Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Επίσης, για να δείτε και διαβάσετε σε μορφή PowerPoint ενδιαφέροντα μηνύματα τού Παναγιώτη Σταυρινού, κάντε κλικ στο παρακάτω link: http://sdrv.ms/W0JASm

Πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμουν καθηγητής στο Γυμνάσιο της Λεμύθου *, άκουσα για πρώτη φορά το κελάηδημα ενός αηδονιού. «Τι είναι αυτό»; Ρώτησα ξαφνιασμένος. «Είναι αηδόνι», μου απάντησε ένας συνάδελφος. «Και πρέπει να έχει ένα αγκάθι στο πλευρό». «Πού το ξέρεις»; Τον ρώτησα. «Λένε, ότι το αηδόνι που έχει ένα αγκάθι στο πλευρό τραγουδάει γλυκύτερα».

Αυτή η απάντηση οδήγησε τη σκέψη μου στον Απόστολο των Εθνών. Ο Παύλος, μετά την μεταστροφή του στον Χριστό, έζησε με πολλά αγκάθια στο πλευρό. Οι διωγμοί, οι κακουχίες, οι στερήσεις, οι κίνδυνοι που διέτρεχε επειδή κήρυττε το Χριστό, ήταν μερικά από τα «αγκάθια» του. Στη ζωή θα έχουμε θλίψεις, μας λέει ο Χριστός (Ιωάν.16/33). Αλλά μέσα από τις αναποδιές της ζωής έχουμε την ευκαιρία να ωριμάσουμε πνευματικά και να αποκτήσουμε μια βαθύτερη σχέση με το Χριστό. Η θλίψη ενεργοποιεί τις δυνάμεις μας, για να αντισταθούμε στο πνευματοκτόνο κοσμικό φρόνημα και τις μετατρέπει σε «πίστη δι αγάπης ενεργουμένην» (Γαλ.5/6). Αυτό το αγκάθι της θλίψης δε σε αφήνει να πέσεις σε λήθαργο και έτσι να πεθάνεις πνευματικά. Το κέντρισμά του σε κρατά σε εγρήγορση. Οι στενοχώριες, οι απογοητεύσεις, οι αδικίες που μπορεί να μας βρουν είναι κεντρίσματα για χριστιανικό έργο. Αποτελούν ευκαιρίες για στενότερη και βαθύτερη σχέση με Εκείνον που νίκησε τον κόσμο. Όταν έρχονται οι αναποδιές, τότε οι σχέσεις μας με το Θεό συσφίγγονται. Το αγκάθι που ακατάπαυστα κεντρίζει το χριστιανό, είναι η σμίλη του Θεού που λαξεύει τον εσωτερικό του κόσμο, για να τον κάνει «σύμμορφο της εικόνος του Υιού αυτού» (Ρωμ.8/29).

Αν ο Θεός διατηρεί ένα αγκάθι στο πλευρό σου αγαπητέ, είναι γιατί θέλει να σε μετατρέψει από στρουθίο που τιτιβίζει, σε γλυκόλαλο αηδόνι. Θέλει μια μελωδία ευτυχίας να πλημμυρίσει την καρδιά σου. Όσο υπέροχα κι αν «τραγουδάς», ακόμα γλυκύτερα θα «ψάλλεις», με ένα αγκάθι στην καρδιά.

* Η Λεμύθου είναι ένα ορεινό χωριό στην οροσειρά του Τροόδους και βρίσκεται σε μια από τις ψηλότερες περιοχές της Κύπρου.


Λεμεσός-Κύπρος
stavrinoup@hotmail.com

Comments are closed.