Γεγονότα – Πίστη – Συναισθήματα

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί η πίστη σου φαίνεται να είναι έντονη κατά καιρούς, ενώ άλλες φορές φαίνεται να είναι τόσο αδύναμη; Έχεις αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε η πίστη σου να αυξηθεί;

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα συναισθήματά σου να είναι τόσο ευμετάβλητα; Έχεις αναρωτηθεί τι θα μπορούσες να κάνεις όσον αφορά τα συναισθήματά σου;

Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν όλους μας κατά καιρούς. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε μία από τις πιο σημαντικές αρχές της χριστιανικής ζωής, το τρίπτυχο: «Γεγονότα-Πίστη-Συναισθήματα».

Γεγονότα! Πίστη! Συναισθήματα! Οι τρεις πτυχές της χριστιανικής ζωής που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Είναι σημαντικό να τις καταλάβουμε. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να τις βάλουμε στη σωστή σειρά και να τις κρατήσουμε εκεί. Η σειρά του Θεού είναι:

1. Γεγονότα

2. Πίστη

3. Συναισθήματα.

Τα γεγονότα αποτελούν το θεμέλιο. Η πίστη στηρίζεται στα γεγονότα και τα συναισθήματα έρχονται τελευταία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συναισθήματα είναι ο καθοδηγητικός παράγοντας στη ζωή τους. Μόνο όταν αισθάνονται κάτι, θεωρούν ότι αυτό είναι πραγματικό. Αν δεν αισθάνονται τίποτα, τότε για αυτούς δεν είναι πραγματικό. Αλλά αυτό δεν είναι σύμφωνα με τη σειρά του Θεού.

Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να θέσουν την πίστη πρώτα. Νομίζουν ότι αν έχουν αρκετή “πίστη”,  μπορούν να κάνουν το κάθε τι να γίνει πραγματικό για αυτούς. Αλλά ούτε αυτό είναι ο τρόπος του Θεού. Ο Θεός θέλει να έχουμε πίστη, αλλά η πίστη μας πρέπει να βασίζεται στο Λόγο Του, αλλιώς δεν έχει καμιά αξία.

Η σειρά του Θεού είναι πάντα η ίδια: (1) Γεγονότα (2) Πίστη (3) Συναισθήματα. Θα εξετάσουμε κάθε μία από αυτές τις τρεις πτυχές της χριστιανικής ζωής, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς επηρεάζουν τη ζωή μας.

1. Τι είναι τα γεγονότα;

Τα γεγονότα του Θεού αποτελούν το θεμέλιο. Το γεγονός είναι κάτι που είναι αληθινό. Για παράδειγμα, δύο συν δύο ισούται με τέσσερα. Αυτό είναι ένα μαθηματικό γεγονός. Ήταν και θα είναι πάντα αλήθεια. Είναι αλήθεια σε αυτή τη χώρα, αλλά είναι αλήθεια και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αυτό που το καθιστά αληθινό, δεν είναι το ότι το πιστεύουμε! Είναι αληθινό, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να το πιστεύει. Θα πρέπει να το εμπεδώσουμε βαθιά στο μυαλό μας: Τα γεγονότα είναι πάντα αληθινά. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι είναι αληθινό ένα γεγονός, αλλά δεν παύει να είναι αληθινό. Μπορεί να μην αισθάνεστε ότι είναι αληθινό, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να είναι αληθινό. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για να είναι ο Ζωντανός Σωτήρας μας. Ξέρουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, γιατί ο Λόγος του Θεού το λέγει. Μπορεί κάποιος να μην το πιστεύει αυτό, και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν το πιστεύουν, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Τα γεγονότα του Θεού είναι πάντοτε αληθινά.

2. Τι είναι η πίστη;

Η λέξη «πίστη» χρησιμοποιείται στην Βίβλο 239 φορές! Αυτό μας δείχνει την σπουδαιότητα που βάζει ο Θεός στην πίστη. Τι είναι πίστη; Η πίστη παίρνει το Λόγο του Θεού και ενεργεί πάνω σε αυτό.

Ο Θεός το είπε !

Το πιστεύω!

Ενεργώ πάνω σ’ αυτό!

Η Αγία Γραφή το κάνει σαφές ότι όλες οι ευλογίες του Θεού έρχονται σε μας με την πίστη. Χωρίς πίστη, δεν μπορεί να ευαρεστήσει κανείς τον Θεό: «Χωρίς, μάλιστα, πίστη είναι αδύνατον κάποιος να τον ευαρεστήσει· επειδή, αυτός που προσέρχεται στον Θεό, πρέπει να πιστέψει, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης σ’ αυτούς που τον εκζητούν. (Εβραίους 11: 6)

Εντούτοις, όσο σημαντική και αν είναι η πίστη, δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Θα πρέπει να στηρίζεται σε κάτι, και αυτό το “κάτι” πρέπει να είναι αληθινό. Αυτός είναι ο λόγος που η πίστη μας πρέπει πάντα να στηρίζεται στον Λόγο του Θεού. Ο Ιησούς είπε: «Ο λόγος σου είναι αλήθεια.” Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στον Λόγο του Θεού, για να μάθουμε περισσότερα για την πίστη.

Η πίστη ασχολείται με τον αόρατο κόσμο

Η πίστη έχει να κάνει με πράγματα που είναι αληθινά, αλλά αόρατα. Δεν μπορούμε να δούμε τον Θεό, αλλά με την πίστη γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι πραγματικός. Δεν μπορούμε να δούμε τον Παράδεισο, αλλά με την πίστη γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πραγματικό μέρος που ονομάζεται Παράδεισος. Η Αγία Γραφή λέει:

«ΕΙΝΑΙ δε η πίστη, πεποίθηση γι’ αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται». (Εβραίους 11: 1)

Αυτό σημαίνει ότι η πίστη είναι ο τρόπος με τον οποίο “αποδεικνύεται” σε μας η πραγματικότητα των πραγμάτων που δεν φαίνονται. Δεν μπορούμε να δούμε τα πράγματα του πνευματικού κόσμου, αλλά ξέρουμε ότι είναι πραγματικά με την πίστη στον Λόγο του Θεού.

Η πίστη κάνει τις πνευματικές αλήθειες πραγματικό βίωμά μας.

Πρέπει να το καταλάβουμε καλά: η πίστη μας δεν κάνει τα γεγονότα του Θεού αληθινά. Είναι αληθινά είτε εμείς το πιστεύουμε είτε όχι. Τότε τι κάνει η πίστη μας; Η πίστη μας στα γεγονότα του Θεού τα καθιστά πραγματική εμπειρία σε μας. Η Βίβλος περιέχει πολλές θαυμάσιες υποσχέσεις του Θεού, αλλά δεν γίνονται δικές μας, μέχρι που να τις διεκδικήσουμε και να τις κάνουμε δικές μας διά πίστεως στον Λόγο του Θεού. Όπως είπαμε και πριν, είναι ένα μεγάλο γεγονός το ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας. Ο Θεός υπόσχεται αιώνια ζωή σε όλους όσοι μετανοούν ειλικρινά και πιστεύουν σ ‘Αυτόν. Αλλά ο Χριστός δεν γίνεται ο Σωτήρας μας, μέχρι να ασκήσουμε πίστη σ ‘Αυτόν. Όταν πιστέψεις ότι ο Ιησούς Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες ΣΟΥ και τον λάβεις ως Σωτήρα ΣΟΥ, η σωτηρία γίνεται εμπειρία σου. Η πίστη στον Χριστό κάνει τη σωτηρία του Θεού πραγματική εμπειρία σου. Στη συνέχεια, μπορείς να πεις: “Είμαι σωσμένος!”

Η πίστη πιστεύει τον Λόγο του Θεού

Η πίστη εξακολουθεί να πιστεύει στον Θεό παρά τις οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες. Ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι αυτό του Αβραάμ. Όταν ο Αβραάμ και η σύζυγός του Σάρα ήταν αρκετά ηλικιωμένοι, ο Θεός τούς υποσχέθηκε ότι θα αποκτήσουν ένα γιο, και ο Αβραάμ πίστεψε στο Θεό. Δεκαπέντε χρόνια είχαν περάσει εντωμεταξύ, και η υπόσχεση του Θεού δεν είχε ακόμη εκπληρωθεί. Ανθρώπινα μιλώντας, ήταν αδύνατο για τον Αβραάμ και τη Σάρα να αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο, ο Αβραάμ συνέχισε να πιστεύει στον Θεό. Στον κατάλληλο καιρό, ο Θεός έδωσε πράγματι στον Αβραάμ τον γιο που του είχε υποσχεθεί. Η Αγία Γραφή λέει για τον Αβραάμ: « …ούτε δίστασε στην υπόσχεση του Θεού με την απιστία, αλλά ενδυναμώθηκε στην πίστη, δοξάζοντας τον Θεό, και με την πεποίθηση ότι, εκείνο που υποσχέθηκε, είναι δυνατός και να το εκτελέσει. (Ρωμαίους 4:20, 21)

Η πίστη υπακούει τον Θεό

Η πίστη και η υπακοή πάνε μαζί. Η αληθινή πίστη πάντοτε οδηγεί στην υπακοή. Οι πιστοί είναι υπάκουοι!

Η Αγία Γραφή λέει: «Με πίστη ο Αβραάμ υπάκουσε, όταν τον καλούσε να βγει έξω, στον τόπο που επρόκειτο να πάρει για κληρονομιά, και βγήκε έξω, μη ξέροντας πού πηγαίνει» (Εβραίους 11: 8)

Το να λέγει κάποιος ότι πιστεύει κάτι και όμως δεν ενεργήσει σύμφωνα με αυτό, τούτο δεν είναι πίστη. Η αληθινή πίστη πιστεύει στο Θεό και υπακούει τον Θεό. Πίστη που δεν υπακούει στον Θεό δεν είναι ζωντανή πίστη.

Η Αγία Γραφή λέει: “… η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή.” (Ιακώβου 2:20)

Η πίστη αυξάνεται

Μπορεί να λες: “Θα ήθελα να έχω περισσότερη πίστη. Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω την πίστη μου;” Η πίστη αυξάνεται με συνεχόμενη και αυστηρή προσοχή στις ακριβείς δηλώσεις του Θεού για τα γεγονότα στο Λόγο Του.

Ένας σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο D.L. Moody, προσευχόταν επίμονα στον Θεό για να του δώσει περισσότερη πίστη. Αλλά η πίστη του δεν φαινόταν να αυξάνεται. Τότε, μια μέρα διάβασε αυτό το εδάφιο: «Επομένως, η πίστη είναι διαμέσου της ακοής· η δε ακοή διαμέσου τού λόγου τού Θεού» (Ρωμαίους 10:17). Εν ριπή οφθαλμού, ο Moody το κατάλαβε: Η πίστη έρχεται από τον Λόγο του Θεού. Άρχισε να μελετά τον Λόγο του Θεού. Τον μελετούσε προσεκτικά κάθε μέρα για να δει τι ακριβώς έλεγε ο Θεός στον Λόγο Του. Τον πίστεψε και τον εφάρμοσε στη ζωή του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πίστη του μεγάλωνε και μεγάλωνε μέρα με τη μέρα.

3. Τι είναι τα συναισθήματα;

Τα συναισθήματα είναι εσωτερικές καταστάσεις που αισθανόμαστε, όπως είναι η χαρά, η λύπη, η ευτυχία, η θλίψη. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα συναισθήματα διαφέρουν εντελώς  από τα γεγονότα στο ότι τα γεγονότα δεν αλλάζουν ποτέ, ενώ τα συναισθήματά μας σχεδόν πάντα αλλάζουν. Η κατάσταση της υγείας μας επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Ακόμη και η αλλαγή του καιρού μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας. Μια μέρα μπορεί να είσαι γεμάτος χαρά. Την επόμενη μέρα, για μη εμφανείς λόγους, μπορεί να είσαι λυπημένος και καταθλιμμένος. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι σχετικά με τα συναισθήματα είναι αυτό: Τα συναισθήματα είναι πολύ ευμετάβλητα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούμε να στηρίζουμε την πίστη μας πάνω στα συναισθήματά μας.

Μια χριστιανή κυρία χρησιμοποιούσε τη Γραφή για να εξηγήσει τον τρόπο της σωτηρίας σε ένα νεαρό κορίτσι. Η κοπέλα ήταν μπερδεμένη. «Πιστεύω στον Ιησού», έλεγε, «αλλά νόμισα ότι θα έπρεπε να περιμένω ένα ορισμένο είδος συναισθήματος ή κάποια έκρηξη φωτός ή κάτι τέτοιο”. Η κυρία επισήμανε ορισμένα εδάφια στο Λόγο του Θεού και της είπε: «Εδώ είναι όλο το φως που χρειάζεσαι». Το κορίτσι έθεσε την πίστη της στον Λόγο του Θεού και βρήκε την ειρήνη και τη χαρά που αναζητούσε. Δεν έχει σημασία πόσο πολύ τα συναισθήματά μας μπορεί να αλλάξουν, δεν επηρεάζουν τα γεγονότα. Τα γεγονότα είναι πάντα αλήθεια, και είναι αλήθεια, ανεξάρτητα από τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι παίρνεις μια επιστολή από ένα έγκριτο δικηγορικό γραφείο, που σε ενημερώνει ότι ένας πλούσιος συγγενής έχει πεθάνει και σου άφησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ξαφνικά είσαι πλούσιος! Μπορεί να πεις: «Μα εγώ δεν αισθάνομαι ότι τα χρήματα είναι πραγματικά δικά μου!» Ίσως όχι, αλλά παρόλα αυτά ανήκουν σε σένα. Σου δόθηκαν και θα είναι δικά σου, ανεξάρτητα από το τι συναισθήματα μπορεί να έχεις. Πολλοί ειλικρινείς άνθρωποι αναζητούν τη σωτηρία, αλλά δεν τη βρίσκουν, διότι ψάχνουν για κάποιο είδος συναισθημάτων. Τα συναισθήματα έχουν μια θέση στη χριστιανική ζωή, αλλά δεν έρχονται πρώτα. Απεναντίας, έρχονται, όπως τονίσαμε πιο πάνω, ΜΕΤΑ από τα γεγονότα και την πίστη. Η Αγία Γραφή λέει: “Αυτός που πιστεύει στον Υιό, έχει τη μαρτυρία μέσα του”. Σημειώστε τη σειρά: Πρώτα πιστεύουμε. Και τότε έχουμε την μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά μας.

Πώς να χειριστείς τα συναισθήματά σου

Υπάρχουν φορές στη ζωή κάθε χριστιανού, που αισθάνεται αποθαρρυμένος και καταθλιμμένος. Ακόμα και ο μέγας Απόστολος Παύλος έζησε τέτοιες καταστάσεις. Στην Β’ Κορινθίους 1: 8, ο Παύλος έγραψε: «Επειδή, δεν θέλουμε να αγνοείτε, αδελφοί, για τη θλίψη μας, που μας συνέβηκε στην Ασία, ότι στενοχωρηθήκαμε σε υπερβολικό βαθμό, περισσότερο από τη δύναμή μας, ώστε απελπιστήκαμε και από το να ζούμε».

Τι πρέπει να κάνεις, όταν αποθαρρύνεσαι; Στρέψε την προσοχή σου στον Λόγο του Θεού. Μελέτησε και συλλογίσου βαθιά θαυμάσιες περικοπές όπως ο Ψαλμός 23, το Ρωμαίους 8 και το Φιλιππησίους 4. Καθώς δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέει ο Θεός στον Λόγο Του, θα ανακαλύψεις ότι νέα πίστη και νέο θάρρος αναφύονται στην καρδιά σου.

Η Αγία Γραφή λέει: «Ο δε Θεός της ελπίδας είθε να σας γεμίσει με κάθε χαρά και ειρήνη καθώς ασκείτε πίστη, ώστε να περισσεύετε στην ελπίδα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.” (Ρωμαίους 15:13)

Ζώντας τη χριστιανική ζωή, δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά για τα συναισθήματά μας. Δεν σωζόμαστε με τα συναισθήματά μας και δεν ζούμε τη χριστιανική ζωή με τα συναισθήματά μας. Ζούμε με την πίστη στον Λόγο του Θεού. Αν έχουμε ευχάριστα συναισθήματα, ευχαριστούμε τον Θεό για αυτό. Αν όχι, συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να υπακούμε τον Θεό. Η πίστη στα γεγονότα και τις υποσχέσεις του Θεού και η υπακοή σε Αυτόν είναι ο τρόπος για μια ευλογημένη και καρποφόρα χριστιανική ζωή. Αμήν.

Διασκευή από τα Αγγλικά. Αντρέας Φούρναρης

Πηγή:http://ubdavid.org/advanced/practical/practical-christian_01.html

Comments are closed.