Η Λερναία Ύδρα και ο Χριστός

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Ζωηρή εντύπωση κάνει  σήμερα (μέσα Μαρτίου) η δήλωση-δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας, αμέσως μόλις επέστρεψε από σειρά ταξιδιών του στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ότι είναι αποφασισμένος να πιάσουν τόπο οι οικονομικές θυσίες στις οποίες έχει προσκαλέσει τους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ‒και δικαίως‒ να βάλει τέλος στα κακώς κείμενα του δημόσιου τομέα και να εξισώσει όλους τους Έλληνες με ίση μεταχείριση από την πολιτεία. Μ’ άλλα λόγια, να πάψουν να υπάρχουν ευνοημένοι και μη, τα ρετιρέ και τα υπόγεια, η επίσημη οικονομία και η παρασιτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γερμανική τράπεζα παρομοίασε αυτή την προσπάθεια με ηράκλειο άθλο!

      Ανέκαθεν  τέτοιες προσπάθειες είχαν παρομοιαστεί με τον άθλο του Ηρακλή που σκότωσε τη Λερναία Ύδρα της μυθολογίας. Η Λερναία Ύδρα, λέει ο μύθος, ήταν ένα θηρίο κάτι σαν τεράστιο χταπόδι με επτά ή εννέα κεφάλια. Ζούσε στην αρχαία Λέρνη (εξού και το όνομα), έναν βαλτότοπο έξω από το Άργος. Όταν ο Ηρακλής έκοβε το ένα κεφάλι, φύτρωναν στην ίδια θέση δύο. Τελικά σκέφτηκε μια άλλη μέθοδο: με τη βοήθεια του ανιψιού του, του Ιόλαου, καθώς έκοβε το ένα κεφάλι, έκαιγε το σημείο εκείνο με έναν αναμμένο δαυλό, ώστε να μην φυτρώσει πάλι κανένα κεφάλι. Μάλιστα, όταν το έκοψε το κεντρικό και αθάνατο κεφάλι, το έθαψε στη γη για να μην ζωντανέψει ξανά. Από τη στήλη αυτή εμείς ευχόμαστε ολόψυχα τέτοιο να είναι και το αποτέλεσμα των προσπαθειών του πρωθυπουργού της χώρας για το καλό όλων μας. 

Ο άθλος αυτός όμως παραπέμπει στην καθημερινή προσπάθεια του ανθρώπου να απαλλαγεί από  τα ελαττώματά του και την αμαρτία  του. Ο απόστολος Παύλος λέει για  τον εαυτό του ότι όλες του  οι προσπάθειες να ευαρεστήσει τον  Θεό δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ένα πάθος καταπιέζεις, δύο αναφύονται. Μία αμαρτία «κόβεις», δύο ξεφυτρώνουν, και τελειωμό δεν έχει ο αγώνας της ηθικής βελτίωσης του ανθρώπου. «Τι δυστυχισμένος, αληθινά, που είμαι!» φωνάζει. «Ποιος μπορεί να με λυτρώσει από την ύπαρξη αυτή, που έχει υποταχθεί στο θάνατο;» (Ρωμαίους 7:24-25 – Νέα Μετάφραση της Βίβλου). Για να ξαναφωνάξει γεμάτος χαρά ότι μόνον ο Χριστός μπορεί να του χαρίσει την απόλυτη ελευθερία δια της πίστεως. Κάθε ανθρώπινη προσπάθεια πηγαίνει στο περιθώριο. Ο Χριστός έρχεται στην καρδιά του ανθρώπου νικητής της Λερναίας Ύδρας της αμαρτίας και φέρνει στον άνθρωπο την απελευθέρωση απ’ αυτήν.

 Σε  έχει ελευθερώσει έτσι φίλε μου ο  Χριστός; Μήπως έχεις μπλέξει  σε έναν ατελείωτο αγώνα με τον  εαυτό σου; Σταμάτα κάθε ανθρώπινη  προσπάθεια κι εμπιστεύσου στη χάρη του Θεού. Μετανόησε για τις αμαρτίες σου και ζήτα από τον Χριστό να θάψει μέσα στη γη κάθε σαρκική σου επιθυμία, για να μην ξαναβγεί ποτέ στην επιφάνεια.

      Κι  από κει και μετά ζήσε τη νικηφόρα ζωή του Χριστού σε μια καινούργια πορεία μαζί του σε έναν δρόμο καλών έργων, που όμως τον έχει ανοίξει ο ίδιος και σου τον έχει ετοιμάσει να τον διαβείς. «Ως χριστιανοί είμαστε δημιουργήματα του Θεού εν Χριστώ Ιησού με σκοπό να κάνουμε καλά έργα, τα οποία προετοίμασε ο Θεός για να περπατήσουμε πάνω σ’ αυτά» (Εφεσίους 2:10).   

 

Comments are closed.