Μια διαφορετική «περαίωση»

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Όλος ο εμπορικός κόσμος αλλά και ιδιώτες ζουν και κινούνται τον τελευταίο καιρό με φόντο μία λέξη: περαίωση. Πρέπει να πάνε στην εφορία να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, να πληρώσουν αν χρωστάνε, να τους κάνουν κάποιο διακανονισμό, κάποια ευκολία κλπ. Να τακτοποιηθούν τελοσπάντων μια και καλή ως προς τις υποχρεώσεις τους με την πολιτεία. Βέβαια «περαιώσεις» γίνονται κάθε τρεις και λίγο. Η πολιτεία είναι εκείνη που καλεί τον κόσμο να προβεί σ’ αυτή την ενέργεια όχι γιατί τους αγαπάει αλλά γιατί επιδιώκει με κάθε τρόπο να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, και δίνει κίνητρα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη περαίωση που πρέπει να την κάνουν όχι μόνον οι επαγγελματίες αλλά όλοι ανεξαιρέτως που ζουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Είναι μια περαίωση που την επιδιώκει ο ίδιος ο Δημιουργός Θεός από το πλάσμα του τον άνθρωπο που έχει ξεστρατίσει από τον δρόμο του Θεού, και δεν το κάνει με υστεροβουλία για να επωφεληθεί ο Θεός από τον άνθρωπο αλλά από αγάπη, να ωφεληθεί ο άνθρωπος από το έλεος του Θεού.

       Ο ίδιος ο Θεός καλεί τον αποστάτη άνθρωπο να συμφιλιωθεί και να τακτοποιηθεί μαζί του:

 

«Λοιπόν, ελάτε, κι ας κριθούμε μεταξύ μας», λέει ο Κύριος. «Είναι οι αμαρτίες σας κόκκινες σαν το αίμα· μα σαν το χιόνι θα μπορούσαν να γίνουνε λευκές. Έχουν το χρώμα της πορφύρας· μα σαν καθάριο θα μπορούσανε μαλλί να λευκανθούν, αν μόνο θέλατε να υπακούσετε!» (Ησαΐας 1:18 – Νέα Μετάφραση της Βίβλου)

 

Είστε στο «κόκκινο», λέει ο Θεός, αλλά ελάτε να σας κάνω τα χρέη σας λευκά! Κάτι τέτοιο ο Θεός δεν το κάνει δωρεάν βέβαια! Ποτέ κανένας δανειστής δεν χαρίζει τα λεφτά του. Ο Θεός όμως τα χαρίζει στον αμαρτωλό, επειδή κάποιος άλλος, ένας εγγυητής που δεν είχε δικές του αμαρτίες, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, πλήρωσε με τη ζωή του τα δικά μας των αμαρτιών πάνω στον σταυρό του Γολγοθά.

       Ο Θεός δέχτηκε ιστορικά αυτή την τακτοποίηση καθώς ανέστησε τον Χριστό από τους νεκρούς, επειδή πια είχε πληρώσει τα δικά μας χρέη κι ο θάνατος δεν μπορούσε πια να τον κρατάει. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στον Θεό και να ζητήσουμε με μετάνοια και πίστη να υπογράψουμε ότι δεχόμαστε αυτή τη θεία «περαίωση». Έτσι κάνουμε προσωπικά δική μας τη χάρη του Θεού και γινόμαστε πια παιδιά του.

       Εύχομαι καθώς τελειώνει ο παλιός χρόνος και μπαίνουμε στο 2011 να μπούμε ξαλαφρωμένοι από τα χρέη των αμαρτιών μας και να ζήσουμε μια νέα ζωή συγχώρησης, απαλλαγμένη από κάθε προηγούμενο βάρος.

 


Comments are closed.