Η γνώση μπορεί να ξεχαστεί,…

Η γνώση μπορεί να ξεχαστεί, αλλά όχι τα λόγια της ενθάρρυνσης

Επειδή παιδεία δεν είναι μόνο η παροχή στεγνής γνώσης αλλά και η διαπαιδαγώγηση των νεαρών παιδιών από κάθε πλευρά, θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο στην ανάγκη που έχουν οι έφηβοι για στήριξη, μέσα σ’ ένα περιβάλλον εντελώς υλιστικό, που είναι έτοιμο να κατασπαράξει και να αποβάλει καθετί διαφορετικό. Είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα.

Εδώ ο ρόλος του χριστιανού εκπαιδευτικού είναι σημαντικός. Συμβουλεύει το παιδί που πιέζεται από το χρόνο, στέκεται πλάι στον ξένο μαθητή που αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα όχι μόνο μάθησης, ενθαρρύνει και βοηθά τον αδύνατο μαθητή, παρακινεί τον συνεσταλμένο και διστακτικό, κερδίζει με υπομονή το ζωηρό και ατίθασο παιδί.

Ο χριστιανικός χαρακτήρας, όταν εκφράζεται με την ευαισθησία, την κατανόηση και προπάντων με την αγάπη του εκπαιδευτικού προς τους μαθητές του, αφήνει τ’ αποτυπώματά του στη ζωή κάποιων από αυτούς.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η γνώση μπορεί να ξεχαστεί, αλλά ένας λόγος ενθάρρυνσης , μια συμβουλή που δίνεται με αγάπη και ενδιαφέρον, μένει ανεξίτηλη στην ψυχή του μαθητή.

Κοκτσίδου Μαριάνθη, Φιλόλογος. Καθηγήτρια Γυμνασίου, 25 χρόνια

Comments are closed.