Σκοτάδι και φως

 

Κύριε διευθυντά

Χαιρόμαστε για την επιστολή του κ. Τηλ. Μ. Χυτήρη («Κ» 30/1/2010). Είναι ένα ξυπνητήρι που αντί για κουδούνισμα, βροντοφωνάζει ότι «…για τη σημερινή τόσο θλιβερή κατάσταση της χώρας μας… τα αίτια είναι κυρίως ηθικά… γιατί η πλειονότητα δεν εκτιμά, δεν διαβάζει, δεν αποδέχεται το Ευαγγέλιο που είναι φως… και πολλοί Ελληνες προτιμούν το σκοτάδι… ενώ αυτό δίνει σωστή οδηγία και στις σχέσεις κράτους και φορολογίας…». Θα υπενθυμίσουμε το άρθρο σας «Ελπίδα μας η Ανάσταση, εν μέσω αναθυμιάσεων από τη διαφθορά» («Κ» 27/4/2003), που καταλήγει: «Ισως το φως της Ανάστασης, ελπιδοφόρο πάντα, να προσφέρει τη ζητούμενη διέξοδο που έχει ανάγκη ο τόπος».

Τα αίτια της διαφθοράς είναι κυρίως «πνευματικά» και οφείλονται στην απομάκρυνσή μας από τις βασικές ηθικές αρχές που διακηρύττει η πίστη μας. Γιατί κάθε «συνειδητός» χριστιανός πρέπει να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του στο κράτος, εάν ζει ζωή «εν Χριστώ». Αυτά δεν ισχύουν για ένα χριστιανό της «ταυτότητας…».

Γιατί οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν με νόμους, ή με «πολιτικές». Αλλωστε «ο νόμος δεν υπηρετεί την ηθική ούτε καν το… δίκαιο», όπως ορθά επισημάνατε! (στήλη «Κάθε μέρα», «Κ», 6/9/2008). Εμείς όμως συνεχίζουμε να περπατάμε στο σκοτάδι χωρίς φανάρι, γιατί δεν αποδεχθήκαμε ότι, «Ο Λόγος του Θεού, είναι λυχνάρι στα πόδια μας και φως στα μονοπάτια μας» (Ψαλμός 119:105). Ετσι πιάσαμε «πάτο» και επιμένουμε να τρυπήσουμε τον «πάτο»… Αλλά τώρα «θερίζουμε, ό,τι σπείραμε, γιατί ο Θεός δεν εμπαίζεται». Ας σταθούμε στην τιμή που μας έκανε ο Πάνσοφος Δημιουργός, ας πάρουμε την Καινή Διαθήκη που γράφηκε στην ωραία γλώσσα μας και με φόβο Θεού ας αλλάξουμε στάση παρατώντας τή μέχρι τώρα αδιαφορία μας. Ας προσέξουμε τι λέει η Αγία Γραφή για την περίπτωσή μας: «… εάν ο λαός Μου ταπεινωθεί και προσευχηθεί και εκζητήσει το πρόσωπό Μου και επιστρέψουν από τον κακό τους δρόμο, τότε εγώ θα τους ακούσω από τους ουρανούς και θα συγχωρήσω την αμαρτία τους και θα κάνω ευτυχισμένη τη χώρα τους…» (Β΄ Χρονικών 7:14). Υπάρχει ακόμη ελπίδα! Είναι μόνο Εκείνος που διεκήρυξε: «Εγώ είμαι η οδός και η Αλήθεια και η Ζωή. Κανένας δεν πάει στον Πατέρα αν δε περάσει από Εμένα» (Ιωάννης 14:β).

Είναι το «Α και το Ω», που φωνάζει από τον ουρανό «σας Αγαπώ», είναι «η Αρχή και το Τέλος», (Αποκάλυψη 1:8). Δηλαδή δεν είναι… Και ο Χριστός, ούτε ο Χριστός Και… Είναι μόνο ο Χριστός, τελεία και παύλα. Είναι Εκείνος που είπε: Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο και τόνισε οκτώ φορές στην Καινή Διαθήκη: «Ο έχων ώτα για να ακούει ας ακούει…».
Οι καιροί ου μενετοί…

Τακης Καραθανασης – Απόστρατος αξιωματικός Αεροπορίας

(Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  5/2/2010) 

 

Comments are closed.