Κατάκριση Vs ‘Ελεγχος περί αμαρτίας Ποια η διαφορά;

Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που κάνουν συνεχώς καταδικαστικές σκέψεις στο μυαλό τους για τον εαυτό τους και νιώθουν κατάκριση στην καρδιά τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ακόμη ότι είναι ο Θεός που τους κάνει να νιώθουν έτσι. Ωστόσο, τίποτα από αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Ο Θεός ΠΟΤΕ δεν σου λέγει πόσο χαμένος και αποτυχημένος είσαι. Ο Ιησούς είπε ότι ήλθε, όχι για να κατακρίνει τον κόσμο, αλλά για να τον σώσει (Ιωάννης 12:47)!

Τι είναι η κατάκριση;

Η κατάκριση προέρχεται από τον Σατανά και έχει σκοπό να σε καταστρέψει. Η κατάκριση επισημαίνει συνεχώς το πόσο αποτυχημένος είσαι και πόσο χάλια τα έχεις κάνει στη ζωή σου. Η κατάκριση ή η καταδίκη, σου παρουσιάζει από τη μια το πρόβλημα, αλλά αποφεύγει να σου δώσει και τη λύση από την άλλη.

Αλλά, ο Ιησούς δεν ήρθε για να καταδικάσει τον κόσμο (Ιωάννης 12:47). Δεν υπάρχει καμία κατάκριση σε όσους ανήκουν στον Χριστό Ιησού, που περπατούν κατά το Πνεύμα και όχι κατά τη σάρκα (Ρωμαίους 8: 1). Ο Σατανάς, από την άλλη, είναι γνωστός ως ο κατήγορος των αδελφών (Αποκ. 12:10).

Γιατί δεν θα ακούσεις ποτέ τον Θεό να σου λέει ότι είσαι ένας αποτυχημένος; Επειδή ο Ιησούς είπε: «Εγώ δεν ήρθα για να καταδικάσω τον κόσμο, αλλά για να τον σώσω.» (Ιωάννης 12:47).

Τι είναι ο έλεγχος περί αμαρτίας;

Ο έλεγχος περί αμαρτίας γίνεται από το Άγιο Πνεύμα και είναι συνδεδεμένος με την κατά Θεόν λύπη. Ο Λόγος του Θεού μάς λέει ότι η κατά Θεόν λύπη είναι αυτή που μας οδηγεί στη μετάνοια (Ρωμαίους 2:4) και σε σωτηρία αμεταμέλητη (Β’ Κορ.7:9-11). Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η κατάκριση σού ψιθυρίζει συνεχώς: “Είσαι σκέτη αποτυχία! Κοίτα τι έκανες στο παρελθόν! Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις! …”, ενώ ο έλεγχος του Αγίου Πνεύματος:«Έλα σε Μένα … και Εγώ θα σε συγχωρήσω! Θα σου δώσω τη δύναμη να μην αμαρτάνεις πια”. Στη μοιχαλίδα γυναίκα που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο Ιησούς είπε στο τέλος: «Γυναίκα, πού είναι οι κατήγοροί σου; Κανένας δε σε καταδίκασε;» «Κανένας, Κύριε», απάντησε εκείνη. «Ούτε εγώ σε καταδικάζω», της είπε ο Ιησούς· «πήγαινε, κι από ’δω και πέρα μην αμαρτάνεις πια».

Ο Θεός είναι πρόθυμος να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου, κατ’ ακρίβεια, επιθυμεί βαθιά να το κάνει! “… ο Κύριος προσμένει να σας σπλαχνιστεί· είν’ έτοιμος να σηκωθεί και να σας ελεήσει, γιατί ο Κύριος είναι Θεός δικαιοσύνης· μακάριοι όσοι τον εμπιστεύονται..”. (Ησαΐας 30:18).

Α’ Ιωάννη 1:9, «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες μας, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία.»

Ρωμαίους 2:4, «Ή περιφρονείς την άπειρη καλοσύνη, την ανεκτικότητα και τη μακροθυμία του Θεού; Ξεχνάς πως η αγαθότητα του Θεού θέλει να σε οδηγήσει στη μετάνοια;»

Συμπέρασμα:

Η κατάκριση ή η καταδίκη, που προέρχεται από τον διάβολο, σού φωνάζει: «Κοίτα το παρελθόν σου! Πόσες αμαρτίες έκανες! Είσαι ένας καταδικασμένος και χαμένος αμαρτωλός!”. Απεναντίας, ο έλεγχος περί αμαρτίας, που προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα, σου δείχνει μεν τις αμαρτίες σου, αλλά παράλληλα, σου δίνει και την απάντηση στο πρόβλημά σου. Σου δείχνει το αίμα του Ιησού που καθαρίζει κάθε αμαρτία, και φωνάζει: «Το αίμα του Ιησού καθαρίζει όλες τις αμαρτίες! Έλα στον Ιησού, εξομολογήσου τις αμαρτίες σου και ο Θεός θα σε συγχωρέσει! Το παρελθόν σου και οι αμαρτίες σου δεν χρειάζεται να σε βαραίνουν πια!”

« Ζω εγώ, λέει ο Κύριος ο Θεός, δεν θέλω τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά να επιστρέψει ο ασεβής από τον δρόμο του, και να ζει·» (Ιεζεκιήλ 33:11

Διασκευή από τα Αγγλικά: Αντρέας Φούρναρης, Εκπαιδευτικός

Comments are closed.