Η Χώρα των αντιθέσεων

Γράφει η ΒΑΣΙΑ ΛΙΒΙΙΤΣΑΝΟΥ-ΥΔΡΑΙΟΥ, Νομικός

Πρέπει όλοι μας – λίγο πολύ – να το έχουμε ακούσει. Η χώρα μας, η πατρίδα μας, η Ελλάδα έχει ονομαστεί «η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» μια έκφραση που κατάντησε να υπονοεί όλα τα παράξενα, τα παράλογα, τα πρωτάκουστα και τα φαιδρά που συνέβησαν, συμβαίνουν και τείνουν να συμβούν στο άμεσο ή απώτερο μέλλον στη χώρα μας.

 Στη χώρα μας που είναι πρώτη στα τροχαία ατυχήματα, παρά τη ναυτική μας παράδοση. Πρώτη στους εμπρησμούς των λίγων δασών μας, στην επίδειξη πλούτου και χλιδής, στον ίλιγγο της υλοφροσύνης, σε χτυπητή αντίθεση με τη μεγάλη φτώχεια. Από τη μια βίλλες και από την άλλη καταυλισμοί από λαμαρίνα, από τη μια τα κότερα και η διαπλοκή και από την άλλη τα σαπιοκάραβα. Χώρα των αντιθέσεων και των ακραίων φαινομένων. Κοινωνία των πολιτών που είναι χωρισμένοι σε κατηγορίες, των προνομιούχων τεμπέληδων και των απελπισμένων λιμοκτονούντων ανέργων, των ατσίδων και των αφελών, των τίμιων και των ατίμων, των ημετέρων και των μη.

Παλιό μας γνώρισμα η κομπίνα, η δωροδοκία, η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Διαφθορά παντού, στη Δημόσια Διοίκηση, την Αστυνομία, στις κρατικές προμήθειες, στο Χρηματιστήριο, στο ποδόσφαιρο, στο θέαμα. Ακόμα και η ιστορία μας εκτός κάποιων φωτεινών διαλειμμάτων όπως το έπος του 40’ μιλάει για εμφύλιες διαμάχες, ξένες επεμβάσεις και μικρότητες. Φυλακίσαμε τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη, δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια, αποδοκιμάσαμε τον Τρικούπη, τόσο που ο Ροΐδης αηδιασμένος πρότεινε να ψηφιστεί ένας ακόμη νόμος «περί τηρήσεως των υπαρχόντων νόμων»!.

Σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιφάσεων, σήψης και ηθικής παρακμής, πολίτες της χώρας του παραλόγου και των παραδοξοτήτων ας αγωνιστούμε όλοι εμείς που πιστεύουμε πέρα από τα βλεπόμενα για να κάνουμε τον κόσμο αυτό λίγο καλύτερο, λίγο πιο υποφερτό.

Με ελπίδα και πίστη στον Λυτρωτή τον Αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας τον Ιησού Χριστό που υπήρξε η μόνη Αλήθεια, Δικαιοσύνη και η μοναδική οδός που φέρνει προς την τελειότητα ας προχωρήσουμε όσο το δυνατό αλώβητοι στη στενή και τεθλιμμένη μας οδό, που θα μας φέρει στο φως της χαράς και της Ειρήνης του Ουρανού!

ΒΑΣΙΑ Λ

Comments are closed.