Η φτώχεια μας φέρνει πιο κοντά

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα έχει φέρει πολλά κακά και ίσως φέρει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Εντούτοις, φαίνεται ότι έχει φέρει κι ένα καλό. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Οι άνθρωποι, ακριβώς επειδή είναι ομοιοπαθείς, άρχισαν να έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να γίνονται πιο συναισθηματικοί, πιο αλληλέγγυοι. Κι όχι μόνον πιο κοντά ο ένας στον άλλον, αλλά πιο κοντά και στη φύση.

Η κυβέρνηση καθιέρωσε επίσημα ένα φόρο, την «εισφορά αλληλεγγύης», για να υποστηρίξει τους πιο φτωχούς. Ο εθελοντισμός συνεχώς μεγαλώνει. Οι εκκλησίες κάνουν φιλανθρωπίες, συγκεντρώνουν τρόφιμα και τα μοιράζουν μαζί με τα συσσίτια. Τρόφιμα για τους φτωχούς μαζεύουν και τα σούπερ-μάρκετ. Οι σύλλογοι επίσης συγκεντρώνουν αχρησιμοποίητα φάρμακα για να τα μοιράσουν σε άπορους. Ακόμα και οι ξένοι σε πολλές χώρες διαδηλώνουν συμπαράσταση και λένε «είμαστε όλοι Έλληνες».

Πιο κοντά στη φύση στράφηκαν πολλοί Έλληνες από ανάγκη. Όπως την περίοδο της κατοχής, που υπήρχε έλλειψη τρόφιμων, άρχισαν να καλλιεργούν λαχανικά στον κήπο, διότι τα τρόφιμα στα σούπερ-μάρκετ είναι πλέον πανάκριβα. Με τις διακοπές, αντί να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο, τώρα πηγαίνουν σε κάμπιγκ, ή δεν πηγαίνουν καθόλου διακοπές – τη βγάζουν στο χωριό στο πατρικό σπίτι, ή πίκνικ με κοντινές ημερήσιες εκδρομές και μια ομπρέλα στην παραλία.

 

Πολλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή άλλαξαν. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λ.χ. μείωσαν το ενοίκιο για να βοηθήσουν τους ενοικιαστές. Αυξήθηκαν οι επισκέψεις στα σπίτια. Ανακαλύψαμε όλοι το ενδιαφέρον για τον γείτονα, για τον συνάνθρωπο. Γίναμε πιο συναισθηματικοί, πιο προσιτοί, πιο πρόθυμοι να μοιραστούμε, να βοηθήσουμε. Ήλθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

 

Οι δυσκολίες, τα προβλήματα, η φτώχεια και η ανάγκη, εκτός από τα άλλα ευνοούν και τον …έρωτα. Όπως ξέρουμε από την ελληνική μυθολογία, ο θεός Έρωτας είχε μητέρα την Ένδεια, δηλαδή τη φτώχεια. Τώρα με την κρίση όλο και περισσότεροι ερωτεύονται, δηλαδή εκφράζουν την ανάγκη τους να έλθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, σωματικά και ψυχικά.

Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πολύ κρύος και δύσκολος, με χαμηλές θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πολλοί θα έχουν τεράστιες δυσκολίες με τη θέρμανση, τώρα που το πετρέλαιο έγινε πανάκριβο και απλησίαστο, 1,40 ευρώ το λίτρο. Ήδη χιλιάδες πολυκατοικίες έμειναν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης διότι οι μισοί ένοικοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το πετρέλαιο και τα άλλα κοινόχρηστα έξοδα.

 

Παρ’ όλα αυτά, «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Όπως λέει και η παροιμία,

 

­                        κάνει κρύο, κάνει κρύο

     κι είναι ο καιρός για δύο…

Comments are closed.