ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΙ

Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΚΟΣΜΑΔΗΣ

Στον πλανήτη μας εκατομμύρια συνάνθρωποι μας είναι δέσμιοι σ’ ένα φυτό που λέγεται καπνός. Αυτό είναι το γνωστό τσιγάρο. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 3000 π. Χ., όταν οι Αιγύπτιοι μάγοι συνήθιζαν να καίνε στεγνά φυτά σαν λιβάνι στις διάφορες θρησκευτικές ιεροτελεστίες τους. Επίσης οι ιερείς των ιθαγενών της Αμερικής το κάπνιζαν και αυτοί στη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών τους. Το έλεγαν τσιγάρο

 (Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΚΡΙΒΑ)

Μέχρι την ανακάλυψη της  Αμερικανικής ηπείρου, κανένας από τους λαούς της γης δεν γνώριζε το κάπνισμα του τσιγάρου σαν μια καθημερινή συνήθεια. Κάποιος Άγγλος κεφαλαιοκράτης τυχοδιώκτης που ονομαζόταν Τζον Ρολφ (John Rolfe), παρατήρησε τη χρήση που έκαναν οι ντόπιοι από το φυτό αυτό. Έτσι, σκέφθηκε να το εισαγάγει στην Ευρώπη για να κερδίσει πολλά χρήματα. Το 1613 φόρτωσε τις πρώτες μπάλες καπνού και τις μετέφερε στην Αγγλία. Η συνήθεια αυτή «άρπαξε αμέσως φωτιά». Η χρήση του τσιγάρου διαδόθηκε κι επεκτάθηκε σ’ όλον τον κόσμο.
Σήμερα, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, λευκοί και μαύροι από κάθε φυλή, κάθε κοινωνική τάξη και θρησκεία, είναι προσκολλημένοι σ’ αυτή την αηδιαστική και αποκρουστική για μερικούς, αλλά ευχάριστη και απολαυστική για άλλους, συνήθεια. Μερικοί, τούτη τη «δολοφονική εισπνοή» την ονομάζουν «ένα καρφί στο φέρετρο», άλλο. Είναι στενός σύντροφος των οινοπνευματωδών ποτών και των ναρκωτικών.
Η συνήθεια αυτή συχνά αρχίζει στη νεανική, αλλά ακόμα και την παιδική ηλικία. Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει ταυτιστεί με διάφορα είδη καρκίνου, αλλά και με τον πρόωρο θάνατο. Μια από τις πιο συνταρακτικές ανακαλύψεις από τις έρευνες που κάνει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια είναι η διαπίστωση της απίστευτης βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα σε πολλά από τα μέλη του ανθρώπινου σώματος. Η κυριότερη αιτία των περισσοτέρων θανάτων σήμερα είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με τις στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από το τσιγάρο. Σταμάτησέ το και θα απαλλαγείς σίγουρα από τις διάφορες αρρώστιες που σε απειλούν. Πολλά κρεβάτια στα νοσοκομεία θ’ αδειάσουν, οι κηδείες θα λιγοστέψουν κι έτσι δεν θα φεύγουν πριν από την ώρα τους χιλιάδες συνάνθρωποί μας. Επί πλέον, θα προληφθούν αρρώστιες που επιβαρύνουν τους μη καπνιστές, ακόμα και τα παιδιά, από το παθητικό κάπνισμα. Τα διάφορα ταμεία θ’ ανακουφιστούν από τις τεράστιες χρηματικές ζημιές τους. Το πένθος και ο θρήνος πολλών οικογενειών θα ελαττωθεί. Μπορείς, λοιπόν, να συμβάλεις κι εσύ στο θέμα αυτό, αν καταφέρεις να νικήσεις το κάπνισμα.

Οι διάφορες εκθέσεις των Η.Ε. αναφέρονται σε πάρα πολλές θανατηφόρες αρρώστιες που προέρχονται από το κυάνιο υδρογόνου που περιέχεται στο τσιγάρο. Σαράντα τρία σωματίδια χημικών ενώσεων συνεργούν στη δημιουργία του καρκίνου. Το μονοξείδιο του άνθρακος που περιέχει, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Η νικοτίνη που δημιουργεί την εξάρτηση του ατόμου από το τσιγάρο, επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, και ιδιαίτερα των αγγείων της που είναι γνωστές ως  «στεφανιαίες αρτηρίες». Ο καπνιστής εισπνέει 170 φορές περισσότερη ποσότητα αμμωνίας από τη φυσιολογική. Θωρακικές παθήσεις και χρόνιες αρρώστιες όπως είναι το άσθμα ή το εμφύσημα είναι επίπτωση του τσιγάρου. Επίσης το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του πνεύμονα και του λάρυγγα, θνησιγενή και πρόωρα βρέφη, οστεοπόρωση, πεπτικό έλκος, και πολλές άλλες αρρώστιες οφείλονται στο κάπνισμα. Επί πλέον, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε  και να παραβλέψουμε τη σεξουαλική ανικανότητα και τα προβλήματα γονιμότητας. Ακόμα, πρέπει να αναφερθεί η επίδραση του καπνίσματος στο ίδιο το στόμα του καπνιστή καθώς επιφέρει διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως είναι η ελκώδης ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, το κιτρίνισμα των δοντιών  και η κακοσμία του στόματος. Με τι μοιάζει όλο αυτό; Άνοιξε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, σκόρπισε μέσα ψιλή άμμο και προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσεις!  

Τα χρόνια ζωής που χάνει ο καπνιστής φτάνουν τα είκοσι ή και περισσότερα ακόμα. Οι καημένοι πνεύμονες αν είχαν γλώσσα, πόσα και πόσα θα μπορούσαν να μας πουν! Από τη στιγμή που μπαίνει ο καπνός από το άνοιγμα του στόματος και εκπνέεται από τα ρουθούνια προκαλεί τρομερή βλάβη. Στους αναπνευστικούς αγωγούς των πνευμόνων υπάρχουν μικροσκοπικές τριχούλες που ονομάζονται «κροσσωτό επιθήλιο» και η δουλειά τους είναι να καθαρίζουν τη βλέννα. Στο μικροσκόπιο οι τριχούλες αυτές φαίνονται σαν ένα όμορφο χωράφι σπαρμένο με σιτάρι. Ο καπνός, όμως, τις επηρεάζει τόσο πολύ, που φαίνονται σαν να τις έχει χτυπήσει μια μεγάλη καταιγίδα, ελαττώνοντας τη χρησιμότητά τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο καπνιστής βήχει συνεχώς, προσπαθώντας να καθαρίσει τους πνεύμονές του από τη βλέννα.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και σ’ όλες τις άλλες πληγές, χώρια από την οικονομική αφαίμαξη, που προκαλεί το κάπνισμα, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από τα πεταμένα αποτσίγαρα! Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τη συγκλονιστική εικόνα των δασών μας που κατακαίγονται κάθε καλοκαίρι καταστρέφοντας περιουσίες και σκοτώνοντας ακόμα και πυροσβέστες! Στον προφητικό λόγο της Αγίας Γραφής συναντάμε μια καταπληκτική περιγραφή η οποία μεταφορικά μπορεί να εφαρμοστεί και στο τσιγάρο, που είναι το είδωλο των καπνιστών: «Βόσκεται από στάχτη. Η απατημένη καρδιά του τον αποπλάνησε, για να μη μπορεί να ελευθερώσει την ψυχή του, ούτε να πεί: Αυτό, που είναι στα δεξιά μου, δεν είναι ψέμα;» (Ησαίας 44:20). Το κάπνισμα, όπως και τόσα άλλα προβλήματα του αμαρτωλού ανθρώπου προέρχονται από πνευματική παρεκτροπή: Ηδονισμός, εγωϊσμός, απάτη, σπατάλη κ.ο.κ. Μόνον ο Παντοδύναμος και Πανάγιος Θεός μας έχει τη λύση για κάθε  πρόβλημα, όπως είναι το τσιγάρο, αλλά και για το κυριότερο πρόβλημα του ανθρώπου που είναι η αμαρτία.
 
«Ο Ιησούς Χριστός μάς οδήγησε στο χώρο όπου κυριαρχεί το ζωοποιό Πνεύμα και μας απελευθέρωσε από την κυριαρχία της αμαρτίας και του θανάτου. Ο νόμος, όπως ξέρουμε, ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί εξαιτίας της ανθρώπινης αδυναμίας. Γι’ αυτό ο Θεός έστειλε στον κόσμο τον Υιό Του, που για να νικήσει την αμαρτία πήρε σάρκα όμοια με τη δική μας την αμαρτωλή, χωρίς να είναι αμαρτωλή. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταδίκασε την αμαρτία εκεί ακριβώς που αυτή εκδηλώνεται» (Ρωμαίους 8:2,3). «Αν, λοιπόν, σας ελευθερώσει ο Υιός, τότε θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωάννης 8:36).

Αν θέλεις ν’ απελευθερωθείς από τα δεσμά του καταστρεπτικού τσιγάρου και από κάθε άλλο πάθος σου, δεν έχεις παρά να καταφύγεις στον Μεγάλο Βοηθό τον Ιησού Χριστό. Πάρε και διάβασε την Καινή Διαθήκη σε απλή δημοτική γλώσσα. Θα είναι χαρά μας να σου στείλουμε μια δωρεάν.

 

ΓΙΑ ΑΓΓΛΟΜΑΘΕΙΣ

* www.cosmades.org η ιστοσελίδα του παλαίμαχου ιεραπόστολου Θωμά Κοσμάδη με ευλογημένα  κηρύγματά του, βιογραφίες και άλλα ενδιαφέροντα.

 

 

Comments are closed.