Μια ζωντανή… βιβλιοθήκη

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός 

Υπάρχει μια βιβλιοθήκη που μιλάει! Είναι μια εντελώς διαφορετική βιβλιοθήκη, αν και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές που ξέρουμε ώς τώρα: έχει βιβλιοθηκάριους, διαθέτει γραμματεία, έχει αναγνωστήριο, όπως όλες οι δημόσιες-δανειστικές βιβλιοθήκες. Η μόνη διαφορά, που είναι και βασική, είναι ότι σ’ αυτή τη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» (www.livinglibrary.gr) τα βιβλία δεν είναι χάρτινα αλλά ζωντανά –εξού και το όνομα– είναι άνθρωποι!

Όσοι θέλουν, μπορούν να γραφτούν σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, με σκοπό να διηγηθούν με τρόπο οργανωμένο την ιστορία τους στους επισκέπτες-αναγνώστες. Μάλιστα οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρέα για μισή ώρα, και να συζητήσουν με τα ανθρώπινα «βιβλία», μιας και τα ίδια προσκαλούν το κοινό: «Ελάτε να μας διαβάσετε».

Και πράγματι πήγαν. Στην Αγορά της Κυψέλης, στην Αθήνα, πριν λίγο καιρό στήθηκαν τραπεζάκια και άνθρωποι που προσφέρονταν να γίνουν βιβλία (άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, άτομα που έχουν βιώσει τον ρατσισμό ή την κοινωνική απαξίωση, νάνοι, φορείς του έιτζ κ.ά.) Προσφέρονταν για μια ημίωρη συζήτηση σε κάποιο τραπεζάκι με τον ή τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι μπορούσαν έτσι να «διαβάσουν» τη ζωή τους, να αναθεωρήσουν απόψεις, να διαφωτιστούν σε θέματα που δεν ήξεραν μέχρι τότε, κλπ. Πολλοί είναι που έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις για διάφορους ανθρώπους και καταστάσεις, και με αυτή την ανάγνωση-συζήτηση μαζί τους, και μάλιστα με ερωτήσεις και απαντήσεις ξεκαθαρίζονται πολλά.

Ο απόστολος Παύλος χρησιμοποίησε αυτήν ακριβώς την εικόνα για τους χριστιανούς. Οι χριστιανοί είναι ένα ανοιχτό βιβλίο στον περίγυρό τους που οι άλλοι μπορούν να δουν τη ζωή τους, συμπεριφορά τους, τον λόγο για τον οποίο διαφέρουν από τους άλλους. Συχνά η κοινωνία γύρω μας έχει παρεξηγήσει τη γνήσια χριστιανική ζωή και συμπεριφορά. Θεωρούν τους χριστιανούς «κορόιδα», ανθρώπους που δεν μάχονται για τα συμφέροντά τους, δεν ανταγωνίζονται τους άλλους και δεν συμμετέχουν στην αμαρτωλή ζωή τους. Μήπως είναι αιθεροβάμονες; μήπως είναι ανόητοι ή μικρόνοες, θρησκόληπτοι ή αναχωρητές της ζωής; Ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαριστούν όλες αυτές οι παρεξηγήσεις είναι ο κάθε πιστός χριστιανός να επιδιώξει να είναι μια ζωντανή επιστολή του Χριστού μέσα στον κόσμο. «Είναι φανερό», λέει ο απόστολος στους χριστιανούς της Κορίνθου, «πως εσείς είστε συστατική επιστολή, γραμμένη από τον Χριστό…» (Β΄ Κορινθίους 3:3 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).

Είναι ανάγκη να επιδιώξουμε να γίνουμε σαν εκείνους τους περιθωριοποιημένους πολλές φορές ανθρώπους, που προσφέρονται να πουν την ιστορία τους στους άλλους. Μόνο που εμείς θα πούμε την ιστορία της αγάπης του Θεού, όπως αυτή εκδηλώθηκε στη ζωή μας και μας άλλαξε σε κάτι άλλο, που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί από τους ανθρώπους.

 

 

Χ

Comments are closed.