Χαράτσι και Ελληνοσουηδική φορολογική συνείδηση

του ΄Ακη Δημητριάδη 

      Τέσσερις ολόκληρους αιώνες την εποχή της τουρκοκρατίας οι Έλληνες πλήρωναν τον φόρο υποτέλειας στον κατακτητή, το περίφημο χαράτσι. Όποιος δεν πλήρωνε, οι πασάδες και οι δερβίσιδες του έπαιρναν το κεφάλι με την χαντζάρα, ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι-ξίφος. Από εδώ βγήκε και η παροιμία σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω.
      Μετά τους Τούρκους, μέχρι σήμερα, πολλοί άλλοι κατακτητές ήλθαν δερβέναγες πάνω στο κεφάλι μας (βασιλιάδες, δικτάτορες, χιτλερικοί γερμανοί, αντάρτες, διάφοροι πολιτικοί, κ.ά.),  και μας έβαλαν κι αυτοί να πληρώσουμε διάφορους φόρους.
      Τα τελευταία δύο χρόνια οι κατακτητές μας έγιναν πιο σύγχρονοι, επινόησαν και βάφτισαν με μεγαλόστομους, ακαταλαβίστικους και παραπλανητικούς τίτλους τα δεκάδες φορολογικά τους νομοσχέδια με τους αμέτρητους φόρους. Μερικοί από αυτούς τους τίτλους είναι, για παράδειγμα, εξυγύανση, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δημοσιονομική προσαρμογή, εξυπηρέτηση του χρέους, διορθωτικές κινήσεις, αναπτυξιακά κίνητρα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, διαρθρωτικές αλλαγές, αύξηση της παραγωγικότητας, αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος ενεργειακής απόδοσης, πράσινη ανάπτυξη, κ.ά.    Με άλλα λόγια,  στάχτη στα μάτια και πράσινα άλογα.
      Ο πιο πρόσφατος φόρος-χαράτσι αναγγέλθηκε με την απειλή να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα όσων δεν τον  πληρώσουν, χωρίς να εξετάζει εάν όλοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή όχι.
      Η Σουηδία είναι μια χώρα με πολύ ψηλό φόρο, αντιστοιχεί περίπου στο 60% των εισοδημάτων, δηλαδή είναι πολύ ψηλότερος από την Ελλάδα. Εκεί, όμως, υπάρχει δικαιοσύνη και λογική. Τα βάρη είναι δίκαια κατανεμημένα, οι φορολογικοί νόμοι είναι απλοί και δεν αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι. Κυρίως, όμως, το κράτος επιστρέφει στον πολίτη τους φόρους που εισέπραξε με την μορφή κοινωνικών παροχών, ασφάλειας και ευκαιρίας για εργασία. Ο Σουηδός πληρώνει πολλά για φόρους, αλλά ως αντάλλαγμα παίρνει μεγάλο μισθό και κοινωνικές παροχές, ενώ και το κόστος των βασικών αγαθών είναι πολύ χαμηλό. Υπάρχει μια αμοιβαία ειλικρίνεια και σεβασμός. Έτσι, ο Σουηδός με ευχαρίστηση πληρώνει τους φόρους του.
     Πρόσφατα τέσσερις Σουηδοί πολίτες έλαβαν από την εφορία ειδοποίηση να πάνε να εισπράξουν ποσά που κυμαίνονταν από 50.000  έως 170.000 κορώνες, δηλαδή περίπου 5.000 – 17.000 ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί με έκπληξη ανακάλυψαν ότι η εφορία είχε κάνει λάθος στην εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματός τους, και ότι στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει, έπρεπε να πληρώσουν – και όχι να εισπράξουν. Διαμαρτυρήθηκαν, λοιπόν, έντονα ότι η εφορία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, και πήγαν και …πλήρωσαν κανονικά τον φόρο που τους αναλογούσε !
      Εάν εδώ στην Ελλάδα συνέβαινε κάτι παρόμοιο, και η εφορία από λάθος καλούσε κάποιον φορολογούμενο να εισπράξει χρήματα, αμφιβάλλω εάν αυτός θα αρνούνταν να τα πάρει, κι ότι θα …επέμενε να πληρώσει !

Comments are closed.