Γιατί δε μπορώ να ξεπεράσω την πικρία και το θυμό μου; της Χαρούλας Κωνσταντινίδου

 

΄Αρθρο του John Piper σε μετάφραση από τα αγγλικά από την Χαρούλα Κωνσταντινίδου

 

Οι ρίζες της πικρίας και του θυμού μας προς τους άλλους εντοπίζονται στην αδυναμία μας να δούμε την υπέροχη αγάπη του Χριστού. Αν έχετε μέσα σας θυμό και πικρία, τότε ίσως ο Θεός να χρησιμοποιεί αυτές τις αμαρτίες ως μέσο για να σας αποκαλυφθεί, να Τον δείτε μέσα στην αδυναμία σας.

Με άλλα λόγια, ίσως έπρεπε να φτάσετε σε τέτοιο σημείο θυμού, πικρίας και αγανάκτησης για να καταλάβετε ότι η αμαρτία σας έχει συγχωρηθεί. Ο Θεός το έκανε έτσι ώστε να διαπιστώσετε ακόμα περισσότερο από πριν, πόσο μεγάλη είναι η χάρη Του. Και τώρα, μέσα από αυτήν την εμπειρία σας, είστε ικανοί να δείξετε το μέγεθος της χάρης Του και στους άλλους ανθρώπους γύρω σας.

Η λύση δίνεται παρακάτω. Δεν αντιλέγω ότι ο άνθρωπος που είναι απέναντί σας δεν φταίει ή ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε εσάς. Η λύση, όμως, δεν είναι να διορθώσουμε τον άλλον. Είναι να έχουμε καρδιά ευγνωμοσύνης προς τον Θεό, να ξεχειλίζουμε από την χάρη Του για να μπορούμε να την μεταδώσουμε και στους άλλους.

Προσπαθώ να εστιάσω την προσοχή σας στο εξής γεγονός: ίσως ο Θεός σάς έφερε σε σημείο που να νιώθετε ενοχές για να σας φανεί η χάρη Του πιο λυτρωτική και απελευθερωτική όσο ποτέ άλλοτε. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και να κοιτάμε κατάματα την αμαρτία μας. Κάποιοι από εμάς, όμως, έχουμε μεγαλώσει σε τέτοιο περιβάλλον που νομίζουμε ότι ποτέ δεν έχουμε κάνει κάτι σοβαρό.

Η αδυναμία συγχώρησης είναι σοβαρή αμαρτία. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι «αν δεν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα πταίσματά τους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει σε σας τα πταίσματά σας «(Ματθαίος 6:15). Με απλά λόγια, πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου. Ένα συνεχές πνεύμα θυμού, πικρίας και αδυναμίας συγχώρησης μπορεί να καταστρέψει την καρδιά του ανθρώπου, να καταρρακώσει την πίστη του και να αποδείξει ότι ποτέ δεν ανήκε πραγματικά στον Θεό. Ο Θεός, με όλα τα παραπάνω, σας δείχνει πόσο θανάσιμη είναι η συγκεκριμένη αμαρτία.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορείτε να πείτε, «Αν ο Θεός με αγαπάει ακόμα και μου συγχωρήσει αυτό που έκανα, θα είναι σαν να συγχωρεί τον απόστολο Παύλο!» (Είναι σαν να συγχωρείτε δολοφόνους, γιατί η Αγία Γραφή μάς λέει ότι αν οργίζεσαι εναντίον του αδερφού σου είναι όμοιο με φόνο {Ματθαίος 5:21-22}). Και τότε αυτή η νέα συναισθηματική εμπειρία, η δύναμη της συγχώρησης θα σας πλημμυρίσει με την χάρη Του και θα σας παρέχει τις πηγές για να αγαπήσετε αυτόν τον άνθρωπο που πριν σας έβλαψε.

Τα παρακάτω λόγια είναι η προσευχή που θα χρησιμοποιούσα: «Συγχωρείτε ο ένας τον άλλον όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου του Χριστού», είναι μία εξαιρετικά σημαντική προτροπή στην επιστολή προς Εφεσίους 4:32. Στο εξής, πλέον μπορείτε να βιώσετε την συγχώρηση του Θεού για αμαρτίες που είναι σοβαρές. Με την συγχώρηση ανοίγεται δρόμος για να αγγίξει η χάρη Του τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας ο οποίος σας έβλαψε.

Comments are closed.