ΗΡΕΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ – Γράφει ο Εκατόνταρχος

Οι μαθητές, όταν τον είδαν να περπατάει πάνω στη λίμνη, νόμισαν ότι είναι φάντασμα κι έβαλαν τις φωνές, γιατί τον είχαν δει όλοι και τρόμαξαν. Αμέσως όμως ο Ιησούς τους μίλησε και τους είπε: «θάρρος! Εγώ είμαι ∙ μη φοβάστε». Μετά ανέβηκε στο πλοιάριο μαζί τους, κι ο άνεμος κόπασε. (Μάρκος 7: 49 – 51).

Υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο αναφορές για τρικυμίες στα ευαγγέλια του Ματθαίου και του Μάρκου. Αξίζει να διαβάσει ο μελετητής ολόκληρη την περικοπή. Ο Ιησούς αφού τάισε πέντε χιλιάδες ανθρώπους, ζήτησε από τους μαθητές Του να περάσουν στην απέναντι όχθη και Αυτός έμεινε για να προσευχηθεί. Εδώ έχουμε το πρώτο δίδαγμα. Ο Θεός περιμένει από εμάς να προχωρήσουμε στο επόμενο πνευματικό επίπεδο, στην απέναντι όχθη, και να συνεχίσουμε, πάντα με εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν. Οτιδήποτε κι αν κάνουμε στη ζωή μας, έχοντας αγαθές προθέσεις, ο Χριστός είναι δίπλα μας για να μας βοηθήσει και μάλιστα επεμβαίνει Αυτός ώστε να τα καταφέρουμε.

Οι μαθητές Του τότε και οι πιστοί Του στην  σημερινή εποχή, συχνά βρίσκονται κυριολεκτικά ή μεταφορικά σε μια λιμνοθάλασσα με άγρια κύματα. Ειδικά αυτό συμβαίνει στις μέρες μας, όπου η οικονομική και η ηθική κρίση έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στον κόσμο, δημιουργώντας αναστάτωση σε διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και τη δική μας. Τα προβλήματα μοιάζουν σαν τα νερά της φουρτουνιασμένης λίμνης. Να όμως που ο Κύριος μας περπατάει πάνω στα νερά της λίμνης και την ηρεμεί. Ο Χριστός εξουσιάζει τα μικρά και τα μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα. Στον κόσμο που απειλείται από πολεμικές συρράξεις, εξεγέρσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, από φτώχεια, πόνο και θλίψη, ο Χριστός έχει τη λύση που περικλείεται σε μια μόνο αλλά δυναμική λέξη: ΑΓΑΠΗ! Αυτός, ο Δυνάμενος, ο Κύριος, περπατά απτόητος πάνω στα νερά των προβλημάτων μας και μπαίνει μέσα στη βάρκα της ζωής μας, που συμβολίζει την ψυχή μας. Και τότε έρχεται η ηρεμία,  γαλήνη, ειρήνη, θάρρος και δύναμη.

Είναι κρίμα αν στο φουρτουνιασμένο κόσμο να μην έχετε στη βάρκα της ψυχής σας τον Ιησού. Ξέρετε πόσο όμορφα είναι στο καράβι μας, όταν μέσα στην καταιγίδα έχουμε τον Χριστό στο τιμόνι! Σήμερα, στο γεμάτο ταραχή κόσμο, οι πιστοί του Κυρίου, πρέπει να γίνουν καράβι ελπίδας και σωτηρίας για τους άλλους ανθρώπους. Η ειρήνη των πιστών δεν είναι όπως αυτή του κόσμου, που επηρεάζεται από τις περιστάσεις και της συνθήκες της ζωής. Η ειρήνη του Θεού μένει ακλόνητη και απρόσβλητη ακόμη και μέσα στις καταιγίδες της ζωής. Όπως αναφέραμε στην αρχή, υπάρχουν δύο αναφορές για τρικυμίες στα ευαγγέλια του Ματθαίου και του Μάρκου. Οι μαθητές του Χριστού δεν διδάχτηκαν από την πρώτη φορά. Κι έτσι πανικοβλήθηκαν και τη δεύτερη φορά. Το ίδιο φυσικά κάνουμε και εμείς. Όχι όμως κι ο σωτήρας. Η αντίδραση όμως του Χριστού ήταν ακριβώς η ίδια: έσωσε το πλοιάριο, ηρέμησε τα κύματα και ζήτησε από τους μαθητές να έχουν θάρρος. Ας μην το ξεχάσουμε αυτό και να έχουμε εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν, όταν έρχονται οι καταιγίδες των προβλημάτων στη ζωή μας. Ο Κύριος είναι πάντα μαζί μας στο καράβι της ζωής μας! Εκατόνταρχος

Comments are closed.