Ο πόνος μας φέρνει πιο κοντά

 Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

       Το σύνταγμα μας λέει ότι, όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δεν είμαι σίγουρος εάν αυτό ισχύει πάντοτε στην πράξη. Αυτό στο οποίο σίγουρα είμαστε ίσοι, είναι ο πόνος και η αρρώστια.

Το διαμέρισμα που μένω είναι ένα από τα 19 της πολυκατοικίας. Ζω σ’ αυτήν εδώ και 19 χρόνια. Κι όμως, υπάρχουν συγκάτοικοι που δεν γνωριζόμαστε σχεδόν καθόλου. Συναντιόμαστε πότε-πότε στις γενικές συνελεύσεις ή στο ασανσέρ, ανταλλάσουμε μια καλημέρα, και πέρα από αυτό τίποτε άλλο. Ο καθένας κλεισμένος στο καβούκι του, στον εαυτό του.

Πιο πολύ κόσμο έχω γνωρίσει όσες φορές έτυχε να επισκεφτώ το νοσοκομείο, είτε επειδή είχα κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε επειδή συνόδευα κάποιον άλλον, είτε επειδή επισκέφτηκα κάποιον που νοσηλευόταν. Ένα παράξενο πράγμα, εκεί στο νοσοκομείο είναι σαν να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, πολύ διαφορετικό, γεμάτο οικειότητα και ανθρωπιά:

►  Όλοι είναι πολύ υπομονετικοί, περιμένουν τη σειρά τους με τεράστια καρτερία.

►  Όλοι δείχνουν συμπάθεια, κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα υγείας του άλλου, ακόμα κι αν αυτός είναι άγνωστος.

►  Όλοι είναι πρόθυμοι να σε ενημερώσουν για τις δικές τους παρόμοιες εμπειρίες και να σε εξυπηρετήσουν.

►  Θα σου συστήσουν κάποιον καλό γιατρό, κάποια καλή θεραπεία, κάποια καλή νοσοκόμα.

►  Όταν βλέπουν κάποιο γνωστό, κοντινό ή και μακρινό, γίνονται πολύ φιλικοί, δείχνουν οικειότητα και ενημερώνει ο ένας τον άλλον με λεπτομέρειες, όχι μόνον για θέματα υγείας, αλλά και για άλλα γενικότερα.

►  Δεν είναι απίθανο να γνωρίσεις και μακρινούς συγγενείς ή συγχωριανούς, που είχες χρόνια να τους δεις.

►  Αν υπάρχει κάποια δυσκολία, λ.χ. καθυστέρηση, αναβολή, έλλειψη κ.ά. συμμετέχουν όλοι, κριτικάρουν, σχολιάζουν, προτείνουν.

·          Αν θέλεις να γνωρίσεις άγνωστους ανθρώπους,

·          Αν έχεις ανάγκη να μιλήσεις για τα προβλήματά σου,

·          Αν θέλεις να ενημερωθείς πρακτικά πάνω σε θέματα υγείας,

·          Κι αν θέλεις να σε ευχαριστήσουν και να σου δώσουν χίλιες ευχές, πήγαινε μια μέρα επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Το είπε κι ο Χριστός:  Μια από τις προϋποθέσεις για να μπεις στη Βασιλεία των Ουρανών, είναι να επισκέπτεσαι τους άρρωστους (Ματθ. κε 36).

 

 

 

 

Comments are closed.