Ο ΜΕΓΑΣ ΓΗΤΕΥΤΗΣ


Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Ήταν ένα παγωμένο δειλινό του Φλεβάρη. Μαζευτήκαμε όλοι κοντά στη φωτιά να ζεσταθούμε και ο παππούς μας διηγήθηκε ένα περιστατικό που του συνέβηκε μια μέρα όταν βγήκε για κυνήγι. Φοιτούσα στο γυμνάσιο τότε και παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια, θυμάμαι την ανατριχίλα που ένοιωσα ακούοντας τη διήγησή του, την οποία σου μεταφέρω αγαπητέ αναγνώστη.
Γύρω στο μεσημέρι βρέθηκε σε ένα μεγάλο κατάξερο χωράφι. Μόνο μια χαρουπιά φαινόταν σε κάποια απόσταση. Τράβηξε κατά κει να ξαποστάσει κάτω από τον ίσκιο της. Όταν πλησίασε τη χαρουπιά αντίκρισε ένα περίεργο θέαμα. Καμιά εικοσαριά πουλιά, μικρά και μεγάλα, κείτονταν ψόφια ολόγυρα στο δέντρο. Την ίδια στιγμή ένας ανατριχιαστικός συριγμός του πάγωσε τη ραχοκοκαλιά. Λίγα μέτρα μπροστά του, μια τρομερή οχιά τον κοιτούσε κατάματα, προσπαθώντας να τον γητέψει κι αυτόν, όπως έκανε με τα πουλιά. Χωρίς να χάσει καιρό έστρεψε το όπλο του και την πυροβόλησε στο ορθάνοιχτο στόμα της, ξεσχίζοντάς την στα δυο.
Πέρασαν αρκετά χρόνια και μια μέρα που διάβαζα στη Βίβλο μου το περιστατικό της πτώσης των πρωτοπλάστων, ο νους μου πήγε στην ιστορία του παππού. Ύστερα σκέφτηκα τα λόγια που είπε ο Χριστός στον Παύλο, τη μέρα της μεταστροφής του στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Σε αποστέλλω στον κόσμο του είπε, «ανοίξαι οφθαλμούς αυτών, του επιστρέψαι από σκότους εις φως και της εξουσίας του Σατανά επί τον Θεόν…» (Πρ.26/18). Τότε η ιστορία του παππού πήρε μιαν πνευματική διάσταση για μένα. Οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, μορφωμένοι κι αμόρφωτοι, μοιάζουμε με τα πουλιά που κάθονται στην πυκνόφυλλη χαρουπιά, η οποία συμβολίζει τον κόσμο. Αλλά εκεί παραμονεύει ο όφις ο μέγας ο αρχαίος… ο Σατανάς ο πλανών την οικουμένην (Αποκ.12/9) και «γητεύει» τους ανθρώπους, όπως η οχιά γητεύει τα πουλιά στη χαρουπιά. Είμαστε κάτω από την εξουσία του Σατανά, όπως είπε ο Χριστός στον Παύλο. Οι άνθρωποι όμως τραγουδούν αμέριμνοι σαν τα πουλιά πάνω στο «δέντρο του κόσμου», χωρίς να γνωρίζουν ότι βρίσκονται κάτω από τη γοητεία του «όφεως».
Αγαπητέ αναγνώστη, στρέψε τα πνευματικά σου μάτια στο σταυρό του Γολγοθά. Ο σταυρωμένος Ιησούς, είναι ο μοναδικός μας Σωτήρας (Πρ.4/12).

Λεμεσός-Κύπρος
stavrinoup@hotmail.com

Comments are closed.