Η Χαλιναγώγηση της γλώσσας, της Μαρία Μωλιώτη, Εκπαιδευτικού

 Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου-Μωλιώτη, Εκπαιδευτικός- Νομικός

«Η γλώσσα είναι ένα μικρό μέλος, κι όμως μπορεί και εκφράζει μεγάλη αλαζονεία.  Δείτε λίγη φωτιά πόσο μεγάλο δάσος κατακαίει.»  (Ιακώβου 3:5)

Ποια σχέση μπορεί να έχει η γλώσσα με τη φωτιά;  Όπως η φωτιά ξεκινά από μια ασήμαντη αιτία και πολλές φορές καταλήγει σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, το ίδιο συμβαίνει και με τη γλώσσα.

Η Βίβλος λέει, «Φωτιά είναι και η γλώσσα…γίνεται το όργανο που μολύνει ολόκληρο το σώμα μας και φλογίζει τον κύκλο της ζωής αντλώντας και η ίδια τη φωτιά της από την κόλαση.  Κανένας από τους ανθρώπους δεν μπορεί να τη δαμάσει.  Είναι ασυγκράτητο κακό, γεμάτη θανατηρόφο δηλητήριο.  Από το ίδιο στόμα βγαίνει ευλογία και κατάρα.  (Ιακώβου 3:6-12).

Λόγια.  Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορεί να μετακινήσουν ακόμη και βουνά.  Αν τα χρησιμοποιήσουμε λάθος, μπορεί να καταστρέψουν όχι μόνο τη δική μας ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων.

Η γλώσσα πρώτα καταστρέφει την ψυχή, μετά πυροδοτεί το σώμα και στη συνέχεια εξαπλώνεται γύρω προκαλώντας τέτοια μεγάλη καταστροφή που είναι δύσκολο ν’ αναζητήσεις τα ίχνη που αρχικά την προκάλεσαν.

Τι μολύνει τον άνθρωπο; 

Ο Ιησούς είπε, «Εκείνα που βγαίνουν από το στόμα πηγάζουν από την καρδιά, κι εκείνα είναι που μολύνουν τον άνθρωπο.  Γιατί από την καρδιά πηγάζουν οι πονηρές σκέψεις, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πορνείες, οι κλεψιές, οι ψευδομαρτυρίες, οι βλαστήμιες.»  (Ματθ. 15:18,19).

Οι λέξεις έχουν τρομερή επιρροή σε πρόσωπα και καταστάσεις.  Μπορεί να μεταδώσουν θετικά μηνύματα:  συμπόνοια, ενθάρρυνση, ευλογία και αγάπη.  Ή μπορεί να σκοτώσουν το πνεύμα και τις ανθρώπινες σχέσεις.  Τα λόγια έχουν τη δύναμη να πληγώσουν ή να θεραπεύσουν, να καταστρέψουν ή να λυτρώσουν.  Γι αυτό δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμή τους.

Μπορούμε να εκφράσουμε ανοικτά τις σκέψεις μας χωρίς φόβο για τις συνέπειες; Και βέβαια ΟΧΙ.  Αν όμως εφαρμόσουμε το Λόγο του Θεού, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε εκείνες τις σκληρές και εγωιστικές φράσεις που βλάπτουν και να τις αντικαταστήσουμε με λέξεις που θεραπεύουν, βοηθούν και ενθαρρύνουν.

Η γλώσσα είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του Σατανά.  Εκείνος μας υποκινεί συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουμε με αρνητικό τρόπο.  Λόγια χωρίς σύνεση και πίστη ειπωμένα μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αρρώστια, αποθάρρυνση και διχόνοια.  Στο τέλος μπορεί να διαλύσουν μια ζωή, όπως ακριβώς η ανεξέλεγκτη φωτιά.

Το κουτσομπολιό, που έχει λάβει σήμερα διαστάσεις επιδημίας, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.  Η Αγία Γραφή μας λέει,  «Μη τριγυρνάς και σκορπάς συκοφαντίες ανάμεσα στους συμπατριώτες σου.»  (Λευιτικόν 19:16).

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι κοτσομπολεύουν:

* Για να αισθάνονται ή να φαίνονται περισσότερο σπουδαίοι.

* Για να αισθάνονται ανωτερότητα, υποτιμώντας τον άλλο. 

* Απλά, γιατί έτσι διασκεδάζουν.

Ας μην επιτρέψουμε στον εχθρό μας, τον Διάβολο, να επιτύχει το σκοπό του.  Ο Παύλος μας παρακινεί να σβήσουμε τη φωτιά που μπορεί ν’ ανάψουν οι ανεξέλεγκτες κουβέντες, «Παίρνοντας την πίστη σαν ασπίδα, πάνω στην οποία θα μπορέσετε να σβήσετε όλα τα βέλη του πονηρού, τα πυρακτωμένα.»  (Εφεσίους  6:16) Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν λόγια πίστης, αγάπης και ενθάρρυνσης, αποφεύγοντας αρνητικά σχόλια, για να σταματήσουμε τη φωτιά πριν ξεκινήσει σήμερα.

Γράψτε μας τη γνώμη σας για το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

 

 

Comments are closed.