Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ

Γράφει η Βάσια Λιβιτσάνου – Υδραίου, Νομικός

Κάπου το διαβασα στο διαδύκτυο και σας το μεταφέρω. Ο  αμερικανός ηθοποιός Ρόμπιν Ουίλιαμς δεν αυτοκτόνησε. Η αλήθεια είναι ότι έχασε τη μάχη με μια πολύ σκληρή, συντριπτική και ύπουλη ασθένεια.. την κατάθλιψη! Κι αυτή ήταν που τον οδήγησε στην αυτοχειρία.

Πράγματι, η κατάθλιψη είναι η ασθένεια της εποχής μας, το φαινόμενο των καιρών μας, παγκοσμίως. Αλλά και στη χώρα μας, την Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η κατάθλιψη ‘θερίζει’. Είναι ένας αόρατος εχθρός που περπατάει κάθε μέρα δίπλα μας, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, το μετρό και τα λεωφορεία. Στραγγίζει λεπτό το λεπτό από μέσα μας και την τελευταία σταγόνα ενέργειας, ελπίδας και επιθυμίας για δημιουργία και δράση.

Αν ξεφυλλίσουμε τις εφημερίδες των τελευταίων ημερών θα δούμε τη ζοφερή πραγματικότητα που μας κρύβουν, που αγνοούμε, που προσπερνάμε. ‘Αγρότης αυτοκτόνησε στο Μεσολόγγι  πνιγμένος στα χρέη’. Αλλά και στην Ξάνθη, τη  Ρόδο, το Ρέθυμνο, και την Πτολεμαίδα άνθρωποι αυτοκτονούν γιατί έχασαν τη δουλειά τους, τα χρήματά  τους, την αξιοπρέπεια και τελικά την ε λ π ί δ α  τους!

Στις Η.Π.Α. 6 στους 10 αυτόχειρες πάσχουν από κατάθλιψη.

Περίπου 24 εκατομμύρια  Αμερικανοί πάσχουν από τη φοβερή αυτή ασθένεια. Πολλοί περισσότεροι λένε οι στατιστικές από αυτούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο (17 εκατ.), καρκίνο (12 εκατ.), ή AIDS (1 εκατ.).

Μα  μήπως και στη Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι παράλληλο.

Στους δρόμους της Αθήνας, πλέον, σπάνια συναντάς χαμογελαστούς ανθρώπους κι ακόμη πιο σπάνια ακούς χαρούμενες φωνές. Πόσοι άραγε συνάνθρωποί μας παλεύουν σιωπηλά και μόνοι με την κατάθλιψη. Οι ψυχίατροι επισημαίνουν ότι εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των ασθενών που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 25% με 30 % όπως έγραφε και το περιοδικό  ‘ΤΙΜΕ’ τον Ιούνιο του 2011. Τρία χρόνια αργότερα, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Πορτσμουθ επιβεβαιώνει αυτά που όλοι βλέπουμε γύρω μας και νιώθουμε μέσα μας. Εξ αιτίας της κρίσης, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αυτοχείρων στην πατρίδα μας. Και οι οικονομολόγοι απευθύνουν έκκληση σε κυβερνήσεις κα οργανισμούς να βρουν τρόπους να σταματήσει η κατάρρευση των ανθρώπων που οφείλεται στις σκληρές πολιτικές  των περικοπών.

Υπάρχει λύση για τον σημερινό ταλαιπωρημένο άνθρωπο να ξεφύγει από την κατάθλιψη. Είναι τα αιώνια λόγια του Χριστού όπως αποτυπώνονται στην Αγία Γραφή πως Αυτός είναι η Οδός η  Αλήθεια και η Ζωή, αλλά και ότι επίσης υπάρχει Ανάσταση και Αιώνια Ζωή για όλους αυτούς που θα πιστέψουν στον Χριστό και στην σωτηρία που πρόσφερε στον άνθρωπο με τον Σταυρό του Γολγοθά. Όσο για τις καθημερινές μας ανάγκες κι αυτές θα πληρωθούν με την πίστη μας στον Κύριο μας Ιησού Χριστό ‘πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού’.

Comments are closed.