Προετοιμασία για τις Ευλογίες του Θεού. του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη

                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ  

Ανάγνωσμα: Εφεσίους 1,3-12

Νέα Μετάφραση της Βίβλου

 

Ε

ΝΑ θέμα που κανένα χριστιανό δεν μπορεί να τον αφήσει αδιάφορο, είναι το θέμα των ΕΥΛΟΓΙΩΝ του Θεού. Ένα σπουδαίο σημείο από τα πολλά του ευρύτερου αυτού θέματος είναι το θέμα της προετοιμασίας του πιστού προκειμένου να δεχτεί τις ευλογίες του Θεού.

 

Στην αρχή πρέπει να γίνουν τρία προκαταρκτικά βήματα πνευματικής προετοιμασίας. Είναι πράξεις που με κάποιον τρόπο καθαρίζουν το έδαφος της καρδιάς μας και δείχνουν ότι πραγματικά θέλουμε να γίνει μέσα μας αυτή η προετοιμασία, οτιδήποτε κι αν αυτό στοιχίσει.

 

Πρώτο προκαταρκτικό Βήμα: Διώξε κάθε είδωλο από τη ζωή σου (Α΄ Σαμουήλ 7,3).

       Δεν είναι δυνατόν ο Θεός να συνυπάρξει με τα μικρά ή μεγάλα είδωλα της ζωής

       μας!         

Δεύτερο προκαταρκτικό Βήμα: Καθάρισε τον ναό του Θεού (Β΄ Χρονικών 29,15).

       Η καθημερινή πορεία, η φθορά και η κόπωση στον πνευματικό αγώνα

       δημιουργούν την ανάγκη του καθημερινού «πλυσίματος των ποδιών».

Τρίτο προκαταρκτικό Βήμα: Γύρνα την πλάτη στον κόσμο (Λουκάς 1,15β-16).

       Είναι ανώφελο να καθαρίσεις την καρδιά σου από τη σκόνη του κόσμου και να

       συνεχίσεις να έχεις ανοιχτή την πόρτα και τα παράθυρα στον κόσμο, απ’ όπου

       έρχεται η σκόνη.

 

Αφού καθαρίσουμε τον χώρο μας, μπορούμε να δούμε μερικές εικόνες της Βίβλου που μας υπαγορεύουν τις επόμενες 5 θετικές ενέργειες της κυρίως προετοιμασίας μας για να δεχτούμε τις ευλογίες του Θεού.

 

Εικόνα 1η

Φέρε στον Κύριο αδειανά δοχεία – Προϋπόθεση αναζωπύρωσης

(Β΄ Βασιλέων 4,2-3)

       Σήμερα έχουμε ανάγκη μιας μεγάλης πνευματικής αφύπνισης των καρδιών μας –Νά μια ευλογία! Κι αυτή η αναζωπύρωση θα έρθει όχι με φανφάρες αλλά με προσευχή για πλήρωση Πνεύματος «ἐν τῷ κρυπτῷ», όπως εκείνη η χήρα, και ο Θεός θα γεμίσει τη ζωή μας με το λάδι του Πνεύματός του.

 

Εικόνα 2η

Πήγαινε στον Ιορδάνη της ταπείνωσης – Προϋπόθεση καθαρής ζωής

(Β΄ Βασιλέων 5,10).

       Η επίσης μεγάλη ευλογία της καθαρής ζωής προϋποθέτει ταπείνωση και αναγνώριση ότι έχουμε ανάγκη τον καθαρισμό «από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος». Ν’ αφήσουμε τον εαυτό μας, καθετί δικό μας, κάθε δική μας αυτοδικαίωση, και ν’ αφεθούμε μ’ εμπιστοσύνη στα δυνατά χέρια του Κυρίου.

 

Εικόνα 3η

Όργωσε τη γη σου – Προϋπόθεση καρποφορίας

(Ωσηέ 10,12)

       Η ευλογία της καρποφορίας προαπαιτεί το ξεχέρσωμα του χωραφιού της καρδιάς μας. Τότε μόνον ο σπόρος του νέου καρπού θα μπορέσει να βλαστήσει και θα σκορπίσει πλούσιες τις ευλογίες του πάνω μας.

 

Εικόνα 4η

Πήγαινε στην κολυμβήθρα να νιφτείς – Προϋπόθεση οραματισμού

(Ιωάννης 9,7)

       Η θλιβερή διαπίστωση των ημερών μας είναι ότι από τους σημερινούς χριστιανούς και τις εκκλησίες μας λείπει ο πνευματικός οραματισμός. Έχουμε πάψει να βλέπουμε τις ανάγκες του έργου του Θεού γύρω μας κι έχουμε γίνει κοντόφθαλμοι χριστιανοί. Η ευλογία των ανοιχτών οριζόντων μάς υπαγορεύει την ανάγκη να νιφτούμε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αν θέλουμε ν’ ανοίξουν τα πνευματικά μας μάτια.

 

Εικόνα 5η

Παραμέρισε την πέτρα του τάφου – Προϋπόθεση για να δεις τη δύναμη του Θεού

(Ιωάννης 11,39-40)

       Ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την πνευματική υποτονικότητα της εποχής μας είναι ότι εμείς οι χριστιανοί δεν πειραματιζόμαστε συχνά τη δύναμη του Θεού. Δεν έχουμε δει ενδεχομένως σε όλο της το μεγαλείο «την δόξαν του Θεού». Αρνούμαστε να αποκυλίσουμε τον λίθο της λογικής μας, των αμφιβολιών μας, της ολιγοπιστίας μας. Ο Χριστός όμως δεν θα μπορούσε ν’ αποκαλύψει τη δόξα του Θεού αν η Μάρθα δεν αποκυλούσε τον λίθο! Μας λείπει η πίστη και γι’ αυτό δεν έχουμε την ευλογία της δύναμης του Θεού στη ζωή μας και στο έργο μας.

 

 


 

 

 

****

  

Comments are closed.