Γιατί ο Χριστός δεν κατέβηκε από τον σταυρό;

  Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός Σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπάρχει στο τέλος ένα πρωτότυπο χρονογράφημα σχετικά με την Εβδομάδα των παιδικών Παθών μιας δημοσιογράφου, που βίωσε κάπως άγρια το Πάθος του Χριστού. Ίσως είναι φανταστικό αλλά είναι πολύ όμορφο…Άκουγε στο Δημοτικό για τα βασανιστήρια του Χριστού, για το ακάνθινο στεφάνι, για την προδοσία του αχάριστου Ιούδα και για την ανόητη ουδετερότητα του Πιλάτου και εξοργιζόταν. Και το αποκορύφωμα ήταν τότε που ο όχλος διάλεξε να γλιτώσει τον Βαραββά και να σταυρώσουν τον Χριστό. Γιατί να διαλέξουν τον Βαραββά «που ήταν ένα κάθαρμα και μισό;» σκεφτόταν η μικρή.

 

Κι ίσως ίδια με την απορία του οκτάχρονου κοριτσιού να είναι και η απορία πολλών «μεγάλων» ακόμη και σήμερα: Γιατί ο Χριστός δεν κατέβηκε από τον σταυρό; Του το είχαν προτείνει τόσοι και τόσοι: πρώτος και καλύτερος ο Πέτρος· στη συνέχεια οι όχλοι: «αν είσαι γιος του Θεού κατέβα απ’ τον σταυρό». Ακόμη κι ο ένας ληστής πλάι του: «αν είσαι γιος του Θεού, κατέβα από τον σταυρό και γλίτωσε κι εμάς».

 

Γιατί, όμως, ο Χριστός, ενώ είχε τη δύναμη, δεν κατέβηκε από τον σταυρό;

 

Η απάντηση βρίσκεται στον ανοιχτό τάφο. Αν δεν υπήρχε σταύρωση δεν θα υπήρχε ανάσταση. Αν ο Χριστός κατέβαινε από τον σταυρό δεν θα ολοκλήρωνε την εκπλήρωση του θελήματος του Πατέρα. Αν ο Χριστός κατέβαινε από τον σταυρό δεν θα ήταν παρά ένας πλάνος θαυματοποιός. Τα θαύματά του θα ήταν ένα σόου ‒αλλά δεν ήταν! Αν ο Χριστός κατέβαινε από τον σταυρό δεν θα άνοιγε ο δρόμος για τον άλλο ληστή, που μετανόησε, να πάει στον ουρανό. Αν ο Χριστός κατέβαινε από τον σταυρό δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να πάμε στον ουρανό, γιατί δεν θα είχε γίνει ο εξιλασμός των αμαρτιών μας, κι αυτό γίνεται μόνο με αίμα. Αν ο Χριστός κατέβαινε από τον σταυρό δεν θα υπήρχε ανάσταση νεκρών, ο θάνατος δεν θα είχε νικηθεί, και δεν θα υπήρχε η ελπίδα της δικής μας ανάστασης.

 

Κλάψε μικρή μου για τα πάθη και τον θάνατο του Χριστού. Σήκωσε όμως τα δακρυσμένα σου μάτια και κοίταξέ τον αναστημένο τώρα στους ουρανούς, που σε καλεί να τον δεχτείς. Προσκαλεί τον καθένα μας να γυρίσουμε σ’ αυτόν και να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας. Ο Πατέρας Θεός θα μας συγχωρήσει, επειδή πλήρωσε γι’ αυτές ο Χριστός με το πολύτιμο αίμα του, την αναμάρτητη ζωή του, και τώρα εμείς δεν χρωστάμε τίποτε.

 

Γι’ αυτό δεν κατέβηκε ο Χριστός από τον σταυρό.

 

Καλή Ανάσταση σε όλους!

 

 

Χάρης Ι. Νταγκουνάκης

Comments are closed.