Ο βασιλιάς που έχασε το θρόνο για ένα πιάτο φακής!

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή
Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο!

Για μέρες,  τα ΜΜΕ λαίμαργα κατασπάραξαν κυριολεκτικά τον πανίσχυρο διοικητή του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος Καν.  Είδαμε  στη μικρή οθόνη, τον 62χρόνο μεγιστάνα, να μεταφέρεται  με χειροπέδες στη φυλακή από αστυνομικούς,  σε αξιοθρήνητη κατάσταση. ΄Ηταν αξύριστος,  κουρασμένος, καταβεβλημένος,  κυριολεκτικά ένα ράκος. 

Κι εκείνη την ώρα, ασφαλώς θα σκεφτήκατε κι εσείς «τι είναι ο άνθρωπος»; Μια μέρα κυρίαρχος, πανίσχυρος, να κυβερνά πολλές χώρες του κόσμου με αλαζονεία και την άλλη να διαπομπεύεται ως ένας κοινός κακοποιός!  Και, ακόμη,  θα συλλογιστήκατε: Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που κυβερνούν τον κόσμο! ΄Ανθρωποι, που δεν έχουν τη δύναμη να ελέγχουν και να καθυποτάσσουν τα πάθη τους. Η ιστορία έχει καταγράψει τις αταξίες πολλών τέτοιων, που ο κόσμος τους θεωρεί μεγάλους.  Ποιος δεν  θυμάται τις αταξίες του Κλίντον, του Μιτεράν, του Μπερλουσκόνι… 

Κι όλο αυτό το παγκόσμιο ρεζίλεμα και ο διασυρμός έγινε, γιατί ο Στρος Καν έχει ένα αχαλίνωτο πάθος για τις σαρκικές επιθυμίες.  Κάποτε, σε ανύποπτο χρόνο, είχε κατονομάσει ο ίδιος  σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Liberation», τα  τρία αδύνατα σημεία του που ήταν «το χρήμα, οι γυναίκες και η εβραϊκότητά του». Ο Στρος Καν είναι ένας από τους ήρωες του βιβλίου Sexus Ρoliticus των Κριστόφ Ντελουάρ και Κριστόφ Ντυμπουά που είχε κυκλοφορήσει το 2006 για να εικονογραφήσει το  παραδοσιακά γαλλικό τρίπτυχο σεξ- έρωτας- πολιτική. Οι περιπέτειές του είναι αναρίθμητες, και μυθιστορηματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η τρίτη σύζυγός του, η τηλεπερσόνα Αν Σενκλέρ, παρεμβαίνει κάθε φορά για να δικαιολογήσει τον άτακτο σύζυγό της.

Ο Στρος Καν άλλαζε τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Παντρεύτηκε επίσημα τρεις γυναίκες, εκτός από τις τόσες άλλες που πέρασαν από τη  ζωή του. Και τώρα, καθώς βρίσκονταν μακριά από τα βλέμματα της γυναίκας του,  ήθελε να γευτεί και τα κάλλη μιας απλής καμαριέρας, του πολυτελούς ξενοδοχείου που διέμενε, στο οποίο  πλήρωνε μόνο 3000 δολ. για μια νύχτα!

Ξέχασε ο άνθρωπος αυτός, που κρατά δέσμιους εκατομμύρια ανθρώπων και κρατών, ότι όλα τα πράγματα δεν αγοράζονται με τα χρήματα. Βέβαια, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές,  δεν ξέρουμε ποια θα είναι τελικά η απόφαση που θα εκδώσει το δικαστήριο. Μπορεί τελικά να μην είναι έτσι τα πράγματα ή να επέλθει συμβιβασμός και  ο Στρος Καν να είναι πάλι ελεύθερος. Αν τελικά θα  ελευθερωθεί από τα δεσμά της φυλακής, φοβόμαστε ότι το πάθος του για τον ποδόγυρο, θα τον κρατά σφιχτά αγκιστρωμένο μια ζωή, εκτός κι αν συμβεί κάποια αλλαγή στη ζωή του. Κι αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει έξω απ’ αυτόν, από το μόνο Σωτήρα και Λυτρωτή, τον Ιησού Χριστό. 

΄Ασχετα, όμως,  από την απόφαση του δικαστηρίου ο Στρος Καν έχει ήδη τιμωρηθεί σκληρά και ανελέητα. Μέσα σε λίγες ώρες τερματίστηκε µε εξευτελιστικό τρόπο η πολυετής και επιτυχημένη πολιτική σταδιοδρομία του. Ταυτόχρονα ήρθε αντιμέτωπος µε το χλευασμό της παγκόσμιας κοινότητας. Και όλα αυτά συνέβησαν ένα βήμα προτού βρεθεί στην τελική ευθεία για την κορυφή, καθώς ήταν το μεγάλο φαβορί, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, στη µάχη για την προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Η όλη περιπέτειά του αποδεικνύει  ότι «η ζωή είναι αρκετές φορές ανώτερη από τα μυθιστορήματα, ανώτερη σε ίντριγκες, ανώτερη σε ανατροπές, ανώτερη σε πάθη, ανώτερη σε κυνισμό, ανώτερη σε χρώματα και αποχρώσεις».

Και να ήταν μόνο αυτός. Κάθε λίγο έρχονται στο φως (τα περισσότερα, βέβαια, τα τρώει το μαύρο σκοτάδι!) διάφορα σκάνδαλα, σεξουαλικά και άλλα,  πολιτικών και άλλων διασημοτήτων. Ενώ τα πρόσωπα αυτά της προβολής θα έπρεπε να είναι υποδείγματα ήθους και ηθικής, πολλές φορές είναι οι πρωταγωνιστές γαργαλιστικών σκανδάλων. Και δεν πρέπει να απορούμε που η κοινωνία μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος βάζει στο περιθώριο το Θεό και το Λόγο Του και υιοθετεί μέτρα και σταθμά υλιστικά και κοσμικά. Κατά το λαό και οι ηγέτες και κατά τους ηγέτες ο λαός! Ο Λόγος του Θεού μας παραγγέλλει να προσευχόμαστε για όσους  βρίσκονται στην εξουσία  και να συμπαρασταθούμε ανθρώπους που εμφορούνται με τις αρχές του Ευαγγελίου –αν θα βρεθούν τέτοιοι. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό που καπηλεύονται τη θρησκεία για να κερδίσουν ψήφους. Μιλούν για το Θεό και για τις χριστιανικές παραδόσεις, αλλά  ταυτόχρονα μπορούν να βλαστημούν και να συμπεριφέρονται σαν ειδωλολάτρες. Αν θέλουμε να έχουμε άξιους ηγέτες, πρέπει ο ίδιος ο λαός μας να στραφεί στο Θεό και να ζητήσει με μετάνοια την επέμβασή Του στη ζωή του  έθνους μας.    

 

                   

Comments are closed.