Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ

Στη Ζωή σου Είσαι Αυτό που Σκέπτεσαι

“Κάνει η χαρουμενη καρδιά το πρόσωπο γαλήνιο, μα όταν θλίβεται η καρδιά το πνεύμα εξασθενεί” (Παροιμίες 15.13)

Περιεργάστηκε με ενδιαφέρον τα πλήθη που είχαν κατακλύσει τις πλατείες και τα κέντρα Παρασκευή βράδυ. Όλους αυτούς που λαχταρούσαν να βρουν αυτό το κάτι άλλο για να μπορέσουν να σπρώξουν το βράδυ, τη βδομάδα. Στα χρόνια που είχε υπηρετήσει σα βασικό στέλεχος στην υπηρεσία δίωξης εγκλήματος είχε δει πολλούς άτυχους. Αν και είχαν κάτι καλό να προσφέρουν, είχαν απορροφηθεί σε λάθος σχέσεις ελπίζοντας να βρουν την ευτυχία. Αυτές οι συναισθηματικές εξαρτήσεις τους είχαν αφαιρέσει κάθε ενέργεια και διάθεση για νέο ξεκίνημα. Είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας…για τη δική μας ευτυχία, σκέφτηκε για μια ακόμη φορά.

“Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου η ανησυχία της μάνας μου πως δεν πρέπει να την απογοητεύσω,” εξομολογήθηκε ένας νεαρός επιστήμονας. Έτσι δέχτηκε μια θέση στο δημόσιο συμβιβάζοντας τα όνειρά του για μια δική του καριέρα. Μη κάνεις όνειρα, δεν θέλω να απογοητευτείς …να είσαι ρεαλιστής στις βλέψεις σου… στην ηλικία σου μην αποτολμήσεις… μη σκεφτείς να ζήσεις σε ξένη χώρα. Είναι κάποιες συμβουλές που καλοπροαίρετα δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους παρεμβαίνοντας έτσι στην ευτυχία τους. Αποθαρρύνοντας όμως τα παιδιά μας να ονειρεύονται και να τολμούν, τους κόβουμε τα φτερά να πετάξουν ψηλά και να ζήσουν ευτυχισμένα.

 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, “Γίνετε η λύση του εαυτού σας…Μη δείχνετε κάποιον άλλο λέγοντας ‘εσύ μου χρωστάς και μου οφείλεις περισσότερα.’ Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να βρεις τις απαραίτητες λύσεις“. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε, ”Έχετε από μόνοι σας τη δύναμη να αλλάξετε τα πάντα γιατί εσείς επιλέγετε τις σκέψεις σας, τις σχέσεις σας, εσείς βιώνετε τα συναισθήματά σας.“

 

Στο γνωστό βιβλίο Βάλσαμο Ψυχής η σύμβουλος-συγγραφέας Λίζα Νίκολς γράφει, “Μόνο ένα άτομο μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της χαράς και της ευτυχίας σας, κι αυτό το άτομο είστε εσείς. Ακόμη και ο γονιός, το παιδί ή ο σύντροφος ζωής σας δεν μπορούν να τη δημιουργήσουν για λογαριασμό σας – απλά μόνο να τη μοιραστούνε.” Για να κάνουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας πρέπει να αλλάξουμε κανάλι και συχνότητα αλλάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η ευτυχία είναι κάτι πολύ προσωπικό, κρύβεται μέσα μας. Δεν μπορεί να μας τη δώσει κάποιος άλλος – απλά μπορεί να προσθέσει στη δική μας ευτυχία, μας λέει η ψυχολόγος κυρία Παπαπέτρου. Ισχυρίζεται πως αν περιμένουμε το σωστό

άνθρωπο για να αισθανόμαστε ευτυχείς και ολοκληρωμένοι, δεν προοδεύουμε – απλά ξεγελάμε τον εαυτό μας. Με όποιον κι αν είμαστε, πάλι μόνοι είμαστε. Πίστεψε στον εαυτό σου, μας προτρέπει, και απόφευγε τις λανθασμένες σχέσεις. Δεν χρειάζεται να συμβιβάσεις τις ανάγκες σου για κανένα, απλά γιατί οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν. Σκέψου τι σε ευχαριστεί, τι σε ηρεμεί, τι σε κάνει να αισθάνεσαι ολοκληρωμένος. Αν δεν σε διασκεδάζει κάτι, μη το κάνεις επειδή σου το επιβάλουν οι άλλοι ή γιατί είναι το κοινωνικά αποδεκτό. Κάνε αυτά που αγαπάς, αυτά που σου δίνουν χαρά εφόσον δεν επηρεάζουν αρνητικά κανένα.

“Η ζωή σας είναι αυτό που σκέπτεστε. Αυτό που συμβαίνει στο μυαλό σας, αυτό προσελκύετε συνειδητά ή ασυνείδητα με ασύλληπτη μαγνητική δύναμη – πλούτος, χαρά, ευημερία, επιτυχία,“ γράφει ο Πρέντις Μάλφορντ στο βιβλίο του Οι Σκέψεις είναι Πράξεις (Thoughts are Things). Φροντίστε πρώτα να νιώσετε οι ίδιοι γεμάτοι, μας λέει. Ο ενθουσιασμός, το πάθος, η χαρά, η ευδαιμονία σας γίνονται δύναμη που θα τη μεταδώσετε. Αν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας αλλάξτε πορεία. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Συγκεντρώστε τη προσοχή σας σε κάτι εφικτό. Η εσωτερική ευτυχία είναι ο τροφοδότης της επιτυχίας.

“Κρατάτε τη ζωή σας στα χέρια σας… απελπιστικές καταστάσεις δεν υπάρχουν,“ υποστηρίζει ο Μπιλ Χάρις, Δάσκαλος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Center Pointe. Όπου κι αν βρίσκεστε, ό,τι και αν σας έχει συμβεί, μας διαβεβαιώνει πως οι συνθήκες της ζωής μας μπορεί να αλλάξουν. Αν αποφασίσουμε να κάνουμε μόνο θετικές σκέψεις, θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούν συναισθήματα κατάθλιψης, θυμού, πικρίας, ενοχών.

Γιατί δεν ζουν όλοι τη ζωή των ονείρων τους; Γιατί δεν καταφέρνουμε να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από τις εκάστοτε περιστάσεις μας; Γιατί ο πλούτος και η ευτυχία δεν πάνε απαραίτητα χέρι με χέρι; Ο Τζον Ασαράφ, επιτυχημένος επιχειρηματίας και σύμβουλος επενδύσεων, ισχυρίζεται πως ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι δεν έχουν αυτό που επιθυμούν είναι ότι σκέφτονται, μιλούν και ενεργούν περισσότερο γι’ αυτό που δε θέλουν παρά γι’ αυτό που θέλουν.

 

Θέλεις να μπορέσεις να εξασφαλίσεις εσωτερική γαλήνη και χαρά; Τότε μάθε να νοιώθεις ευγνωμοσύνη για τα αγαθά που έχεις – υγεία, στέγη, οικογένεια, φίλους, απλά ενδιαφέροντα. Μη τα θεωρείς δεδομένα. Ηρέμησε το μυαλό σου, άκουσε τη δική σου εσωτερική φωνή. Γέμισε τη ψυχή σου με αγάπη, αρμονία, ηρεμία, χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα. Μάθε να προσεύχεσαι καθημερινά και άφησε τη δύναμη του Θεού να ενεργοποιήσει την εσωτερική σου δύναμη.

Αισθανθείτε ευτυχισμένοι τώρα. Νοιώστε καλά τώρα. Είμαστε υπεύθυνοι για τη δική μας ευτυχία.

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΩΛΙΩΤΗ

Comments are closed.