Καθυστερούν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας

Γράφει ιο ΄Ακης Δημητριάδης, Συγγραφέας


Πέρσι τέτοια εποχή η Εφορία είχε στείλει σε όλους την λυπητερή, δηλαδή τον λογαριασμό για να πληρώσουμε τον φόρο ύστερα από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος – και είχαμε ήδη πληρώσει και την πρώτη δόση. Φέτος, παρά την πρεμούρα που έχει πιάσει το Υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει όσο γίνεται περισσότερους φόρους για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα», σε πολύ λίγους έχει στείλει ακόμα τα εκκαθαριστικά – μόνον σε έναν από τους τέσσερις που έχουν υποβάλει δήλωση. 

Όλοι οι άλλοι είναι ύποπτοι «ανειλικρινούς δήλωσης» και θα περάσουν από αυστηρό και λεπτομερές «κόσκινο» και κάθε είδους διασταυρώσεις, για να διαπιστωθεί μήπως έκαναν καμιά πονηριά, μήπως τα «μαγείρεψαν» και φοροδιαφεύγουν.

 

Αρχίζω να ανησυχώ.

Ήμουν από τους πρώτους που υπέβαλα ηλεκτρονικά τη δήλωση. Πέρασαν ήδη 3 μήνες, κι ακόμα δεν πήρα εκκαθάριση. Αισθάνομαι σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, και μαύρες σκέψεις άρχισαν να με τρώνε.

 

Ένας φίλος προσπάθησε να με καθησυχάσει:

        Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η καθυστέρηση πρέπει να οφείλεται στο χάος και τη γραφειοκρατία του Υπουργείου, που άργησαν να στείλουν κλειδάριθμο, άργησαν να βγουν οι τόκοι καταθέσεων, κ.ά.

 

Με την εφορία, όμως, ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος.

Πέρασαν και πάνε τα παλιά καλά χρόνια που μας επέστρεφε και κανένα φόρο. Τώρα έχει βάλει τόσες πολλές νάρκες, που ακόμα κι αν ξέρεις καλά ελληνικά, δεν μπορεί, κάπου θα την πατήσεις.

Για παράδειγμα: η λέξη ΤΕΚΜΗΡΙΟ. Ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει. Όσα έσοδα και να δηλώσεις, πολλά ή λίγα, ακόμα και τίποτα, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγεις από την παγίδα

 

Σπάζω το μυαλό μου να βρω, πού μπορεί να με πιάσει.

Ίσως με τις αποδείξεις:

     45 ευρώ ψαροταβέρνα. 

          Και της έλεγα της γυναίκας μου,   μην παραγγέλνεις γλώσσα και λαυράκι ελευθέρας βοσκής, πάρε και κανένα γάβρο…

►      24 ευρώ για γατοτροφές…

          Με το δίκιο της η εφορία θα μου πει, αφού έχεις λεφτά να συντηρείς κατοικίδια, άρα, ΤΕΚΜΗΡΙΟ πολυτελούς διαβίωσης…

►      50 ευρώ για κομμωτήριο της γυναίκας μου.

      34 ευρώ για καλλυντικά κρέμα ημέρας-νυκτός.

►     18 ευρώ για αντηλιακό.

►     42 ευρώ αναζωογονητικό Serum λάμψης και ενυδάτωσης επιδερμίδας.

      

Πάλι με το δίκιο της η εφορία θα με βάλει να πληρώσω, διότι  εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει, έχουμε δύο εκατομμύρια άνεργους, κι εσένα σου περισσεύουν για ομορφιές;

 Άρα, ΤΕΚΜΗΡΙΟ.

 Άρα, πάρ’ την στο κεφάλι την κεραμίδα…

Comments are closed.