Ενεργοποίησε τον εαυτό σου, ενεργοποίησε την ευτυχία σου! του Σταύρου – Διονυσίου Κ. Τζαμτζη, Ψυχολόγου

Αντιλαμβανόμαστε συνήθως τη ζωή μας σαν ένα μεμονωμένο σημείο, που δεν συνεχίζεται. Σαν κάθε σημείο να είναι τέρμα ή ένα αδιέξοδο. Για παράδειγμα λέμε συχνά ‘’Θα ήθελα τώρα να ήμουν 10 κιλά πιο αδύνατος’’ ή ‘’θα ήθελα πολύ να έχω σπουδάσει’’ ή ‘’θα ήθελα να είμαι πιο κοινωνικός’’.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος σκέψης που μπορεί να μας ενεργοποιήσει, να μας κάνει πιο δραστήριους και πιο ευτυχισμένους.

Είναι σοφότερο να αποδεχτούμε το τώρα όπως ακριβώς είναι και αντί να επιθυμούμε το παρόν μας να είναι διαφορετικό να ενεργοποιήσουμε τον εαυτό μας να πετύχει κάτι στο μέλλον. Δηλαδή αντί να σκεφτώ ‘’Θα ήθελα τώρα να ήμουν 10 κιλά πιο αδύνατος’’, σκέψη που ουσιαστικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς κανείς δεν μπορεί να χάσει τώρα 10 κιλά, να σκεφτώ ότι τώρα είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορώ να βρίσκομαι αυτή την στιγμή. Κάθε επιθυμία που έχω είναι χρήσιμη όχι για το τώρα αλλά για να με κινητοποιήσει να πετύχω έναν μελλοντικό στόχο.

Θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι αν αποδεχτούμε το πώς είμαστε τώρα και κατανοήσουμε ότι ο εαυτός μας και η ζωή βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση και ροή. Η ζωή είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται και εξέλιξη σημαίνει αλλαγή. Αντί να εύχεστε όμως να αλλάξετε τώρα προσπαθήστε να θέσετε κάποιον στόχο για το μέλλον. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι το παρόν είναι μοναδικό και δεν θα ξαναέρθει και αγαπήστε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε τώρα, καθώς δεν πρόκειται να την ξαναζήσετε.

Θέστε στόχους για το μέλλον κι αν είναι πραγματικοί σας στόχοι θα τους πετύχετε. Ακόμα όμως κι αν δεν τους πετύχετε να θυμάστε τα λόγια του Benjamin Mays ‘’Η τραγωδία της ζωής δεν είναι να μη πετυχαίνεις το στόχο σου. Η τραγωδία της ζωής είναι να μην έχεις στόχο για να πετύχεις.’’

ΣΤΑΥΡΟΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

Ψυχολόγος

Απόφοιτος ΑΠΘ

Συγγραφέας του βιβλίου:

«Ο νέος άνθρωπος – Κατακτήστε την απόλυτη ευτυχία».

Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

Μέλος του focusing institute, της Νέας Υόρκης

Αριστείδου 2, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη. ΤΗΛ 6986610110

Site: stzamtzis.com

Comments are closed.