10 Συμβουλές για τους Εφήβους

Γράφει Νίκος Χαρ. Παπαδόπουλος, Μηχανικός Η/Υ

Για τους ΄Εφηβους

Πολλές  φορές οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα  οι έφηβοι,  έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον τους:  τι θα συμβεί στη ζωή τους, τι σπουδές θα κάνουν στο πανεπιστήμιο, ποια δουλειά θα βρουν και ποιο/α  σύντροφο θα εκλέξουν για τη ζωή τους. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι κάποιες αληθινές συμβουλές για να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους. Πολλές τέτοιες συμβουλές μπορούμε να βρούμε στην Αγία Γραφή, στο βιβλίο των Παροιμιών, όπου εκεί συναντούμε πολλά ρητά που περιέχουν σοφία μέσα τους και βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι οι παρακάτω:

1. Καθοδήγηση: «Έλπιζε στον Κύριο με όλη σου την καρδιά, και μη επιστηρίζεσαι στη σύνεσή σου· σε όλους τους δρόμους σου γνώριζε αυτόν, κι αυτός θα διευθύνει τα βήματά σου» (Παροιμίες  3:5-6). Αυτά τα εδάφια ίσως είναι τα πιο πολυδιαβασμένα από το βιβλίο των Παροιμιών Ίσως και να τα έχουμε απομνημονεύσει. Αλλά οπουδήποτε κι αν πάμε και οτιδήποτε και αν κάνουμε αυτές οι λέξεις μας υπενθυμίζουν Ποιος οδηγεί τα βήματά μας.

2. Ικανότητα διάκρισης: «Υπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του φέρνουν σε θάνατο» (Παροιμίες 14:12).  Κάποιες φορές κάτι μας φαίνεται ότι είναι σωστό, ωραίο, αλλά στην πραγματικότητα να είναι η λάθος επιλογή μας. Για αυτό το λόγο πρέπει πάντοτε να ζητούμε βοήθεια από το Θεό για να κάνουμε σοφές επιλογές στη ζωή μας.

3. Εμπιστοσύνη:  «Από ξαφνικό φόβο δεν θα τρομάξεις ούτε από τον όλεθρο των ασεβών, όταν έρθει επάνω τους. επειδή, ο Κύριος θα είναι η ελπίδα σου, και θα φυλάξει το πόδι σου από το να πιαστεί» (Παροιμίες 3:25-26). Να τελειώνει ένας έφηβος το Λύκειο ίσως μοιάζει κάπως τρομακτικό, καθώς σκέπτεται τι θα συμβεί στη ζωή του μετά. Μπορεί να μην αισθάνεται τόσο σίγουρος όπως πριν. Αλλά ας θυμόμαστε όλοι ότι η εμπιστοσύνη μας βρίσκεται στον Κύριο και Θεό μας.

4. Εργασία:  «Πήγαινε στο μυρμήγκι, ω οκνηρέ· παρατήρησε τους δρόμους του, και γίνε σοφός · αυτό, ενώ δεν έχει άρχοντα, επιστάτη ή κυβερνήτη, ετοιμάζει την τροφή του το καλοκαίρι, μαζεύει τις τροφές του κατά τον θερισμό. Μέχρι πότε θα κοιμάσαι, οκνηρέ; Πότε θα σηκωθείς από τον ύπνο σου;» (Παροιμίες  6:6-9).  Θα αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται να διδαχτούμε από τα μυρμήγκια; Και όμως γίνεται. Τα μυρμήγκια ίσως είναι τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον κόσμο. Βρίσκονται πάντοτε σε κίνηση, είναι ακατάπαυστα απασχολημένα. Όταν είμαστε μόνοι είτε στην φοιτητική μας ζωή είτε όταν δουλεύουμε μακριά από το σπίτι των γονιών μας, έχουμε τον πειρασμό να τεμπελιάσουμε έστω και για λίγο. Είναι δύσκολο να σηκωθείς νωρίς το πρωί να πας στη δουλειά ή στα μαθήματα της σχολής. Η μαμά δεν θα είναι εκεί για να σου πει πολλές φορές το πρωί να σηκωθείς από το κρεβάτι. Θα πρέπει να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου  σε ότι έχεις να κάνεις.

5. Σχέσεις:  «Ο δίκαιος υπερέχει του πλησίον του· ενώ ο δρόμος των ασεβών τούς πλανάει» (Παροιμίες  12:26)  Να ένα σπουδαίο εδάφιο για το πώς να επιλέγουμε τους φίλους μας. Καθώς ξεκινάς να αναπτύσσεις  νέες φιλίες μετά το Λύκειο, ζήτα από το Θεό να σου δείξει τους ανθρώπους που δεν θα προκαλέσουν κακό στη ζωή σου.

6. Σεξουαλική αγνότητα: «Μη ορεχτείς το κάλλος της στην καρδιά σου· κι ας μη σε θηρεύσει με τα βλέφαρά της. Επειδή, εξαιτίας μιας πόρνης γυναίκας καταντάει κανείς μέχρι ένα κομμάτι ψωμί, ενώ η μοιχαλίδα γυναίκα θηρεύει την πολύτιμη ψυχή. Μπορεί κανείς να βάλει φωτιά μέσα στον κόρφο του, και τα ρούχα του να μη καούν; Μπορεί κανείς να περπατήσει επάνω σε κάρβουνα φωτιάς, και τα πόδια του να μη κατακαούν;» (Παροιμίες 6:25-26, 28).   Μπορεί να πεις ότι αυτά αναφέρονται στις πόρνες και μοιχούς και δεν αφορούν εσένα». Κι όμως αυτά τα εδάφια δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτές τις δυο κατηγορίες. Σχετίζονται με τον ισχυρό πειρασμό του σεξ,  έναν πειρασμό που κτυπά ιδιαίτερα τους νέους και έφηβους. Αυτά τα εδάφια μιλούν ξεκάθαρα ότι το σεξ έξω από το γάμο, είναι ουσιαστικά έξω από το τέλειο σχέδιο του Θεού για το γάμο. Όταν το παραβιάζουμε και το καταπατούμε, είναι σα να περπατάμε πάνω σε πυρωμένα κάρβουνα  που θα μας κατακάψουν.

7. Χρήματα: «Όποιος ελπίζει στον πλούτο του, αυτός θα πέσει· ενώ οι δίκαιοι θα ανθίσουν σαν βλαστός» (Παροιμίες  11:28).  Είτε σπουδάζει κάποιος είτε δουλεύει πολύ εύκολα νομίζει ότι τα λεφτά θα του φέρουν την ευτυχία ή ότι θα του λύσουν τα προβλήματα. Η Βίβλος είναι ξεκάθαρη ότι τα λεφτά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του ανθρώπου. Η λύση είναι η δικαίωση και η δικαιοσύνη που χαρίζει ο Χριστός και όχι τα πλούτη.

8. Γονείς: «Να υπακούς στον πατέρα σου, που σε γέννησε· και μη καταφρονείς τη μητέρα σου, όταν γεράσει. Ο πατέρας σου και η μητέρα σου θα ευφραίνονται· μάλιστα, εκείνη, που σε γέννησε, θα χαίρεται» (Παροιμίες  23:22,25).  Είναι απολύτως φυσιολογικό να επιζητούμε την ανεξαρτησία μας, και τελικά καταλήγουμε να φεύγουμε νωρίς από τους γονείς μας. Αλλά προσοχή, μην επιταχύνετε αυτή την διαδικασία. Ακόμα και αν ζεις μόνος σου, οι γονείς σου παραμένουν γονείς σου και αξίζουν τον σεβασμό σου. Κάνε ότι περνά από το χέρι σου για να τους κάνεις περήφανους και χαρούμενους που είσαι παιδί τους.

9. Ελεημοσύνη-συμπάθεια:  «Εκείνος που ελεεί τον φτωχό, δανείζει στον Κύριο· και θα του γίνει η ανταπόδοσή του» (Παροιμίες 19:17). Όλοι μας συχνά παρασυρόμαστε από τις δικές μας έγνοιες και σκοτούρες της ζωής, ξεχνώντας πολλές φορές αυτούς που είναι γύρω μας και πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά ο Θεός πάντα θέλει από μας να μοιραζόμαστε την μεγάλη του αγάπη με άλλους. Μπορείς εθελοντικά να βοηθήσεις συμμετέχοντας σε κάποια διακονία. Χρησιμοποίησε το χρόνο σου για να έρθεις σε επαφή με άλλους που έχουν ανάγκη, και βοήθησέ τους όπως μπορείς.

10 Μέλλον: «επειδή, σίγουρα υπάρχει αμοιβή, και η ελπίδα σου δεν θα αποκοπεί» (Παροιμίες  23:18).  Πιθανότατα να αναρωτιέσαι τι κρύβει το μέλλον για τη ζωή σου. Αλλά αυτό το εδάφιο μας λέει ότι δεν χρειάζεται να αγωνιούμε γι αυτό. Αν ακολουθείς το Θεό, Αυτός κρατά το μέλλον στα κυρίαρχα χέρια Του, Αυτός θα φροντίσει για το μέλλον σου, θα φροντίσει για σένα. Τίποτε δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του. Θα είναι μαζί σου πάντοτε.

Μετάφραση από τα αγγλικά: Νίκος Χαρ. Παπαδόπουλος

Comments are closed.