Ο Ιησούς στην εποχή της Κρίσης

του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη, Νομικού

 ΑΠ’ ό,τι διαβάζουμε στα Ευαγγέλια, ο Ιησούς έζησε μαζί με τον λαό του εδώ στη γη διάφορες κρίσεις και τις αντιμετώπισε με θαυμαστή σοφία. Κι αναρωτιέται κανείς: πώς θα συμπεριφερόταν σήμερα ο Κύριος αν ζούσε τη δική μας κρίση; Τι θα είχε να πει σ’ εμάς τους πιστούς; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση στον λόγο του Θεού ή κάποια εικόνα που να μας δείχνει τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον Χριστό στην εποχή της κρίσης;

Στο 5ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης διαβάζουμε πράγματι πώς συμπεριφέρεται ο Χριστός με φόντο τα γεγονότα των έσχατων, των δικών μας δηλαδή, καιρών. Ο Ιωάννης βλέπει έναν θρόνο και κάποιον να κάθεται σ’ αυτόν, και να κρατάει στο δεξί του χέρι ένα κυλινδρικό, επτασφράγιστο βιβλίο. Κανένας δεν μπορούσε ν’ ανοίξει αυτό το βιβλίο, παρά μόνον ο λέων του Ιούδα, ο οποίος όμως έμοιαζε με ένα μικρό, τραυματισμένο αρνάκι.

       Το Αρνίο αυτό πήγε και πήρε το βιβλίο από το χέρι εκείνου που καθότανε στον θρόνο και το άνοιξε, και τότε όλα τα ουράνια, τα επίγεια και τα καταχθόνια όντα έπεσαν και προσκύνησαν το Αρνίο, γιατί αυτό «είναι άξιο να λάβει δύναμη, πλούτο και σοφία, ισχύ, τιμή, δόξα κι ευλογία», που μπόρεσε κι άνοιξε το κυλινδρικό βιβλίο. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη στιγμή.

 

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η εικόνα της Αποκάλυψης με τη σημερινή κρίση, τη δική μας; Κι όμως! Η εικόνα αυτή δεν παύει να δείχνει σε όλους τους αιώνες πώς συμπεριφέρεται διαχρονικά ο Χριστός όταν οι πιστοί του βρίσκονται σε κρίση –κάθε είδους. Έτσι, αυτή η εικόνα της Αποκάλυψης έχει να μας δώσει τρεις μεγάλες αλήθειες πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχτούμε  για να επιβιώσουμε πνευματικά ως χριστιανοί στη σημερινή εποχή της κρίσης. 

 

 

1. Μοιάζει αδύναμος αλλά είναι δυνατός (εδ. 6)

 

Φαντάζεται κανείς την έκπληξη του Ιωάννη όταν γύρισε να δει το λιοντάρι που είχε τη δύναμη ν’ ανοίξει το βιβλίο, αλλά αντί να δει ένα λιοντάρι, είδε ένα αρνάκι! Αντί να δει το σύμβολο της δύναμης, είδε το σύμβολο της αδυναμίας. Αυτή όμως είναι η εικόνα του Θεού σήμερα στη ζωή μας, γιατί το μυστικό της δύναμής του είναι η φαινομενική αδυναμία. Ο Χριστός πέθαινε αδύναμος πάνω στον σταυρό αλλά είχε τη δύναμη του Αρνίου που έλυσε μια για πάντα το πρόβλημα της αμαρτίας μας. Σήμερα οι άνθρωποι του Θεού μοιάζουν να στηρίζονται σε έναν αδύναμο, αγαθό Θεό, τη στιγμή που το κακό βασιλεύει και κυριαρχεί στον κόσμο.

       Μόνον έτσι όμως βρίσκει η πίστη πεδίο για να εκδηλωθεί. Αλλιώς, όλοι θα ελκύονταν από τη δύναμη του Θεού και θα τον ακολουθούσαν από συμφέρον για όσα θα μπορούσαν να επωφεληθούν απ’ αυτόν. Τώρα ακολουθούν τον Χριστό μόνον όσοι τον αγαπούν, ό,τι κι αν αυτό τους κοστίσει. Αυτό ισχύει και στη ζωή του χριστιανού. Όποιος θέλει να είναι μεγάλος πρέπει να γίνει δούλος πάντων. Πρέπει να μάθουμε από την πραότητα και την ταπεινότητα του Ιησού ως χριστιανοί. Να μην αντιστεκόμαστε στον πονηρό αλλά ν’ αφήνουμε την οργή του να περνάει (Ματθαίος 5,39). Μπορούμε μέσα από τις θλίψεις μας, όπου ο Θεός μοιάζει «αδύναμος» να μας βοηθήσει, να βλέπουμε τη δύναμη του λιονταριού που είναι έτοιμη να μας στηρίξει.

 

 

2. Ο Ιησούς κρατάει στο χέρι του το σχέδιο του Θεού (εδ. 7)

 

Ο κύλινδρος συμβολίζει το σχέδιο του Θεού για την Ιστορία του κόσμου αλλά και του κάθε ανθρώπου. Είναι ένα βιβλίο σφραγισμένο με 7 σφραγίδες –το περιεχόμενό του κανένας δεν το ξέρει– και πυκνογραμμένο κι από τις δύο όψεις του –κανένας δεν  μπορεί να παρέμβει σ’ αυτό. Το σχέδιο του Θεού για τους ανθρώπους προβλέπει η ζωή του καθενός μας να είναι τέτοια, ώστε να δοξάζει το όνομά του στους αιώνες (Εφεσίους 1,9-12). Κι αυτό έγινε μόνο με τον θάνατο του Χριστού και με την έκχυση του Πνεύματός του στις καρδιές μας. Με την υπακοή του και το έργο του στον σταυρό ο Χριστός «πήρε» από το δυνατό χέρι (το δεξί) του Θεού το σχέδιό του και το πραγματοποίησε. Γι’ αυτό είναι ικανός ν’ ανοίξει και το επτασφράγιστο βιβλίο, που δείχνει ότι τα γεγονότα των έσχατων καιρών θα πραγματοποιηθούν, και όταν γίνει αυτό θα βασιλέψει μαζί με τους δικούς του. Εξάλλου, ο Θεός είναι ο νικητής, ακριβώς επειδή έχει ένα σχέδιο, όπως οι ομάδες του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, που αγωνίζονται με βάση ένα σχέδιο δράσης, και χωρίς αυτό είναι καταδικασμένες να χάσουν.

       Άλλη μια παρήγορη σκέψη για μας σήμερα: Ο Χριστός δεν είναι μόνο το δυνατό λιοντάρι αλλά κρατάει στο χέρι του το σχέδιο για τη ζωή μας. Περνάς κάποια –οποιαδήποτε– κρίση; Εμπιστεύσου στη δύναμη αλλά και στο σχέδιο που έχει ο Θεός για όλες τις κρίσεις. Αυτός μπορεί να μας βγάλει από την κρίση νικητές.

 

 

3. Ο Ιησούς στο τέλος θα νικήσει (Απ 17,14)

 

Τόσο στην αγωνία της Γεθσημανή όσο και πάνω στον σταυρό ο Ιησούς, που έμοιαζε με αδύναμο Αρνίο, νίκησε. Ήταν αυτός ο κυρίαρχος της κατάστασης και όχι οι εχθροί του. Αυτός ήθελε και θυσιαζόταν. Κανένας δεν του έπαιρνε τη ζωή χωρίς εκείνος να το θέλει. Ο Ιησούς νίκησε τότε, κι εκείνη η δύναμη είναι η ίδια και σήμερα. Νίκησε τότε, θα νικήσει και στα τέλη των καιρών. Όταν οι εχθροί του θ’ αντιμετωπίσουν την οργή του δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν. Και θα είναι η οργή του Αρνίου (Αποκάλυψη 6,15-16). Δέκα βασιλιάδες της γης θα τον πολεμούν κι εκείνος θα τους νικήσει, γιατί είναι ο Κύριος των κυρίων και ο Βασιλιάς των βασιλιάδων. Ο Χριστός μάς καλεί να τον ακολουθήσουμε στη θλίψη της Γεθσημανή και στον θάνατο του σταυρού αλλά θέλει να μας έχει μαζί του και στον θρίαμβο της νίκης του. Γι’ αυτό έκλαιγε ο Ιωάννης, όταν κανένας δεν μπορούσε ν’ ανοίξει το βιβλίο. Γιατί φοβήθηκε πως οι πιστοί που διώκονταν στην εποχή του, δεν θα δικαιώνονταν ποτέ μαζί με τον νικητή Χριστό.

       Σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια στην αμαρτία, στη σάρκα και στο κοσμικό φρόνημα, ενάντια στην κάθε είδους κρίση αλλά μια μέρα θα θριαμβεύσουμε μαζί με τον Χριστό. «Τότε οι ευσεβείς θα λάμψουν σαν το ήλιο στη βασιλεία του Πατέρα τους» (Ματθαίος 13,43). Σήμερα όπως ο Χριστός έτσι κι εμείς: «όταν είμαστε αδύναμοι, τότε είμαστε δυνατοί» (Β΄ Κορινθίους 12,10). Θέλεις να δεις την αιώνια κατάληξη των πιστών που ακολουθούν το Αρνίο; «Δεν θα πεινάσουν πια … δεν θα διψάσουν … Ο Θεός θα εξαφανίσει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους» (Αποκάλυψη 7,16-17).

·         Μη βλέπεις το μικρό αρνάκι – δες το λιοντάρι του Θεού.

·         Μην κλαις – δεν τον κύλινδρο της ζωής σου στα χέρια του Αρνίου.

·         Μην απογοητεύεσαι – ο Ιησούς στο τέλος θα νικήσει.

 

Χάρης Ι. Νταγκουνάκης

Comments are closed.