Ο ΠΑΤΕΡΑΣ και οι πατέρες

Ζούμε σε εποχή που εκατομμύρια παιδιά ρωτούν: «Μπαμπά, πότε θα ξανάρθεις;» Μια κοπέλα στα 23 της ομολογεί: «Πριν πάω στο Δημοτικό, έβλεπα σπανίως τον πατέρα μου. Μια φορά, ενώ έφευγε, τον ικέτευσα: «Σε παρακαλώ, έλα πάλι».

Τέτοιες καταστάσεις ώθησαν τον Πολωνό συγγραφέα  Στσουκέβιτς να πει: «Φαίνεται ότι ο πατέρας είναι ένας σημαντικός “ελλείπων κρίκος” στην οικογένεια». Πολλοί πατέρες, αν και ζουν με τις οικογένειές τους και  παρέχουν οικονομική υποστήριξη, εντούτοις, όπως το έθεσε το γαλλικό περιοδικό Capital, «πάρα πολλοί πατέρες αρκούνται στο γεγονός ότι είναι καλοί προμηθευτές, και δεν συμμετέχουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους». Θα κάνει ο πατέρας υποχωρήσεις ή αλλαγές στα σχέδιά του για χάρη των παιδιών του; Η γερμανική εφημερίδα Γκίσενερ παρουσίασε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι πατέρες που ρωτήθηκαν είναι απρόθυμοι να δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά τους έναντι της δικής τους σταδιοδρομίας τους!

Υπάρχει άραγε ιδανικός πατέρας; Διαβάσαμε μια ομιλία στα αγγλικά με θέμα «Ο τέλειος πατέρας». Η πείρα δείχνει ότι δεν υπάρχει τέλειος πατέρας, όπως ασφαλώς δεν υπάρχει και τέλεια μητέρα. «Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε», τραγουδά ο χριστιανός τώρα Κοινούσης. Όλοι κάνουμε λάθη στην επιδίωξή μας να φτάσουμε το τέλειο. Πολλοί για να επιτύχουν,  καταφεύγουν σε ψυχολόγους και κοινωνιολόγους.

Ο ομιλητής για να δείξει πώς είναι ο τέλειος πατέρας, έκανε ανάλυση του χωρίου: «Γιατί ο Θεός αγάπησε με μια τέτοια αγάπη τον κόσμο, ώστε πρόσφερε το Γιο του το Μονογενή, για να μην χαθεί ο καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια» (Ιωάν.3:16) . Από την ομιλία του δανειστήκαμε τέσσερα σημεία, που τα αντλεί από το παραπάνω χωρίο, για να δείξει πώς είναι ο τέλειος πατέρας.

1) Ο πατέρας αγαπά τα παιδιά του: «Γιατί ο Θεός αγάπησε με μια τέτοια αγάπη τον κόσμο». Αυτό είναι εκπληκτικό! Όταν γεννηθεί το παιδί σου, το  αγαπάς, παρόλο που δεν έκανε κάτι για να κερδίσει την αγάπη σου. Το αγαπάς γιατί είναι παιδί σου, ακόμη κι όταν σε απογοητεύει. Όταν σε εξοργίζει, δεν το αποκηρύττεις. Δεν υπάρχει πατέρας που να πει: «δεν αγαπώ πια το παιδί μου, γιατί η συμπεριφορά του μας ντροπιάζει». Η αγάπη του πατέρα είναι βαθιά ριζωμένη στην ύπαρξή του και τίποτα δεν την αλλάζει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εκφράζουμε την αγάπη μας στο παιδί μας, π.χ. να του πούμε «σ’ αγαπώ, παιδί μου!» Επίσης, δεν πρέπει να θέτουμε όρους για την εκδήλωση της αγάπης μας, π.χ. «αν είσαι φρόνιμος, αν διαβάσεις τα μαθήματά σου, αν…, τότε θα σε πάω στο γήπεδο…» Αυτό δείχνει στα παιδιά ότι τα αγαπάμε υπό όρους, δηλ. όταν κάνουν αυτό που θέλουμε.

Ο Θεός  Πατέρας δεν παύει να μας αγαπά, όταν είμαστε ανυπάκουοι. Σ’  όλη τη Βίβλο ο Θεός εκφράζει την αγάπη Του.  Η ύψιστη έκφραση της αγάπης Του ήταν η αποστολή του Υιού Του στον κόσμο, για να πεθάνει για τις αμαρτίες μας. Ανεξάρτητα από τη σχέση σου με τον φυσικό πατέρα σου, μπορείς να έχεις βαθιά σχέση με τον Επουράνιο Πατέρα σου.

2)  Ο πατέρας δίνει στα παιδιά του: «…ώστε πρόσφερε το Γιο του το Μονογενή».

Έστειλε τον Χριστό για να πεθάνει, ώστε να συγχωρηθούν οι αμαρτίες μας. Αυτό είναι το απόλυτο δώρο του Θεού, αλλά δεν είναι το μόνο. Ρίξε μια ματιά μέσα σου και γύρω σου για να δεις πόσες ευλογίες σού δίνει: Μας έδωσε ταλέντα, υγεία, στέγη, τροφή… Στέλνει ήλιο και βροχή.

Πατέρα, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να δώσεις στα παιδιά σου: Τα χρήματά σου και τον χρόνο σου. Και τα δύο είναι σημαντικά. Πολλοί πατέρες κάνουν υπερωρίες, ώστε να μη λείψει τίποτα από το παιδί τους. Το πρόβλημα είναι με τον χρόνο τους. Τα χρήματα μπορεί να καλύπτουν τις φυσικές ανάγκες του παιδιού, αλλά αφήνουν κενό στον συναισθηματικό του κόσμο. Μαζί με τα χρήματα, τα παιδιά χρειάζονται και τον χρόνο σου, κυρίως αυτόν.

Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή που πρέπει να κάνεις με ευχαρίστηση, γιατί αυτό δίνει χαρά στα παιδιά σου. Χρόνος και χρήματα, είναι απαραίτητα και πρέπει να υπάρχει λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο. Ίσως είναι εύκολο για σένα να είσαι ο προμηθευτής της οικογένειας και να αφήσεις στη σύζυγο ν’ ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών. Όμως, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο την παρουσία σου παρά την περιουσία σου. Ο ουράνιος Πατέρας είναι πάντα στη διάθεσή μας.  Τον καλούμε με προσευχή κάθε στιγμή. Μπορούμε να Του φέρουμε τα προβλήματα, τους φόβους, τα όνειρά μας, και θα μας ακούσει. Είναι πάντα στη διάθεσή μας. Ένας πατέρας δίνει. Είναι εκεί για τα παιδιά του.

3) Ο πατέρας έχει προσδοκίες για το παιδί του:  «…για να μην χαθεί ο καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν…»  

Το σχέδιο του Θεού είναι η σωτηρία μας και γι’ αυτόν τον σκοπό έδωσε τον Υιό Του.  Και μας λέει τι αναμένει από εμάς να κάνουμε: «…ο καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν…»

Ο Θεός περιμένει από εμάς να πιστεύουμε σ’  Αυτόν. Δεν περιμένει από εμάς να κάνουμε κάτι για τη σωτηρία μας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μόνο  να πιστέψουμε.Αυτό περιμένει ο Θεός από εμάς. Ένας καλός πατέρας έχει ορισμένες προσδοκίες για τα παιδιά του και  ορισμένες απαιτήσεις.

Η ιστορία του ιερέα Ηλεί είναι θλιβερή. Αν και ήταν άνθρωπος του Θεού, απέτυχε ως πατέρας. Οι γιοι του δεν σέβονταν τον νόμο του Θεού. Αμάρταναν ποικιλοτρόπως (Α΄ Σαμ. κεφ. 2). Ο πατέρας έχει την ευθύνη να είναι το πρότυπο, το παράδειγμα για τα παιδιά του. Το παιδί κάνει αυτό που βλέπει να κάνεις εσύ και όχι αυτό που του λες να κάνει.

4) Ο πατέρας προετοιμάζει το παιδί του για το μέλλον: «…αλλά να έχει ζωή αιώνια».

Ο Θεός έχει ετοιμάσει λαμπρό μέλλον για τα παιδιά Του. Μας προσφέρει αιώνια ζωή για να είμαστε μαζί Του. Κι αυτό πραγματοποιείται όταν μετανοήσουμε και πιστέψουμε στον Ιησού. Οι αμαρτίες μας συγχωρούνται και ο Θεός μάς δίνει αιώνια ζωή.

Έτσι,  και οι επίγειοι πατέρες πρέπει να κάνουν  ό,τι μπορούν για να καθοδηγούν τα παιδιά τους, με τρόπο που θα τα ωφελήσει περισσότερο.

Πατέρα, πρέπει να προετοιμάσεις το παιδί σου για το μέλλον σε τρεις βασικούς τομείς:

  1. Να το βοηθήσεις να προετοιμαστεί πνευματικά για το μέλλον του. Να μεγαλώνει σε χριστιανικό περιβάλλον. Πρώτα απ’ όλα να το βοηθήσεις να δεχτεί τον Χριστό ως προσωπικό του σωτήρα.
  2. Να το βοηθήσεις να προετοιμαστεί για τη μελλοντική σταδιοδρομία του. Να βρει και να καλλιεργήσει τα χαρίσματά του.
  3. Να το βοηθήσεις να αναπτύξει σχέσεις με άλλα άτομα. Να το διδάξεις να επιλέξει τους σωστούς φίλους και τον σωστό ή τη σωστή σύντροφο, για να κάνει μια ευλογημένη οικογένεια.

Ο ουράνιος Πατέρας έχει ετοιμάσει ένα θαυμαστό μέλλον για μας στον ουρανό. Οι επίγειοι πατέρες πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προετοιμαστούν για το μέλλον τους στη γη.

Ο Θεός πρέπει να είναι για εμάς το πρότυπο του Πατέρα, γιατί Αυτός είναι ο τέλειος Πατέρας. Αυτόν πρέπει να προσπαθούμε να μιμηθούμε.  Όσα κάνει ο Θεός Πατέρας για μας, για να απολαύσουμε ένα ένδοξο μέλλον μαζί Του στην αιωνιότητα, αυτά ας κάνουμε κι εμείς για τα παιδιά μας. Αυτό ζητά και από σένα, πατέρα, να κάνεις για τα παιδιά σου. Θα το κάνεις;

 

Του Γεώργιου Σ. Κανταρτζή

Comments are closed.