Εκκλησίες και κρίση

Η κρίση στην Ευρώπη εδραιώνεται για τα καλά. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που στενάζει κάτω από αβάσταχτα φορτία χρέους και ανασφάλειας. Η αναξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής τους είναι πλέον κοινός τόπος για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Αγανακτισμένοι» πολίτες, που πια δεν τους «χωρά» το σπίτι τους βγαίνουν σήμερα στις απανταχού κεντρικές πλατείες να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Απ΄την άλλη, οι δύο μεγάλες εκκλησίες στην Ευρώπη, η Καθολική και η Ευαγγελική διάλεξαν έναν άλλον τρόπο για να ακουστούν οι απόψεις τους. Στις Βρυξέλλες, ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, έλαβαν χώρα πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε αντιπροσώπους των εκκλησιών, των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και των απλών πολιτών. Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βαυαρίας στις Βρυξέλλες, με πολλούς και σπουδαίους ομιλητές, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στις χριστιανικές αξίες και τον ρόλο που αυτές μπορούν να διαδραματίσουν στην κοινωνία σήμερα. Θα σταθώ σε δύο ομιλητές: Ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Alois Glück, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Καθολικών και πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας, μίλησε για την απόλυτη ανάγκη χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας στις σύγχρονες δημοκρατίες, για το καλό και των δύο μερών. Οι εκκλησίες αδειάζουν, είπε, γιατί ο κόσμος βαρέθηκε ν΄ακούει κι εδώ την ίδια «ξύλινη» γλώσσα, που ακούει χρόνια τώρα από τους πολιτικούς. Χωρίς οριοθέτηση και επαναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων, τόνισε, δεν υπάρχει μέλλον και για τα δύο μέρη. Ο δεύτερος ομιλητής, ο Επίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Damian, αναφέρθηκε στην δεινή κατάσταση των χριστιανών στην Αίγυπτο. Εκεί οι χριστιανοί πάνε στην εκκλησία, είπε, αλλά με τον φόβο ότι θα είναι και η τελευταία τους φορά! Έκανε απεγνωσμένη έκκληση στην Ευρώπη για βοήθεια.

Στη συνέχεια,την περασμένη Πέμπτη, άνοιξε τις πόρτες της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, κ. Nikolaus Schneider, ο οποίος και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως μοντέλου ειρήνης για την Ευρώπη και την καταλυτική επίδραση της Ευαγγελικής Εκκλησίας σ΄αυτή ως απόρροια της εντολής του Χριστού στους μαθητές του να επιδιώκουν την ειρήνη και να μεταδίδουν το Ευαγγέλιο σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης και τον γερμανό Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, κ.  Günther Oettinger, στον οποίον και θα ήθελα να σταθώ. Μίλησε για την οικονομική κρίση και για τις λύσεις, που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε βεβαίως και στην Ελλάδα, αλλά χωρίς τους κεραυνούς, που είθισται να χρησιμοποιούν άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου η Ελλάδα, είπε ανάμεσα στα άλλα, όλοι εμείς οι λοιποί και χωρίς εξαίρεση είμαστε το αθέατο μέρος του. Πήγα στο τέλος να τον χαιρετίσω και να του πω, ότι σε μια εποχή, όπου στην Ευρώπη το να λες ότι είσαι έλληνας, απαιτεί τόλμη, εκείνο το βράδι και μετά την ομιλία του, δεν το χρειάστηκα. Ξέρω την κατάσταση στην Ελλάδα από πρώτο χέρι, μου ψυθίρισε, λυπάμαι για τον λαό της, αλλά και τον θαυμάζω, ο νονός του γιού μου είναι έλληνας από τον Πειραιά!

Παράλληλα η Επιτροπή «Εκκλησία και Κοινωνία» του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), με 125 μέλη-εκκλησίες από όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, είχε σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα επίσημες συνομιλίες με τους αρμόδιους των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων με θέμα ακριβώς την κρίση που πλήττει την Ευρώπη και τους πολίτες της. Στο επίσημο ανακοινωθέν, χθες Σάββατο, έγινε έκκληση προς όλες τις εκκλησίες μέλη να μεταφέρουν στη χώρα τους τις ιδέες, που αναπτύχθηκαν στην συνάντηση των Βρυξελλών με την προτροπή να συνεχιστεί ο διάλογος σε εθνικό επίπεδο, ανάμεσα στις κατά τόπους εκκλησίες και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Είναι, όπως τονίστηκε, επιτακτική ανάγκη, να ενώσουν τις προσπάθειες, Κράτος και Εκκλησία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πνευματική κρίση αξιών.

Δεν μένει παρά να ευχηθώ να μεταφερθεί, ως «επείγον», στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην Αθήνα, καθώς και στους αρμοδίους προϊσταμένους της Ευαγγελικής και Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, εν τη ενώση η ισχύς!

 

 

Comments are closed.