ΜΗΝ ΣΥΓΧΥΣΕΙΣ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Η σκέψη της επαναφοράς στη ζωή ενός νεκρού από την κατάψυξη παραμένει στην επικαιρότητα. Το διαδίκτυο και ο τύπος κάνουν αναφορές στην κρυογενετική, τη θεωρία δηλαδή της επαναφοράς στη ζωή ενός πτώματος που συντηρείται στην κατάψυξη.

Διάβασα στο διαδίκτυο ότι κάποιος ειδικός επί του θέματος, Μαρκ Μίλτον είναι το όνομά του, από την Αυστραλία, δήλωσε: “Εγώ και οι συνεργάτες μου πιστεύουμε πως η κρυογενετική κρατά το ‘κλειδί’ για την αιώνια ζωή”. Πρόσθεσε επίσης, ότι ”η Cryogenics είναι μια νέα μορφή της επιστήμης που δίνει μια δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν πίσω στη ζωή, σε μια στιγμή που υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια τους”.

Κάποιοι συντηρούν την ιδέα της αθανασίας με την εξής έννοια. Κάθε φορά που θα επέρχεται ο θάνατος, το νεκρό σώμα θα επανατοποθετείται στην κατάψυξη, ωσότου η επιστήμη θα είναι σε θέση να ζωοποιήσει το νεκρό σώμα για μιαν ακόμα φορά. Θεωρητικά η διαδικασία αυτή είναι ατέρμονη, με συνεχείς εναλλαγές των δυο καταστάσεων, της ζωής και του θανάτου, με ακαθόριστη χρονική διάρκεια η κάθε μια. Με άλλα λόγια, συντηρούν στο μυαλό τους την ιδέα της νίκης κατά του θανάτου, μέσω της επιστήμης.
Οι απόψεις αυτές βεβαίως είναι αντιχριστιανικές, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αντιβιβλικές. Διότι η Αγία Γραφή σαφώς διακηρύττει, ότι «ο μόνος έχων αθανασίαν» είναι ο Θεός (Α Τιμ.6/16), αφού και οι άγγελοι ως κτιστά όντα, έχουν την αθανασίαν κατά χάριν (από το Θεό) και ότι ο μόνος νικητής του θανάτου είναι ο Χριστός. Στην προς Εβραίους επιστολή του ο απόστολος Παύλος τονίζει. «Εις τους ανθρώπους απόκειται άπαξ αποθανείν μετά δε τούτο κρίσις» (9/27). Επειδή λοιπόν ο Θεός διαμηνύει μέσα από το Λόγο Του ότι υπάρχει κρίσις, είναι εύλογο για έναν που δεν παραδέχεται τη θεοπνευστία της Βίβλου, να καταφύγει στη θεωρία της κατάψυξης. Ο πιστός όμως ζητά στην παρούσα ζωή τη δικαίωση και τη σωτηρία του. Η Αγία Γραφή μας διδάσκει ότι η δικαίωσή μας εξασφαλίζεται με την πίστη στον Ιησού Χριστό (Ρωμ.5/1) και ότι άλλος Σωτήρας εκτός από το Χριστό δεν υπάρχει (Πρ.4/12). Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι το πήγαινε – έλα σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά πρέπει να είναι η δια πίστεως ένωσή μας με το Χριστό, για να ζήσουμε σε μιαν αδιάσπαστη ενότητα με τον Τριαδικό Θεό (Ιω.17/21). Η αθανασία κατά τη Βιβλική χριστιανική αντίληψη, εκφράζεται με τα λόγια του Κυρίου μας ως εξής. «Εκείνος που πιστεύει σ’ εμένα κι αν πεθάνει θα ζήσει και καθένας που ζει κι εμπιστεύεται σ’ εμένα δε θα πεθάνει ποτέ» (Ιω.11/25,26). Ο Χριστός ερωτά τη Μάρθα. « Το πιστεύεις αυτό»; (Ιω.11/26). Αυτή τη διαχρονική ερώτηση την απευθύνει σε όλους. Τι θα του απαντήσουμε άραγε;
Αγαπητέ αναγνώστη, πριν δώσεις μιαν απάντηση στον εαυτό σου και στον Κύριο, προβληματίσου αν θέλεις με τούτο το στοχασμό που σου προτείνω. Η επιστήμη μπορεί να δώσει χρόνια στη ζωή σου, αλλά ο Χριστός μπορεί να δώσει ζωή στα χρόνια σου.
Η κρυογενετική και οι οπαδοί της νομίζουν ότι κρατούν το κλειδί για την αιώνια ζωή, όπως δηλώνουν. Αλλά αφού υπάρχει αιώνια ζωή τότε πρέπει να υπάρχει και ο αιώνιος θάνατος καθώς και το αντίστοιχο κλειδί του. Μήπως λοιπόν έχουν συγχύσει τα κλειδιά; Διότι αγαπητέ αναγνώστη, το μοναδικό κλειδί για την Αιώνια Ζωή είναι ο Ιησούς Χριστός.

Λεμεσός-Κύπρος
stavrinoup@hotmail.com

Comments are closed.