Οι επιτυχόντες στις Ανώτατες Σχολές

 Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

 

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι βάσεις, και δεκάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία:  Εισαγωγή στο πανεπιστήμιο!  Καμάρι οι γονείς και όλο το σόι – παππούδες και γιαγιάδες – χαρές και κεράσματα οι νέοι φοιτητές. Πέρσι πέτυχαν 74.440 υποψήφιοι, φέτος θα μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια ακόμα περισσότεροι – 76.094!

Πανηγυρίζουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και γκαρσονιερών ανά την Ελλάδα, στις 76 πόλεις που έχει πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες ανώτατες και ανώτερες σχολές, περιμένοντας να τα νοικιάσουν στους νέους φοιτητές και να τα οικονομήσουν.

Την ίδια ώρα 138.237 ελληνόπουλα, πτυχιούχοι των ίδιων πανεπιστημίων και λοιπών ανώτατων και ανώτερων σχολών, αφού μάταια επί 5 χρόνια είχαν ψάξει να βρουν μια δουλίτσα οπουδήποτε  – έστω ακόμα και ως σερβιτόροι ή και στην καθαριότητα του Δήμου, εγκατέλειψαν την Ελλάδα και μετανάστευσαν στην άκρη του κόσμου, σε Αυστραλία, Νότιο Αφρική, Καναδά, Η.Π.Α., Ευρώπη και άλλες μακρινές χώρες.

Οι χώρες αυτές με το δίκιο τους πανηγυρίζουν κι αυτές, διότι χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να τους σπουδάσουν, τους έκαναν εισαγωγή και τους χρησιμοποιούν έτοιμους για τα δικά τους συμφέροντα.

 

Ο φίλος και γείτονάς μου, όμως, γιατί πανηγυρίζει επειδή ο γιος του «πέτυχε» στο πανεπιστήμιο Κρήτης;

Ας δούμε τι υπέφερε και τι τράβηξε μέχρι τώρα, και στη συνέχεια να δούμε τι τον περιμένει από εδώ και πέρα στο μέλλον: 

 

12 ολόκληρα χρόνια μέχρι τώρα πλήρωνε το γιο του να τον στείλει στο Δημοτικό Σχολείο, και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Επί 12 χρόνια συνέχεια πλήρωνε τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα, το χαρτζιλίκι και όλα τα άλλα εξόδά του.

 

Ας δούμε τώρα τι τον περιμένει από εδώ και πέρα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το εξής:  Άλλα 9 χρόνια θα δουλεύει σκληρά με στερήσεις και θυσίες, για να πληρώνει τα ακόμα μεγαλύτερα έξοδα σπουδών του γιου του, ώστε αυτός να μορφωθεί και να είναι έτοιμος να δουλέψει, να παντρευτεί κλπ.

·                                Πρώτα – πρώτα πρέπει να πάει μαζί με τη γυναίκα του στο Ηράκλειο στην Κρήτη, να ψάξουν, να βρούν και να πληρώσουν το σπίτι που θα νοικιάσει ο κανακάρης τους – εγγύηση ενοικίου, προκαταβολή, αλλαγή στο λογαριασμό της ΔΕΗ και του νερού με ταυτόχρονη νέα εγγύηση, κλπ.

·                                Κατόπιν θα πάνε να αγοράσουν τον εξοπλισμό του σπιτιού, έπιπλα, σκεύη, κλιματιστικό, κλπ.

·                                Στη συνέχεια κάθε μήνα θα στέλνει 1.400 ευρώ (για ενοίκιο, φαγητό, αεροπορικά εισιτήρια, βιβλία, καφέδες, τσιγάρα, κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ, κ.ά.

·                                Αν είναι τυχερός και ο γιος του δεν είναι πολυέξοδος, δεν θα χρειαστεί να του αγοράσει αυτοκίνητο.

 

5 χρόνια θα κρατήσει αυτό το βιολί, δηλαδή όσο θα διαρκέσουν οι κανονικές σπουδές.

Στη συνέχεια ακολουθούν άλλα 2 χρόνια με κάτι μαθήματα και εξάμηνα που θα χρωστάει ο γιος, μέχρι να πάρει το πτυχίο και να ορκιστεί.

Ακολουθεί άλλος ένας χρόνος για μεταπτυχιακό.

Τέλος, οι σπουδές ολοκληρώνονται με άλλο ένα χρόνο για Μάστερ.

Σύνολο πανεπιστημιακών σπουδών 9 χρόνια.

 

Μέχρι εδώ η κατάσταση μπορεί να πει κανείς ότι έχει κάποια λογική και υποφέρεται. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα:  Μόλις ο γιος πάρει το πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ., θα πάει ένα χρόνο στρατιώτης (θα πληρώσει το πρόστιμο εάν είναι ανυπότακτος). Επί ένα χρόνο ο πατέρας θα του στέλνει χρήματα για να τρώει στο εστιατόριο – γιατί το φαγητό στο στρατώνα είναι «μπλουμ» και «δεν τρώγεται». Επίσης για τα αεροπορικά κλπ. εισιτήριά του όταν παίρνει άδεια κάθε δυο βδομάδες. Να μη ξεχνάμε και τους καφέδες, τα τσιγάρα, το κινητό και το λάπτοπ.

 

Εννοείται ότι όλα αυτά τα χρόνια ο μπαμπάς και η μαμά κάνουν αιματηρές οικονομίες και θυσίες για το καμάρι τους, το αστέρι τους, που είναι πτυχιούχος «διοίκηση επιχειρήσεων».

Επιχειρήσεις όμως στην Ελλάδα δεν επέμειναν. Οι μισές έβαλαν λουκέτο λόγω οικονομικής κρίσης, και οι άλλες μισές μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, κ.ά.

 

Έτσι, το καμάρι και το αστέρι μας ένα ωραίο πρωί ανακοινώνει στους γονείς του ότι φεύγει για Λος Άντζελες, όπου βρήκε καλή δουλειά. Πηγαίνει στο Λος Άντζελες, εκεί γνωρίζεται με μια μελαμψή Μεξικάνα συνάδελφο πτυχιούχο μουσικολογίας, παντρεύονται, κάνουν δύο μελαμψά παιδιά, και μέσω του λάπτοπ και του Ιντερνέτ στέλνουν στον πατέρα και τη μητέρα – που έχουν γεράσει πλέον και είναι με άσπρα μαλλιά παππούς και γιαγιά – φωτογραφίες από τα εγγόνια…

Comments are closed.