ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Η πιο δημοφιλής εκπομπή στην τηλεόραση, με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα, είναι το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού. Κι επειδή οι ακροατές δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά ο καθένας ενδιαφέρεται και για κάτι διαφορετικό, οι προγνώσεις αντί να είναι λίγα λόγια και ξεκάθαρα, είναι ίξης αφίξης, δηλαδή μπορείς να τις ερμηνεύσεις όπως θέλεις.
Για παράδειγμα, λέει η πρόγνωση, κατά τόπους…    που σημαίνει ότι αν δεν βρέξει στη δική σου περιοχή, μπορεί να βρέξει σε κάποια άλλη.
Μια άλλη πρόγνωση λέει   Ο καιρός θα έχει ανοίγματα, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή έντονων καταιγίδων, με γρήγορη βελτίωση…   που σημαίνει ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει !

Γιατί είναι τόσο μπερδεμένες οι προγνώσεις ;
Για να ικανοποιήσουν όλους τους ακροατές.
Οι γεωργοί θέλουν τη βροχή για να ποτίσουν το χωράφι και το περιβόλι τους  – και να μη αντλούν από τα πηγάδια και τις πομόνες. Αντίθετα, οι οδηγοί απεχθάνονται τη βροχή διότι δυσκολεύονται στην οδήγηση και λερώνονται τα αυτοκίνητά τους.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και των πόλεως παρακαλούν να χιονίσει για να δούν άσπρη μέρα και τα παιδιά να παίξουν χιονοπόλεμο. Το ίδιο και όσοι θέλουν να πάνε στα χιονοδρομικά κέντρα για να κάνουν σκι.
Αντίθετα, οι φτωχοί συνταξιούχοι της βόρειας Ελλάδας, που παγώνουν από το κρύο 6 μήνες Οκτώβριο – Μάρτιο, παρακαλούν να μη χιονίσει και να μη πέσει η θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν.

Την σύγχυση εντείνουν οι διάφορες παρουσιάστριες του Δελτίου με τις κινήσεις και το ντύσιμό τους. Συνέχεια κινούνται αριστερά – δεξιά, και σε ζαλίζουν. Επίσης μερικές φορούν στενές, κοντές και προκλητικές φούστες, ψηλά τακούνια και ντεκολτέ, οπότε αντί να παρακολουθείς τα σύννεφα στο χάρτη, η προσοχή σου επικεντρώνεται αλλού.  Κλασσικό παράδειγμα, η περίφημη Πετρούλα, η οποία αντί να δείχνει τις καμπύλες με τα σύννεφα και τα μποφώρ, έδειχνε άλλα πράγματα…

Εγώ, πάντως, όποτε θέλω να μάθω τι καιρό θα κάνει, συμβουλεύομαι τον Μπάρμπα – Γιώργο, που ξέρει πάντα με ακρίβεια τι καιρό θα κάνει. Ο Μπάρμπα – Γιώργος είναι αγρότης και έχει βγάλει μόνο το Δημοτικό Σχολείο. Δεν σπούδασε ούτε Φυσική, ούτε Μαθηματικά, ούτε Μετεωρολογία. Κι όμως, οι δικές του προβλέψεις βγαίνουν πάντα σωστές. Έχει έναν δικό του αλάνθαστο τρόπο. Βλέπει πώς κινούνται τα φύλλα στα δέντρα της αυλής του, ρίχνει μια γρήγορη ματιά στον ορίζοντα και στο σχήμα που έχουν τα σύννεφα, κι αμέσως θα σου πει με ακρίβεια τι καιρό θα κάνει.
Κι αν ήμουν εγώ διευθυντής στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αντί για κάποιο φυσικό, μαθηματικό ή μετεωρολόγο, που μας τα λένε ίξης αφίξης, θα προσλάμβανα τον Μπάρμπα – Γιώργο, με τις ξεκάθαρες κουβέντες και τις αλάνθαστες προβλέψεις !

Comments are closed.