Πώς σώθηκε ο Ροβινσώνας Κρούσος

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης , Νομικός    

Δύο καταστροφικοί σεισμοί σε δύο μήνες είναι πολλοί. Τον Γενάρη η Αϊτή, τον Φλεβάρη η Χιλή. Ο δεύτερος σεισμός όμως των 8,8 ρίχτερ έχει κάτι παραπάνω να μας πει.

     Την ώρα που χτες (2/03) η κυβέρνηση της Χιλής ανέπτυσσε επιπλέον στρατεύματα για ν’ αντιμετωπίσουν το κύμα των λεηλασιών και να διανείμουν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Κονσεπσιόν, γινόταν γνωστή η ιστορία της 12χρονης Μαρτίνας, που έσωσε από το τσουνάμι τους κατοίκους του νησιού Ροβινσώνας Κρούσος.

     Το νησί απέχει 670 χλμ. από τα παράλια της Χιλής, στον Ατλαντικό ωκεανό, και όταν έγινε ο σεισμός, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου το κορίτσι ξύπνησε από τη δόνηση. Δεν ήταν ισχυρή όπως στη Χιλή και κανένας δεν ανησύχησε. Με την επιμονή της μικρής ο πατέρας της τηλεφώνησε σε συγγενείς τους στη Χιλή και έμαθε για τον μεγάλο σεισμό. Η Μαρτίνα κοίταξε από το παράθυρο και είδε τις βάρκες στο λιμάνι να συγκρούονται μεταξύ τους και τη θάλασσα να φουσκώνει. Αμέσως έτρεξε στην πλατεία και σήμανε συναγερμό με ένα ειδικό γκονγκ που είχαν. Όλοι αναστατώθηκαν. Άρχισαν να χτυπάνε οι καμπάνες κι έφυγαν να καταφύγουν στους λόφους.

     Λίγα λεπτά αργότερα το τσουνάμι χτύπησε τον Ροβινσώνα Κρούσο. Γιγάντια κύματα πάνω από 3 μέτρα χτύπησαν τις ακτές και εισχώρησαν σε βάθος 300 μέτρων στο νησί, που έχει έκταση κάπου 100 τετραγωνικά χλμ. Το λιμάνι καταστράφηκε και πλημμύρισε η πλατεία, το δημαρχείο και πολλά σπίτια. Δεν γλίτωσαν όλοι. Όταν τα νερά υποχώρησαν οι κάτοικοι μέτρησαν 8 νεκρούς και 13 αγνοούμενος. Το ένα τρίτο των σπιτιών είχε καταστραφεί πλήρως.

     Αν δεν ήταν η 12χρονη Μαρτίνα, οι νεκροί θα ήταν πολύ περισσότεροι, η μικρή κοινότητα θα είχε αποδεκατιστεί (Εφημ. «Τα Νέα» της 3/03/2010).

    Φίλε μου, εδώ και 2.000 χρόνια πολλές μικρές κι ασήμαντες ενδεχομένως Μαρτίνες τρέχουν σ’ όλο τον κόσμο και φωνάζουν ότι έρχεται το τσουνάμι της κρίσης του Θεού. Η αμαρτία έχει αγριέψει, η ασέβεια έχει ξεχειλίσει ώς τα ουράνια. Οι βάρκες στο λιμάνι ήδη συγκρούονται μεταξύ τους. Το μήνυμα του ευαγγελίου είναι μήνυμα αγάπης του Θεού που μας προειδοποιεί όπως άλλοτε τον Λωτ να τρέξουμε να σωθούμε στους γύρω λόφους. Μάλλον σε έναν λόφο, αυτόν του Γολγοθά. Εκεί ο Χριστός χαρίζει τη σωτηρία του σε κάθε αμαρτωλό που καταφεύγει με πίστη σ’ αυτόν. Δεν θα γλιτώσουν όλοι από τις καταστροφικές συνέπειες της αμαρτίας.

     Σημασία όμως έχει να γλιτώσεις εσύ…

 


Comments are closed.