Ελευθερία αποό τα ανθρώπινα δεσμά

  Γράφει ο Δρ Ανανίας Καβάκας, Νευρολόγος- Ψυχίατρος 

 

 

Ερώτηση: από Κ.Φυλακή Αλικαρνασσού

Αδελφέ Ανανία, χαίρετε εν Κυρίω. Είθε ο Θεός δια του Ιησού Χριστού να σας ευλογεί έτσι περισσότερο και να εκπληρώσει πάσαν βουλή σας.

Είμαι αναγεννημένος χριστιανός εδώ και 4 έτη με τη χάρη και τη δωρεά του Κυρίου μας και βρίσκομαι στη φυλακή της Αλικαρνασσού. Έχω ήδη 6 έτη στα ανθρώπινα δεσμά, αλλά πραγματικά ελεύθερος από τα αιώνια δεσμά. Ευχαριστούμε τον Υιό και το Λόγο του Θεού.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στέλνω επιστολές εις τον… (αναφέρει το όνομα ενός ανωτάτου κρατικού λειτουργού) και του λέγω με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ότι ο Θεός δια του Λόγου Του και Υιού Του, με ελευθέρωσε από τα δεσμά της αμαρτίας και με αναγέννησε ως νέο κτίσμα.

Βεβαίως μου έχει στείλει δύο φορές κάρτες και με ευχαριστεί για τις ευχές μου.

Τελικά, αδελφέ εν Κυρίω Ανανία, σε τι αποβλέπει το ανθρώπινο σωφρονιστικό σύστημα; Να σωφρονίσει τον άνθρωπο ή να τον καταθλίψει έως θανάτου; Ανθρωπίνως ομιλώ, διότι ένα εδάφιο από τους Ψαλμούς του Δαβίδ, λέει: «Μακάριος ο άνθρωπος, τον οποίο σωφρονίζεις Κύριε, και δια του νόμου σου διδάσκεις αυτόν» (Ψαλ. 4:12).

Γνωρίζω βέβαια, αδελφέ Ανανία, ότι όλα είναι στα χέρια του Κυρίου… Είμαι παντρεμένος με δύο παιδάκια που μου χάρισε  ο Θεός πριν Τον γνωρίσω.

Τι μου προτείνετε, αδελφέ, να κάνω; Προσεύχομαι αδιαλείπτως με δάκρυα στον Κύριό μας Ιησού Χριστό διότι το πνεύμα μου δεν αναπαύεται πλέον σ’ αυτό το περιβάλλον. Δεν αφήνω όμως τον καιρό να φεύγει και ομολογώ τον Ιησού Χριστό όπου ο Θεός ανοίξει δρόμο. Τον ευχαριστούμε.

Ζητάω από τον …(αναφέρει πάλι το όνομα τού εν λόγω κρατικού λειτουργού) να με ελευθερώσει και από τα ανθρώπινα δεσμά, καθώς ο Θεός με ελευθέρωσε από τα κυριότερα δεσμά της αμαρτίας.

Συγχωρέστε με, αδελφέ, αλλά ο Πονηρός μού έχει πετάξει το βέλος της απογοήτευσης. Τι να κάνω; Τα δάκρυά μου στέγνωσαν από το αδιέξοδο. Κράζω μέρα νύχτα στον Ιησού: Ιησού… Υιέ του Θεού, ελέησόν με… Κύριε, πού είσαι αγαπημένε μου Κύριε;

Η χάρις, αδελφέ μου, του Ιησού Χριστού μαζί σας.

 

Με αγάπη Χριστού

ο αδελφός εν Κυρίω (αναφέρει το όνομά του)

 

Υ.Γ. «Θεέ μου, τάχυνον να με ελευθερώσης· τάχυνον Κύριε εις βοήθειάν μου» (Ψαλ. 70:1).

 

Απάντηση: Αγαπητέ εν Κυρίω αδελφέ.

Διάβασα το γράμμα σας και ομολογώ ότι μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά λυπήθηκα για το γεγονός ότι βρίσκεστε κάτω από ανθρώπινα δεσμά και από την άλλη χάρηκα επειδή όχι μόνο έχετε δεχτεί τη σωτήρια χάρη του Θεού από τετραετίας ήδη, αλλά ομολογείτε την πίστη σας αυτή στο περιβάλλον σας.

Τα ανθρώπινα δεσμά είναι πολύ δυσάρεστα και γι’ αυτό εύχομαι να μη διαρκέσουν πολύ, ώστε η ταλαιπωρία σας αυτή να τερματιστεί σύντομα. Σ’ αυτό θα βοηθήσει πιστεύω και η καλή διαγωγή σας εκεί, από τη στιγμή της αναγέννησής σας.

Μην επιτρέψετε όμως την ταλαιπωρία σας αυτή να επηρεάζει αρνητικά τα συναισθήματά σας. Απορρίψτε επίσης «το βέλος της απογοήτευσης του πονηρού» που σας φέρνει, όπως γράφετε, σε αδιέξοδο. Τα ανθρώπινα δεσμά είναι πάντοτε προσωρινά, ενώ αντίθετα η απελευθέρωση από τα δεσμά της αμαρτίας που κάνει ο Θεός και που έχει γίνει και σε σας είναι αιώνια.

Συνεχίστε την πορεία σας με τον Κύριο και Λυτρωτή σας, τον Ιησού Χριστό ομολογώντας συγχρόνως την πίστη σας σ’ Αυτόν, όπως και την αλλαγή που έχει κάνει στη ζωή σας, όπου ο Θεός ανοίγει δρόμο. Η απελευθέρωσή σας από τα ανθρώπινα δεσμά θα έρθει και αυτή, έστω κι αν αργοπορεί.

Για έναν άνθρωπο που είναι κλεισμένος σε μια φυλακή και γι’ αυτό είναι αναγκασμένος να μένει άπραγος για ώρες, ο χρόνος κυλά πάντοτε πολύ αργά. Γι’ αυτό προσπαθήστε ν’ αξιοποιείτε το χρόνο σας όσο μπορείτε καλύτερα. Χαίρομαι για τα φυλλαδιάκια που τυπώσατε, όπως το «Υπάρχει λύση στο πρόβλημά σου» και το «Εκτενώς βοώμει, Κύριε», με εδάφια από την Αγία Γραφή, που απαντούν στα καθημερινά μας προβλήματα και στις απορίες μας. Είναι μια καλή προσπάθεια. Συνεχίστε αυτό το καλό έργο που κάνετε. Πιστεύω ότι τα φυλλαδιάκια αυτά είναι ωφέλιμα και στους άλλους φυλακισμένους, αν θελήσουν φυσικά να τα διαβάσουν.

Μην ξεχνάτε ότι και ο απόστολος Παύλος βρέθηκε δέσμιος σε φυλακή δύο χρόνια στην Καισάρεια και άλλα δύο στη Ρώμη. Δεν άφησε όμως την ταλαιπωρία του αυτή να του δημιουργήσει απογοήτευση με τη σκέψη ότι έμενε αδρανής και άπραγος, τη στιγμή που μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χρόνο αυτό για τη στήριξη των εκκλησιών που είχε ιδρύσει και για τη δημιουργία νέων εκκλησιών σε πόλεις ή χωριά που δεν είχε ακόμη επισκεφτεί.

Αντίθετα, αξιοποίησε το χρόνο της φυλάκισής του μιλώντας στους άλλους για το Χριστό (Πράξ. 28:30-31) ή γράφοντας επιστολές στις εκκλησίες που είχε ιδρύσει και στους συνεργάτες του στην υπόθεση του ευαγγελίου. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν καταλήφθηκε ποτέ από κατάθλιψη αλλά μπορούσε να χαίρεται εν Κυρίω και να συγχαίρεται μαζί με τους πιστούς της εκκλησίας των Φιλίππων (Φιλ. 4:4).

Με τον τρόπο αυτό η παραμονή του στη φυλακή και η ταλαιπωρία του αυτή όχι μόνο δεν ήταν χωρίς σκοπό, αλλά όπως ο ίδιος έγραψε: «Τα συμβάντα εις εμέ συνέτρεξαν μάλλον εις πρόοδον του ευαγγελίου» (Φιλ 1:12). Κάτι που εύχομαι να γίνει σε σας για τη σωτηρία και άλλων ψυχών προς δόξαν του Αγίου ονόματος του Θεού.

 

Με αγάπη Χριστού, Ανανίας Καβάκας

Comments are closed.