Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νoμού Πιερίας

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

            Δημιουργήθηκε στην Κατερίνη το 2007. Έξι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2013, συμμετέχουν ήδη ενεργά σε όλες τις δράσεις της τρεις χιλιάδες τριακόσιοι πενήντα τέσσερις πολίτες (3.354).

            Δεν είναι λίγοι.

Δεν είναι καθόλου λίγοι.

Είναι πάρα πολλοί.  Τρεισήμισι χιλιάδες εθελοντές!

 

Θυμίζουν λίγο τους εθελοντές στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004. Εκείνοι βέβαια τότε ήταν πιο πολλοί, αλλά η προσφορά τους ήταν περιορισμένη χρονικά, περίπου μόνο για ένα μήνα – όσο διάρκεσαν και οι Ολυμπιακοί αγώνες.  Ενώ οι 3.354 της Πιερίας δραστηριοποιούνται εδώ και 6 συνεχόμενα χρόνια, με προοπτική να συνεχίσουν κι άλλα πολλά χρόνια.

Εάν κανείς μπει στον ιστότοπο αυτής της Ομάδας («Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ»), μπορεί να ενημερωθεί με πολλές λεπτομέρειες για τις διάφορες δράσεις που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα:

·     Ενημέρωση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

·     Ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίησή τους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την ποιότητα βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχει το κράτος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας.

·     Ανάδειξη οικολογικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική τους διάσταση.

·     Παρόμοια ανάδειξη οικονομικών ζητημάτων, πολιτικών και κοινωνικών.

·     Ενημέρωση των πολιτών σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας τους.

 

Δεν είμαι μέσα στους πιο πάνω 3.354.

Ούτε ενδιαφέρθηκα να μάθω λεπτομέρειες πώς λειτουργούν οι διάφορες «δράσεις» της ομάδας.

Συμμετέχω, όμως, σε μια από τις «δράσεις», που έχει τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ». Πάντοτε είχα μια προκατάληψη για τους μεσάζοντες, τους μεσίτες, και γενικά το «μέσον» σε όλα τα θέματα. Για παράδειγμα, παντρεύτηκα «από έρωτα» – όπως λένε, και όχι με προξενιό. Επίσης μου τη δίνουν οι βουλευτές, οι γραμματείς και οι πάσης φύσεως φαρισαίοι, που μεσολαβούν για να «βολέψουν» ημέτερους και να βολευτούν και οι ίδιοι.

            Αφορμή να συμμετέχω στους εθελοντές της Πιερίας, ήταν οι έμποροι, όσοι τώρα με την κρίση βρήκαν ευκαιρία και εκμεταλλεύτηκαν – κι εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται – τους κακόμοιρους τους παραγωγούς.

            Όσοι ζουν σε αγροτική περιοχή ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι παραγωγός. Ολόκληρο το χρόνο να σκοτώνεσαι στα χωράφια. Χωρίς ωράριο, 15 ώρες την ημέρα, από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση. Με το κρύο και τη βροχή, με τη σκόνη, με τις λάσπες, με τον καύσωνα, με το χαλάζι. Να ραντίζεις τα δηλητήρια και συγχρόνως να τα αναπνέεις. Να έχεις μόνον ένα γεύμα την ημέρα, το βράδυ που θα γυρίσεις σπίτι. Να έχεις στένωση 4ου – 5ου οσφυϊκού σπονδύλου, κήλη και δισκοπάθεια, από το βάρος τα 60/κιλα τσουβάλια λίπασμα και τις κλούβες.

Να παράγεις τα ακτινίδια και τα άλλα προϊόντα, κι όταν έλθει η ώρα να τα παραδώσεις και να πληρωθείς για τον κόπο και την αγωνία σου, για να ξεχρεώσεις τα δάνεια της τράπεζας, και να ζήσεις την οικογένειά σου, να έρχεται ο πονηρός έμπορος και αντί να σε πληρώσει επιτόπου με μετρητά, να αρπάζει τον κόπο σου σε εξευτελιστική τιμή και «βερεσέ», δηλαδή να σου δίνει μια επιταγή για να πάρεις τα λεφτά σου όποτε του καπνίσει, μετά από 6, 12 ή και 18 μήνες! Πολλοί παραγωγοί έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια.

 

Η ομάδα μας, λοιπόν, «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ», ύστερα από αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους έχει μοιράσει μέχρι σήμερα τεράστιες ποσότητες προϊόντων, πληρώνοντας αμέσως με μετρητά τους παραγωγούς σε ικανοποιητική για αυτούς τιμή. Όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά, εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας, πολύ φτηνότερα από τα σουπερμάρκετ – πολλές φορές στη μισή τιμή. Στις 26 διανομές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, διατέθηκαν:

·     Πατάτες Νευροκοπίου και Αχαΐας, εξαιρετικές, ψιλόφλουδες και νοστιμότατες – πρόκληση ακόμα και για διαβητικούς!

·     Αλεύρι – το Πάσχα με τα τσουρέκια έγινε χαμός!

·     Ρύζι – το ίδιο, με τα γεμιστά.

·     Τυρί φέτα

·     Κρεμμύδια Σερρών 20/κιλα

·     Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης 5/κιλα

·     Φασόλια νοστιμότατα

·     Φακές

·     Ρεβίθια βραστερά Πιερίας

·     Βερίκοκα αρωματικά μπεμπέκο Κάτω Αγιάννη

·     Πορτοκάλια εξαιρετικά, ψιλόφλουδα και ζουμερά Σπάρτης

·     Μανταρίνια, το ίδιο

·     Σκόνη απορρυπαντικό πλυντηρίου

·     Μαλακτικό

·     Συμπυκνωμένο σαπούνι

·     Χλωρίνη

·     400 Χριστουγεννιάτικα έλατα.  Αυτά τα προσέφεραν δωρεάν οι εθελοντές Καταφυγιώτες, ο Τάκης Δημόκας και ο γιος του Γιώργος, από το κτήμα τους στο Καταφύγι.

 

Δεν είναι πολύ γνωστό, γι’ αυτό αξίζει να προσθέσω δυο λέξεις για εμάς τους εθελοντές. Ξυπνάμε πολύ νωρίς, κατά τις 6-7, για να πάμε στο χώρο διανομής να στήσουμε τους πάγκους, τη γραμματεία κλπ. Στη συνέχεια να διαμορφώσουμε κατάλληλα το χώρο, να υποδεχτούμε τα τριαξονικά φορτηγά. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και ευχάριστο. Το χειμώνα υποφέρουμε από το κρύο και τη βροχή, το καλοκαίρι από τη ζέστη, όρθιοι όλη μέρα μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα που ολοκληρώνεται η διανομή. Επίσης δεν είναι εύκολο να σηκώνεις και να φορτώνεις 23/κιλα τσουβάλια κρεμμύδια και πατάτες από το φορτηγό στο πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων.

Εθελοντικά. Η μόνη μας αμοιβή είναι η ικανοποίηση να συμπαρασταθούμε, έστω και μ’ αυτόν τον ελάχιστο τρόπο, τους συμπολίτες μας που υποφέρουν. Έχει κι άλλες δράσεις η Ομάδα, όπως λ.χ. το Κοινωνικό Παντοπωλείο – το χειμώνα, εκτός από δωρεάν διανομή τροφίμων, σχολικών κλπ. (σε απόρους, στο γηροκομείο, κ.ά.), έθεσε στη διάθεση πολυμελών οικογενειών 40 θερμάστρες. Ήδη ετοιμάζεται και από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει Κοινωνικό Φαρμακείο. Η φτώχεια μας έχει φέρει πιο κοντά…

Κάθε φορά που έχουμε διανομή στο χώρο της εμποροπανήγυρης, στον Πέλεκα, έρχονται και διάφοροι δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά κανάλια και συνεργεία. Η Κατερίνη πρώτη ξεκίνησε αυτές τις εθελοντικές δράσεις και έγινε γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Γερμανοί (Deutsche Welle), Γάλοι, Τσέχοι, Πολωνοί, Ισπανοί, και πολλοί άλλοι έχουν μεταδώσει εκτεταμένα ρεπορτάζ.

Το περασμένο Σάββατο ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Πιερία, ένα από αυτά τα πολλά τηλεοπτικά συνεργεία, της Ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης  VPRO, που γυρίζει ένα 50λεπτο ντοκιμαντέρ της εκπομπής Tegenlicht, με θέμα το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες». Επιπλέον, το συνεργείο έκανε γυρίσματα στην Πλάκα Λιτοχώρου, στον Καπνικό Σταθμό και σε αγροκτήματα 4 πιεριαίων γεωργών οι οποίοι καλλιεργούν φέτος 480 στρέμματα όσπρια για λογαριασμό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Η συμβολαιακή γεωργία ως μορφή εναλλακτικής οικονομίας και ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού, θα είναι το βασικό θέμα της εκπομπής που θα προβληθεί τον Ιούλιο στην Ολλανδία.

Μας αρέσει αυτό. Καλό είναι οι ευρωπαίοι να ακούνε και κανένα καλό λόγο για μας τους Έλληνες.

Φέτος, το φθινόπωρο, ένας νομός ολόκληρος, η Πιερία, θα καταφέρει να αποκτήσει την αυτονομία του στην παραγωγή οσπρίων χάρη στις πρωτοβουλίες τις Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Αυτό το διάστημα καλλιεργούνται 480 στρέμματα όσπρια και κρεμμύδια στην Πιερία και 50 στρέμματα πατάτες, πιλοτικά, στο Ν. Σερρών τα οποία θα διατεθούν «Χωρίς Μεσάζοντες» απευθείας στους καταναλωτές. Το γεγονός αυτό έφερε τους Ολλανδούς δημοσιογράφους στην Κατερίνη, οι οποίοι αναχώρησαν με τις καλλίτερες εντυπώσεις για τον τόπο μας και την αυτοοργάνωση των πολιτών.

Comments are closed.