NEE – ΑΝΑΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΣΟΥ — Αν Θέλεις να Επιτύχεις Μακροπρόθεσμα τους Στόχους σου


Στα μάτια του ανόητου είναι πάντα σωστός ο δρόμος του, ενώ ο σοφός ακούει τις συμβουλές. (Παροιμίες 12.15)

Ο Γιάννης και η Μαρία έκαναν δεσμό όταν ακόμη ήταν έφηβοι. Όταν η Μαρία έμεινε έγκυος, σταμάτησε το σχολείο. Ο Γιάννης εγκατέλειψε το όνειρό του να σπουδάσει μηχανικός γιατί τώρα έπρεπε να εργαστεί για να συντηρήσει την οικογένειά του. Ο Νίκος και η Κάτια γνωρίστηκαν στο Λύκειο. Καθυστέρησαν όμως το γάμο τους γιατί αποφάσισαν ν’ αποφοιτήσουν πρώτα από το Πανεπιστήμιο. Απέκτησαν παιδιά όταν ο Νίκος ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος και η Κάτια διορίστηκε καθηγήτρια.

Ποια θα είναι η εξέλιξη της ζωής για τα δύο αυτά ζευγάρια μετά από 15 χρόνια; Σκεφτείτε και περιγράψτε την εικόνα που σχηματίσατε στο μυαλό σας.

Ήταν η εργασία που η καθηγήτρια στο Τμήμα Επιλογής Καριέρας ανέθεσε στους τελειόφοιτους μαθητές σ΄ένα Λύκειο στη Πολιτεία της Καλιφόρνιας. Σ΄ ένα κείμενο που τους έδωσε εξηγούσε τα βήματα που πρέπει ν‘ακολουθήσει κανείς για να μπορέσει να επιτύχει μακροπρόθεσμα τους στόχους του.

Ανάβαλε τις προσωρινές απολαύσεις

Για ν’ ανταμειφθείς στο μέλλον αξίζει ν’ αναβάλεις για αργότερα κάποιες μικρές απολαύσεις. Για να έχεις την ικανοποίηση να χάσεις πέντε κιλά σε μια βδομάδα, πρέπει να ξεχάσεις σήμερα την απόλαυση που σου δίνουν τα γλυκά. Για να βελτιώσεις τη βαθμολογία σου χρειάζεται να εγκαταλείψεις προσωρινά τους φίλους, την τηλεόραση, τις καφετερίες. Επειδή οι προσωρινές απολαύσεις είναι διαθέσιμες εδώ και τώρα, είναι δύσκολο ν’ αντισταθείς. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον πειρασμό, είναι εύκολο να ξεχάσεις ή ν’ αναβάλεις επ’ αόριστον μακροπρόθεσμους στόχους που σήμερα σου φαίνονται άπιαστοι.

Ανάλαβε τις ευθύνες σου

Αν και ήθελε να γίνει πιλότος, ο Λεωνίδας δεν ήθελε ν’ αναλάβει την ευθύνη να εξασφαλίσει την βαθμολογία που ήταν απαραίτητη για να φοιτήσει στην κατάλληλη σχολή. Έτσι εγκατέλειψε το όνειρό του και συμβιβάστηκε με μια καριέρα χωρίς ιδιαίτερες ευθύνες.

Δεν φταίω εγώ αλλά μάλλον ο …., λέμε συχνά ρίχνοντας έτσι την ευθύνη για τη λύση των προβλημάτων μας στους τρίτους. Η πίεση που δεχόμαστε από την οικογένεια ή τους φίλους μπορεί να μας κλονίσει γιατί είναι φυσικό να θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε. Εσύ όμως έχεις την αποκλειστική ευθύνη να γίνεις στη ζωή αυτό που πραγματικά θέλεις. Γι αυτό μπορείς να πεις ΟΧΙ στις επιλογές των άλλων με καθαρή συνείδηση.

 Δέξου την αλήθεια και την πραγματικότητα

Χάστε βάρος εδώ και τώρα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια… ή κερδίστε ένα εκατομμύριο δουλεύοντας στο σπίτι τον ελεύθερο χρόνο… Είναι εύκολο να έχεις ψευδαισθήσεις, να πιστεύεις πως κάποιες τέτοιες υποσχέσεις είναι εφικτές. Αυτός όμως ο τρόπος σκέψης δεν είναι αποτελεσματικός. Η αλήθεια δεν είναι πάντα ευχάριστη. Δεν μπορείς να λύσεις κάποιο πρόβλημα αν εξακολουθείς να υποκρίνεσαι πως είναι ανύπαρκτο ή αν δεν βλέπεις την πραγματικότητα σωστά.

Ζήσε με ισορροπία

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει ν’ αναβάλεις για αργότερα την τωρινή απόλαυση. Είναι σημαντικό να ζεις με χαρά αυτά που σου προσφέρει η παρούσα στιγμή, εφόσον η απόλαυση αυτή δεν οδηγεί σε αυτοκαταστροφή. Για να βρεις ισορροπία στη ζωή σου χρειάζεται σωστή κρίση. Να θυμάσαι πως τίποτα δεν συμβαίνει στην τύχη. Κάθε επιλογή που κάνουμε αποφασίζει το μέλλον μας. Μπορεί να συζητήσεις μια δύσκολη απόφαση με την οικογένεια και τους φίλους σου. Επειδή όμως εσύ θα ζήσεις με τις συνέπειες, η τελική απόφαση πρέπει να είναι δική σου. Πριν ενεργήσεις σκέψου καλά, αναλογίσου τις συνέπειες. Κάνε μια ενσυνείδητη προσπάθεια ν’ ακολουθήσεις τον πιο αποτελεσματικό, τον λιγότερο καταστρεπτικό δρόμο. Και μετά προχώρα.

Νέε! Τα ναρκωτικά, το ποτό, το τσιγάρο, η διακοπή των σπουδών, οι λάθος παρέες, ο πρόωρος γάμος, η απόκτηση παιδιών σε πολύ νέα ηλικία, είναι ενέργειες που δεν λύνουν αποτελεσματικά τα προβλήματα. Απλά δεν οδηγούν πουθενά. Η προσωρινή ανακούφιση που μπορεί να προσφέρουν θα σε οδηγήσει σε μακροχρόνια μιζέρια. Για να εξασφαλίσεις ένα ελπιδοφόρο μέλλον, κάνε τις σωστές επιλογές ΤΩΡΑ.

Comments are closed.