ζημίες. Έγινε προετοιμασία, ώστε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας να υπάρξουν συγκεκριμένες συναντήσεις και επαφές. Συναντήθηκα με τον Δημοτικό Σύμβουλο Ληξουρίου και αντιπρόεδρο ΚΕΔΙΚΕ, κ. Γιώργο Κατσίβελη, και τον ενημέρωσα πως επιθυμία μας ήταν η βοήθεια να δοθεί σε είδος και όχι σε χρήμα. Τον ευχαριστούμε, γιατί διέθεσε πρόθυμα σχεδόν ολόκληρη την ημέρα του και συνεργάστηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Αποφασίσαμε τα είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης να αγορασθούν από Σούπερ Μάρκετ και λοιπά καταστήματα του Ληξουρίου, ώστε να ενισχυθεί η τοπική αγορά.

Επίσης έγινε συνάντηση με τον διευθυντή του τοπικού Λυκείου ο οποίος συγκινήθηκε για την πρωτοβουλία μας και είπε χαρακτηριστικά : «Όλοι ενδιαφέρθηκαν τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό για μας και στη συνέχεια όλοι μας ξέχασαν θεωρώντας ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, ενώ στην πραγματικότητα πολύ λίγα πράγματα έγιναν. Εκπλήσσομαι που μας θυμηθήκατε. Το σχολείο μας στεγάζεται σε «κοντέινερς» και καθημερινά δίνω σε κάθε μαθητή ένα μπουκαλάκι νερό, γιατί δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Σας ευχαριστούμε πολύ».

ΕΡΩΤ: Έχει η βοήθεια που προσφέρετε κάποια κριτήρια ή περιορισμούς στη διανομή;

Οπωσδήποτε πληροφορηθήκαμε καταρχήν κάποια προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί σε οικογένειες της κοινότητάς και στο βαθμό που μπορούσαμε, προσφέραμε κάποια οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση ζημιών βάσει αποδείξεων.  Όπως όμως είναι αυτονόητο, πιστεύω, για τους πιστούς του Χριστού, η παρουσία μας εκεί και η παροχή βοήθειας δεν είχαν αποκλειστικό χαρακτήρα, ούτε είχαν αντικείμενο μέλη τη κοινότητάς μας και μόνον.

Αγοράστηκαν λοιπόν τρόφιμα γάλατα κονσέρβες και λοιπά χρήσιμα αναλώσιμα, τα οποία μέσω της Πρόνοιας δόθηκαν σε οικογένειες που είχαν πραγματικά ανάγκη, βάσει συγκεκριμένης λίστας προτεραιότητας που τηρεί αυτή η Υπηρεσία.

Αγοράστηκαν ηλεκτρικά είδη, όπως ηλεκτρικό ψυγείο για το νηπιαγωγείο Ληξουρίου το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς, κλιματιστικό μηχάνημα και τηλεόραση για την κύρια αίθουσα Δημοτικού σχολείου κλπ.

Συγκροτήθηκε κατάσταση για την αγορά ειδών απαραίτητων για την λειτουργία Δημοτικών και Λυκείου, τα οποία δεν καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας και τα αγοράζουν οι εκπαιδευτικοί με δικά τους χρήματα, όπως χαρτί Α4, τόννερ για φωτοτυπικό μηχάνημα, μπουκαλάκια με νερό, καθαριστικά, χαρτί υγείας κλπ.

Με φροντίδα μας συντονίστηκε η άφιξη στο νησί και η παραλαβή από τους αρμόδιους μιας παλέτας με αγκύρια Fischer αξίας 3.000 €, ευγενική χορηγία της εταιρείας FISCER HELLAS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕ, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Τα αγκύρια αυτά χρησιμεύουν για την στερέωση των επίπλων (βιβλιοθήκες , ντουλάπες κλπ) στα σπίτια και στα σχολεία, ώστε να μην πέφτουν σε περίπτωση νέων σεισμών, προκαλώντας ατυχήματα ή ζημιές. Με φροντίδα του Δήμου τα υλικά αυτά δόθηκαν κατά προτεραιότητα σε νηπιαγωγεία, σχολεία και Λύκεια και όσα περίσσεψαν διανεμήθηκαν σε κατοικίες.

Θεωρώ, ότι δόθηκε καλή μαρτυρία στην τοπική κοινωνία για την δόξα του Θεού. Ας έχουμε στην προσευχή μας τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα του Ληξουρίου που συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες των σεισμών.

ΕΡΩΤ.: Ποιες είναι μερικές άλλες σημαντικές δραστηριότητες του ΠΕΣ;

Τον περασμένο Απρίλιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νέου νόμου σχετικά με την δυνατότητα σύστασης- ίδρυσης στον τόπο μας θρησκευτικών νομικών προσώπων με συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας. Επιδιώξαμε λοιπόν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, όπου εκτός από τους εκπροσώπους του ΠΕΣ συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών σωμάτων της κοινότητάς μας. Του θέσαμε καθαρά τα καίρια ζητήματα που μας αφορούν, ενώ παράλληλα ζητήσαμε διευκρινίσεις πάνω σε ορισμένα άρθρα του υπό διαβούλευση νέου νόμου. Ο Ευρωπαϊκός και Παγκόσμιος Ευαγγελικός σύνδεσμός στήριξαν τις θέσεις μας με επιστολές τους που επιδώσαμε στον Υπουργό και παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη για εποικοδομητικές αλλαγές, ώστε να πάψουν να παραβιάζονται στη χώρα μας βασικές αρχές της ισότητας εις βάρος ορισμένων θρησκευτικών κοινοτήτων. Στη συνέχεια οργανώσαμε στην Αθήνα δύο συναντήσεις των υπευθύνων των εκκλησιαστικών σωμάτων της χώρας μας με συμμετοχή νομικού συμβούλου, προκειμένου να λυθούν απορίες και να κατανοηθεί από όλους το γράμμα και το πνεύμα του νέου νόμου.

ΕΡΩΤ.: Πώς βλέπετε τον νέο θρησκευτικό νόμο και πώς αυτός επηρεάζει το μέλλον της κοινότητάς μας;

Τελικά στις αρχές Οκτωβρίου 2014 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο νέος νόμος Ν.4301/7.10.2014 και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής έννομης τάξης. Η απόκτηση νομικής προσωπικότητας προσδίδει στην θρησκευτική κοινότητα κύρος έναντι όλων, σεβασμό εκ μέρους των οργάνων του κράτους (νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά) και προστασία τόσο από αυθαίρετες ενέργειες του κράτους όσο και έναντι άλλων. Είναι γνωστά τα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την Ευαγγελική Κοινότητα στο παρελθόν από την έλλειψη νομικής υπόστασης.

Ο νέος Νόμος προϋποθέτει μια στοιχειώδη εσωτερική οργάνωση της κάθε θρησκευτικής κοινότητας που επιθυμεί να λάβει νομική προσωπικότητα, απαιτώντας έναν βασικό « κανονισμό».

Αφορά και μόνο στη ρύθμιση των σχέσεων των θρησκευτικών κοινοτήτων με το κράτος χωρίς να αναμειγνύεται στα εσωτερικά τους ούτε στα θέματα της πίστεώς τους και των πνευματικών τους αναζητήσεων.

Εκτός από το δικαίωμα ίσης μεταχείριση των θρησκευτικών κοινοτήτων εκ μέρους του κράτους, η εφαρμογή του νέου νόμου φέρνει και άλλα πλεονεκτήματα, που σχετίζονται με ζητήματα της πρακτικής καθημερινής ζωής όπως για παράδειγμα: ειδική φορολόγησή τους από το κράτος, ειδικό καθεστώς για την ακίνητη περιουσία τους κ.α.

Μπορεί ο νέος νόμος να μην είναι τέλειος, αλλά πιστεύω ότι με την ψήφισή του έγινε ένα σημαντικό βήμα προς το καλύτερο. Αποτελεί μια καλή βάση για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας των εκκλησιών μας, πράγμα που για δεκαετίες αποτελούσε ένα άπιαστο όνειρο της Ευαγγελικής κοινότητας.

Comments are closed.