Μπασκετμπολίστας Κάρι: αγαπώ και λατρεύω τον Θεό-

Γράφει ο Τάσος Γ. Μαρκουλιδάκης 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι απανταχού Έλληνες και όχι μόνο μπασκετόφιλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τους τελικούς του Ελληνικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Και φέτος οι δύο διαγωνιζόμενοι είναι οι ομάδες του Παναθηναϊκού και το Ολυμπιακού. Ένας παίχτης που έχει ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στη σειρά των τελικών είναι ο Ραμέν Αντόν Κάρι. Ο Αμερικανός γκαρντ του Παναθηναϊκού γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1980 στο Μπρούκλιν. Αφού πέρασε από το κολλέγιο του Φρέσνο και του Καλ Στέτ άρχισε την επαγγελματική καριέρα του η οποία τον έβγαλε ακόμα και στη Βενεζουέλα. Στην Ευρώπης έχει παίξει στην Αβελίνο, στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, στη Σκαβολίνι στη Ερντεμίρσπορ, στη Αζοβμας και την Ντόνεσκ. Στη σειρά των τελικών έχει διακριθεί μέχρι στιγμές για τις ασίστ, τις εύστοχες και μετρημένες προσπάθειες και την αποτελεσματική του άμυνα απέναντι στα γκαρντ του αντιπάλου.

Από τις δηλώσεις του, μου έχει κάνει εντύπωση η εξωτερίκευση της πίστης του στον Θεό. Δεν ήταν υποχρεωμένος να αναφερθεί στο Θεό, ούτε έχει να κερδίσει κάτι η καριέρα του από την συγκεκριμένη αναφορά. Όταν όμως γνωρίζεις τον Θεό και γεύεσαι την αγάπη, το έλεος, τη χάρη και την συγχώρεση Του, δεν μπορείς παρά να μιλάς για Εκείνον.

 Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Κάρι, οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο γνήσια είναι η πίστη του και πώς κινείται στην καθημερινότητα του. Εξάλλου ο Θεός είναι ο μόνος καρδιογνώστης. Η πίστη του Κάρι πάντως έγινε γνωστή καθώς προσεύχεται πριν από κάθε αγώνα, αλλά και δείχνει τον ουρανό μετά τα καλάθια του, αλλά και ορισμένες φορές όταν οι συμπαίχτες του βρίσκονται στην γραμμή των ελευθέρων βολών. Μάλιστα συμμετείχε στους «Αθλητές του Χριστού», ομάδα στην οποία συμμετέχουν όσοι αθλητές αγαπούν τον Θεό. Μέσω της ομάδας μαρτυρούν τη βαθιά τους πίστη. Ίσως κάποιοι αντικρούσουν πως η πίστη του ίσως έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική του εικόνα και τα δέκα τατουάζ που έχει στο σώμα του.Ο ίδιος δηλώνει «Όσα έχω στο δεξί μου χέρι σχετίζονται με την οικογένειά μου. Στο αριστερό χέρι σχετίζονται με τη θρησκεία».  Είμαι σίγουρος πως πολλοί θα παραξενευτούν από τα θρησκευτικά του τατουάζ. Ο άνθρωπος βλέπει τα φαινόμενα, ο Θεός όμως πάντοτε βλέπει την καρδιά (Α΄Σαμουήλ 7:16), οπότε ας αφήσουμε τον Θεό να κρίνει και ασχοληθεί με τις πράξεις των άλλων.

 Ο Κάρι, μπήκε στον δρόμο του Θεού την περίοδο που ήταν στο Φρέσνο Σίτι Τζούνιορ Κόλετζ. Εκεί γνώρισε τον ιερέα Λέσλι Χάουελ, ο οποίος τον έκανε να αγαπήσει όσο τίποτα τη χριστιανική πίστη και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Είναι σημαντικό όταν ο Θεός μας μιλάει να ανταποκρινόμαστε και να αλλάζουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

 Στις δηλώσεις του μετά τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό δήλωσε: Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στον Παναθηναϊκό και να αγωνίζομαι με τέτοιους συμπαίκτες. Με αθλητές που έχουν πραγματικά τεράστιο μπασκετικό IQ», τόνισε –αρχικά- ο νέος άσος του τριφυλλιού και συνέχισε: «Αγαπάω πολύ τον Θεό. Τον λατρεύω. Σε όλα τα παιχνίδια που παίζω είτε είναι μετά το τέλος νικηφόρα, είτε έχουμε χάσει, είτε έχω παίξει καλά, είτε όχι πάντα τον σκέφτομαι και τον ευχαριστώ. Διότι ο Θεός μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτό που ήθελα από μικρός. Να παίξω μπάσκετ, να είμαι ευλογημένος που αγωνίζομαι σε τόσο υψηλό επίπεδο και να πληρώνομαι γι’ αυτό που κάνω. Γενικά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και πληρώνεσαι, τότε αυτό αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό. Ποιος δεν θέλει να το κάνει αυτό; Πηγαίνω συχνά στην εκκλησία με την οικογένειά μου. Ειδικά στις ΗΠΑ. Πάνω απ’ όλα είναι ο Θεός. Κάθε απόφαση που θα πάρω είτε για το πού θα υπογράψω, είτε σε ποιο σχολείο θα στείλω τα παιδιά μου έχω και έχουμε ως οικογένεια τον Θεό στη σκέψη μας γιατί μας βοηθάει».[i]

 Ποιος είναι ο Θεός στον οποίο αναφέρεται ο Κάρι; Ο Κάρι αναφέρεται σε έναν προσωπικό Θεό, τον Τριαδικό Θεό της Βίβλου. Ο Θεός της Βίβλου δεν είναι μία απρόσωπη ουράνια δύναμη. Ο Κάρι αναφέρει πως αγαπάει τον Θεό. Για να αγαπήσεις κάποιον πρέπει πρώτα να Τον γνωρίσεις, έπειτα να Τον εμπιστευτείς και στη συνέχεια να τον αγαπήσεις και να Τον υπακούσεις.

Προτού όμως Τον αγαπήσουμε εμείς, Εκείνος μας αγάπησε πρώτα. Η Αγία Γραφή αναφέρει πως ο Θεός έκανε την πρώτη κίνηση προσφέροντας μας συγχώρηση από τον μισθό της αμαρτίας που είναι θάνατος. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει «7 Δύσκολα θα ΄δινε κανείς τη ζωή του ακόμα και για ένα δίκαιο άνθρωπο. ΄Ισως αποφάσιζε κανείς να πεθάνει για κάποιον καλό άνθρωπο.8 Ο Θεός όμως ξεπερνώντας αυτά τα όρια έδειξε την αγάπη του για μας, γιατί ενώ εμείς ζούσαμε ακόμα στην αμαρτία, ο Χριστός έδωσε τη ζωή του για μας.» (Επιστολή προς Ρωμαίους 5:7-8).

Είναι σημαντικό το γεγονός πως ο Κάρι ευχαριστεί τον Θεό μετά από κάθε αγώνα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ένας Χριστιανικός ύμνος αναφέρει σε ένα στίχο “για κάθε ναι σε ευχαριστώ, για κάθε όχι σε αγαπώ”. Θεωρώ πως έχουμε ανέβει πνευματικό επίπεδο, όταν ευχαριστούμε τον Θεό ακόμη και όταν δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό όπως αναφέρει ο Κάρι σε κάθε περίσταση να ευχαριστούμε τον Θεό διότι καθετί καλό που μας συμβαίνει είναι παρά Κυρίου. O Aπόστολος Ιάκωβος γράφει «Κάθε καλή προσφορά και κάθε τέλειο δώρο έρχεται από ψηλά, από το δημιουργό των ουράνιων σωμάτων » (Ιάκωβος 1:17), ενώ ο Απόστολος Παύλος ξεκαθαρίζει «Ολα υπάρχουν από αυτόν και μέσω αυτού, κι αυτόν έχουν σκοπό τους. Ας είναι δοξασμένος στους αιώνες! Αμήν.» (Επιστολή προς Ρωμαίους 11:36).

Ό,τι έχουμε κατορθώσει, αποκτήσει, επιτύχει είναι δώρο του Θεού. Ο Θεός μας χαρίζει ικανότητες, ταλέντα, δύναμη, κουράγιο, υγεία και ανοίγει και κλείνει τις κατάλληλες πόρτες για να έρθουμε πιο κοντά Του. Χαίρομαι που ο Κάρι αναγνώρισε πως ο Θεός του άνοιξε την πόρτα να κάνει αυτό που αγαπάει. Ο Μωϋσής μας προειδοποιεί «17 Προσέξτε, λοιπόν, μήπως σκεφτείτε πως η δική σας υπεροχή και η δύναμή σας έφερε όλον αυτό τον πλούτο. 18 Να θυμάστε τον Κύριο, το Θεό σας, γιατί αυτός σας δίνει τη δύναμη να αποκτάτε τον πλούτο.» (Δευτερονόμιον 8:17-18). Δυστυχώς, πολλές φορές  εστιάζουμε στα δώρα, ξεχνώντας τον Δωρητή. Συχνά, όταν οι περιστάσεις δεν ακολουθούν την επιθυμητή πορεία στρεφόμαστε με παράπονο προς τον Θεό και αμφιβάλλουμε για την αγάπη και πιστότητα Του. Σε κάθε περίσταση μπορούμε να Τον δοξολογούμε επειδή έστειλε τον Υιό Του για να πεθάνει για εμάς, «είναι αγαθός, το έλεος αυτού μένει εις τον αιώνα»( Ψαλμός 107:1) και «έστησε στον ουρανό το θρόνο του κι η εξουσία του απλώνεται στα πάντα.» (Ψαλμός 103:19).

Ο Απόστολος Παύλος γράφει «Καθετί που λέτε ή κάνετε ας γίνεται στο όνομα του Κυρίου Ιησού, κι έτσι να ευχαριστείτε δια του Χριστού το Θεό Πατέρα.» (Κολοσσαείς 3:17) και «κατά πάντα ευχαριστείτε· διότι τούτο είναι το θέλημα του Θεού προς εσάς εν Χριστώ Ιησού.» ( Α΄Θεσσαλονικείς 5:18).

Ο Κάρι αναφέρει πως σε κάθε απόφαση ζητάει τη βοήθεια και τη καθοδήγηση του Θεού. Όντως ο Θεός υπόσχεται «Σύνεση θα σου δώσω, θα σου διδάξω την οδό που πρέπει να βαδίζεις· θα σε ορμηνεύω, η προσοχή μου θα ΄ναι πάνω σου.»( Ψαλμός 32:8),«5 Στον Κύριο να εμπιστεύεσαι μ’ όλη σου την καρδιά και στη δική σου σύνεση να μη στηρίζεσαι. 6 Ό,τι κι αν κάνεις αυτόν να σκέφτεσαι και θα εξομαλύνει αυτός τους δρόμους σου. 7 Τον εαυτό σου μην τον θεωρείς σοφό· τον Κύριο να υπολογίζεις κι απ’ το κακό ν’ απομακρύνεσαι.» (Παροιμίες 3:5-6).

Σε μία εποχή που ολοένα και λιγότεροι πιστεύουν στον Θεό, θεωρώ πως η ομολογία της πίστης δημόσιων προσώπων, αλλά και η συνέπεια των λόγων και πράξεων τους,  βοηθάει πρωτίστως όσους δεν πιστεύουν στο Θεό να συνειδητοποιήσουν πως η πίστη στον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού και ειδικότερα στο έργο του Ιησού Χριστού και την παρούσα διακονία του Αγίου Πνεύματος, δεν αποτελεί μία επιλογή για τους αδύναμους, φτωχούς, κακομοίρηδες, καταπιεσμένους και αμόρφωτους, αλλά μία κλήση του Θεού για μία προσωπική σχέση με το Δημιουργό μας, στην οποία έχουν ανταποκριθεί πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη και στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

 


[i] Κάρι, ένας θρήσκος… μονομάχος, http://www.sport-fm.gr/article/kari-enas-thriskos-monomaxos/677136

Comments are closed.