Πώς οι νέοι μπορούν να δοξάζουν τον Θεό στη δουλειά τους;

του John Piper *

Επέστρεψα στη βάση μου, ύστερα από δυο εβδομάδες στην Αυστραλία. Είμαι γεμάτος ευγνωμοσύνη στο Θεό και στους εκεί πιστούς Του, για τις χαρές που δοκίμασα εργαζόμενος μαζί τους στο Brisbane, το Sydney και στα βουνά  της Katoomba.

Ένα από τα συνέδρια το ονόμασαν Engage (Συμμετοχή), και απευθυνόταν  σε «νέους εργάτες», δηλ. σε νέους επαγγελματίες σε σχέση με το χώρο της δουλειάς τους.

Σε μια συνέντευξη με ρώτησαν, αν νόμιζα ότι μια τέτοια στόχευση για το συνέδριο  ήταν καλή ιδέα.  Απάντησα «ναι», με βάση την Α’ Κορινθίους 10/31, «είτε τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε οτιδήποτε άλλο, όλα αποβλέποντας στη δόξα του Θεού να τα κάνετε».

Με ρώτησαν, «πώς οι νέοι εργάτες μπορούν να δοξάζουν τον Θεό στη δουλειά;

Σας δίνω τα κύρια σημεία της απάντησής μου:

Εξάρτηση:   Πήγαινε στη δουλειά εξαρτώμενος ολότελα  από τον Θεό (Παροιμίες 5/5,6 και Ιωάννης 15/5). Χωρίς Αυτόν δεν μπορείς να αναπνέεις, να κινιέσαι, να σκέπτεσαι, να αισθάνεσαι ή να μιλάς. Για να μην αναφερθώ και στην πνευματική διάσταση της ανάγκης. Να σηκωθείς το πρωί και να γνωρίσεις στον Θεό πόσο απελπιστικά Τον χρειάζεσαι. Προσευχήσου για βοήθεια.

Ακεραιότητα: Να είσαι απόλυτα και σε κάθε λεπτομέρεια έντιμος και αξιόπιστος στη δουλειά σου. Να είσαι συνεπής στην ώρα σου. Εργάσου όλες τις ώρες. «Μη κλέψεις». Πολλοί εργαζόμενοι δεν κλέβουν, βέβαια, από  το ταμείο  της επιχείρησης αλλά «κλέβουν» τους εργοδότες τους με τη  τεμπελιά τους.

Δεξιότητα. Κάνε το καλύτερο,  για το έργο που κάνεις.  Ο Θεός δεν σου έδωσε μόνο τη χάρη της ακεραιότητας,  αλλά και το χάρισμα της εξειδίκευσης. Αποθησαύρισε αυτό το χάρισμα και να είσαι καλός οικονόμος των δεξιοτήτων σου. Αυτή η αύξηση στη δεξιοτεχνία σου οικοδομείται από τους παράγοντες  της  εξάρτησης και ακεραιότητας που αναφέρθησαν πριν.

Ενεργή συμμετοχή, όποτε σου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρεις στη συγκρότηση ηθικής δεοντολογίας στο χώρο δουλειάς ώστε οι εργασιακές δομές, πολιτική και προσδοκίες να έχουν μια Χριστιανική προοπτική.

Για παράδειγμα δέστε πώς η ηθική άποψη έχει επηρεάσει την τεράστια αλυσίδα εστιατορίων Chick-fil-Α που  δεν ανοίγουν τις Κυριακές!

Επίδραση: Προσπάθησε  να βοηθήσεις την εταιρία σου να έχει τέτοια επίδραση που να εμπλουτίζει τη ζωή, χωρίς να κάνει κακό στην ψυχή των συνεργατών. Μερικές εταιρίες έχουν καταστρεπτική επίδραση (π.χ. τυχερά παιχνίδια, πορνογραφία, απάτες, κ.λπ.) εκτρώσεις, ψεύτικες προσφορές… Πολλές όμως μπορούν να βοηθηθούν ώστε να έχουν ευεργετική επίδραση στη ζωή, χωρίς να ζημιώνουν τη  ψυχή των ανθρώπων με οποιοδήποτε τρόπο. Καθώς σου δίνονται ευκαιρίες, εργάσου προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Επικοινωνία: Οι τόποι εργασίας είναι ιστοί (κυψέλες)  σχέσεων. Οι σχέσεις είναι δυνατές μέσω της επικοινωνίας. ΄Υφανε τη χριστιανική σου κοσμοαντίληψη στις καθημερινές επικοινωνίες σου στη ζωή, με ένα φυσιολογικό τρόπο. Μη κρύβεις το φως σου κάτω από ένα καλάθι. Βάλτο πάνω σ’ ένα πάγκο, με σοφία, φυσιολογικά, χαρούμενα.  «Ας αγάλλονται, και ας ευφραίνονται σε σένα, όλοι εκείνοι που σε ζητούν· εκείνοι που αγαπούν τη σωτηρία σου, ας λένε διαρκώς: Ας μεγαλυνθεί ο Κύριος» (Ψαλμός 40/16).

Αγάπη: Υπηρέτησε τους άλλους. Να είσαι ο πρώτος που  θα προθυμοποιηθεί να πάει να πάρει την πίτσα, να οδηγήσει το βαν, να οργανώσει την εκδρομή. Δείξε ενδιαφέρον για τους άλλους στη δουλειά. Να είσαι γνωστός ως ο ένας που φροντίζει, όχι για  τις ελαφριές ιστορίες του Σαββατοκύριακου αλλά για τα βαριά φορτία και οδυνηρά πρωινά της κάθε Δευτέρας. Αγάπα τα πρόσωπα με τα οποία εργάζεσαι και φρόντισε να τους δείχνεις Εκείνον που σηκώνει τα μεγάλα φορτία.    

Χρήματα: Δουλειά είναι το μέρος που κερδίζεις (και ξοδεύεις) χρήματα. Όλα είναι του Θεού, και όχι δικά σου. Εσύ είσαι διαχειριστής. Χρησιμοποίησε τα κέρδη σου με μια υπερχειλίζουσα γενναιοδωρία,  που δείχνει τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα χρήματα του Θεού   Μην εργάζεσαι για να κερδίσεις για να έχεις. Εργάσου για να κερδίζεις για να δίνεις και να επενδύεις  για την προώθηση της υπόθεσης του Χριστού. Κάνε τα χρήματα σου να «μιλούν»  για τον Χριστό που είναι ο υπέρτατος θησαυρός σου.

Ευχαριστίες: Να ευχαριστείς πάντοτε τον Θεό για τη ζωή, την υγεία και τα χρήματα και για τον Ιησού.

—————

* Ο John Piper είναι ένας βαθιά πνευματικός και ταπεινός άνθρωπος του Θεού. Είναι ποιμένας της μεγάλης  Βαπτιστικής Εκκλησίας ΒΗΘΛΕΕΜ, ομιλητής σε διάφορα συνέδρια και πολυγραφότατος συγγραφέας.

Δημοσιεύεται μετά από άδεια του John Piper  (www.desiringGod.org)

Μετάφραση: Γ.Σ.Κ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ” 

 

 

Comments are closed.