ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ TΟΥ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΣΚΟΠΑ

του Παναγιώτη Σταυρινού, Μαθηματικού

Υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία σε ένα φυλάκιο στην κορυφή του όρους Μαδαρή, λίγα χρόνια πριν την τουρκική εισβολή. Ήταν ένα βροχερό βραδινό του Δεκέμβρη κι εγώ βρισκόμουν σε ένα καφενείο του χωριού Χανδριά. Κάποια στιγμή που κόπασε η βροχή, βγήκα στο σκοτεινό δρομάκι και πήρα το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγούσε στο φυλάκιο. Το σκοτάδι ήταν τόσο πυκνό, που δεν έβλεπα τη μύτη μου. Αλλά κάθε φορά που μια αστραπή αυλάκωνε τον ουρανό, το μονοπάτι φωτιζόταν για ένα δευτερόλεπτο, δίνοντας μου την ευκαιρία να προχωρήσω είκοσι μέτρα περίπου μπροστά. Ύστερα σταματούσα, παρακαλώντας το Θεό να ρίξει ακόμα έναν κεραυνό στις αιωνόβιες βουνοπλαγιές της Μαδαρής. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερα σιγά-σιγά να φτάσω στο φυλάκιο. Τώρα που αναπολώ εκείνες τις στιγμές, είμαι σίγουρος πως χωρίς τις αστραπές και τους κεραυνούς, θα τσακιζόμουν σε κάποια χαράδρα αβοήθητος, εκείνη την άγρια χειμωνιάτικη νύχτα του Δεκέμβρη.

Η ζωή μας αγαπητέ αναγνώστη μοιάζει με τη διαδρομή στο μονοπάτι που σου διηγήθηκα. Στον κόσμο επικρατεί πηχτό, αδιαπέραστο σκοτάδι, που δε μας επιτρέπει να βαδίσουμε με σιγουριά. Αλλά ο Θεός μέσα στην Πρόνοιά Του, επιτρέπει πότε-πότε σε έναν «κεραυνό», μέσα από μια προσωπική ταλαιπωρία εννοώ, να αυλακώσει την ψυχή μας, για να διαλύσει, τα σκοτάδια του εσωτερικού μας κόσμου. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι οι κεραυνοί και οι αστραπές του Θεού, που επιτρέπουν στα πνευματικά μας μάτια να προσδιορίσουν τη θέση μας στο μονοπάτι της ζωής. Ο χριστιανός βλέπει τους κεραυνούς στη ζωή του σαν μιαν ευκαιρία, για να προχωρήσει από τη θέση όπου βρίσκεται σε μιαν άλλη, πιο κοντά στο Θεό.

Αν τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό στη ζωή σου αγαπητέ, σκέψου πως μια παρατεταμένη «αστραπή», σου δίνει τη δυνατότητα να διακρίνεις καλύτερα το πνευματικό σου τοπίο και έτσι να πραγματοποιήσεις με σιγουριά ένα μεγαλύτερο άλμα μπροστά. Κάθε φορά που ο «ουρανός» σου αυλακώνεται από «αστραπές» και «κεραυνούς», ο Χριστός σου αποκαλύπτει ένα θαυμάσιο μέρος του εαυτού Του. Οι «κεραυνοί» Του ποτέ δεν πέφτουν άσκοπα.


Παναγιώτης Σταυρινού
Μαθηματικός
stavrinoup@hotmail.com
Λεμεσός

Comments are closed.