«Πώς νίκησα τον Γκέκα;»

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Ο Κέιλορ Νάβας, τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα, θα μείνει στο θυμικό των ελλήνων φιλάθλων σαν ο πιο σκληρός και «φονικός» αθλητικός αντίπαλος! Πέρυσι τον Ιούνιο, στο παιχνίδι με τη χώρα μας για την πρόκριση στους 8 του Μουντιάλ 2014, με μια του απόκρουση χάρισε στην ομάδα του τη νίκη.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι αυτό που ο ίδιος αποκάλυψε όταν ρωτήθηκε πώς «νίκησε» τον δικό μας Φάνη Γκέκα που σούταρε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο κοσταρικανός γκολκίπερ είχε υπάρξει συμπαίκτης με τον έλληνα επιθετικό στη «Λεβάντε». Και ήξερε πώς να τον αντιμετωπίσει, αφού θυμήθηκε πώς εκτελεί τα πέναλτι ο έλληνας επιθετικός: «Τον είδα, θυμήθηκα ότι ήμασταν μαζί στη “Λεβάντε” και έφερα στο μυαλό μου πώς εκτελεί τα πέναλτι» είπε μιλώντας στη FIFA και πρόσθεσε: «ευτυχώς δεν άλλαξε τον τρόπο που τα χτυπάει»!

Πόσο θυμίζει αυτό τους πειρασμούς του διαβόλου στη χριστιανική ζωή! Στο «Πάτερ Ημών» ζητάμε από τον Θεό να μας βοηθήσει να μην πέσουμε όταν δοκιμαζόμαστε με διάφορους πειρασμούς. Λέμε «μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν…», δηλ. μη μας αφήσεις να πέσουμε σε πειρασμό. Η έννοια του πειρασμού έχει πολλές πτυχές στη ζωή του χριστιανού. Η μεγάλη αλήθεια, που πολλές φορές την αγνοούμε, είναι ότι ο διάβολος είναι ένας πολύ πονηρός και πεπειραμένος αντίπαλος. Πολεμάει κάθε στιγμή τον χριστιανό και προσπαθεί να τον ρίξει στην αμαρτία. Ξέρει από πού να μας «πιάσει» και ποιο είναι το αδύνατο σημείο μας να εκμεταλλευτεί για να μας κάνει να χάσουμε πνευματικά, και να μας οδηγήσει στην πτώση.

Ο χριστιανός όμως από την άλλη μεριά δεν είναι μόνος του. Έχει υποστηρικτή του τον Θεό. Ο επουράνιος Πατέρας μας είναι δίπλα μας για να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει. Γι’ αυτό και το Άγιο Πνεύμα που μας δίνει ο Θεός λέγεται «Παράκλητος», δηλαδή βοηθός και συνήγορός μας. Όμως η Αγία Γραφή μάς παροτρύνει να προσέχουμε και ν’ αγρυπνούμε για να μη μας νικάει ο πειρασμός. «Αγρυπνείτε! Μένετε σταθεροί στην πίστη. Να οπλίζεστε συνεχώς με θάρρος!

Να είστε δυνατοί!» (Α΄ Κορινθίους 16,13). Κι ο Χριστός είπε στους μαθητές του που κοιμούνταν στη Γεθσημανή: «Μείνετε άγρυπνοι και προσεύχεστε, για να μη σας νικήσει ο πειρασμός…» (Μάρκος 14:38).

Η χριστιανική ζωή δεν είναι μια συρραφή κανόνων και καθηκόντων όπως πολλοί έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε. Η χριστιανική ζωή είναι ένας αγώνας που βέβαια τον δίνει ο Θεός για μας με τη χάρη του, αλλά με την προϋπόθεση ότι εμείς είμαστε άγρυπνοι και δεν αφήνουμε αδύνατα σημεία του χαρακτήρα μας να τα εκμεταλλευτεί ο σατανάς. Όπως ο διεθνής εκείνος τερματοφύλακας ήξερε τον τρόπο που σουτάρει ο δικός μας παίκτης και τον απέκρουσε, το ίδιο πρέπει να κάνει κι ο κάθε πιστός του Θεού. Ο Παύλος λέει πως ως πιστοί δεν παραγνωρίζουμε τις επιδιώξεις του σατανά (Β΄ Κορ 2,11). Μ’ άλλα λόγια, πρέπει να αντιστρέψουμε το παιχνίδι. Κι αντί ν’ αφήσουμε τον σατανά να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες μας, να προτρέξουμε εμείς μπροστά απ’ αυτόν και να διακρίνουμε τα τεχνάσματά του.

Μπροστά σε έναν όμορφο, ελκυστικό πειρασμό κάθε είδους, ο χριστιανός πρέπει αμέσως να σκεφτεί ποιο είναι το θέλημα του Θεού και ν’ αντισταθεί στην αμαρτία. Έτσι θα μπορεί να βγαίνει κάθε φορά νικητής!

Χάρης Ι. Νταγκουνάκης

Comments are closed.