ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

 

Συνηθίζεται στην αρχή κάθε νέους έτους,  να παίρνουμε αποφάσεις και να κάνουμε ευχές για να τις πραγματοποιήσουμε στη διάρκεια της χρονιάς. Δυστυχώς δεν περνούν και  πολλές μέρες  και  τις ξεχνάμε. Και γιατί συμβαίνει αυτό, επειδή στην πορεία παραγκωνίζουμε το Θεό και κάνουμε αυτό που επιθυμεί η καρδιά μας.  Για να έχεις επιτυχία, πρόσεξε την παρακάτω Βιβλική αρχή:

ΝΑ ΕΥΑΡΕΣΤΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΟΥ

«Και καθετί που κάνετε, να το κάνετε με όλη την καρδιά σας, με τη συναίσθηση πως το κάνετε για να δοθεί καλή μαρτυρία για τον Κύριο και όχι για χάρη των ανθρώπων,

24 έχοντας υπόψη σας πως από τον Κύριο θα πάρετε σαν ανταπόδοση την κληρονομιά. Γιατί στην πραγματικότητα δουλεύετε για τον Κύριο, τον Χριστό».

Παίρνοντας αποφάσεις να έχεις πάντα το Θεό στο νου σου: «Κύριε, τι θέλεις να κάνω με τη ζωή μου τη χρονιά που έρχεται».

Θα σας αναφέρω μερικούς χαρακτήρες της Βίβλου που πήραν αποφάσεις

1) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ

«Ο Δανιήλ, όμως, έβαλε στην καρδιά του να μη μολυνθεί από τα φαγητά τού βασιλιά ούτε από το κρασί που έπινε εκείνος· γι’ αυτό, παρακάλεσε τον αρχιευνούχο να μη μολυνθεί» Δαν. 1/8).

Αν  και σε μακρινή χώρα αιχμάλωτος έμεινε αμόλυντος από  τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα και την ηθική του παλατιανών.  Νέοι και μεγάλοι ας αποφασίσουμε τη  χρονιά αυτή να μη μολυνθούμε από τις τόσες και τέτοιες ανηθικότητες των ημερών μας.

2) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ

«Αλλά, η Ρουθ είπε: Μη με αναγκάζεις να σε αφήσω, για να φύγω από πίσω σου· επειδή, όπου αν πας εσύ, θα πάω κι εγώ· και όπου θα παραμείνεις εσύ, θα παραμείνω κι εγώ· ο λαός σου, λαός μου, και ο Θεός σου, Θεός μου·

όπου κι αν πεθάνεις, θα πεθάνω κι εγώ, κι εκεί θα ταφώ· έτσι να κάνει σε μένα ο Κύριος, και έτσι να προσθέσει, αν κάτι άλλο εκτός από τον θάνατο με χωρίσει από σένα» (Ρουθ 1/16,17).

Στην εκλογή συζύγου ποιες προτεραιότητες έχουμε; Προχωρούμε μόνοι μας σ’ αυτό που μας γυαλίζει, που πάντα δεν πνευματικός  χρυσός! ΄Η ζητούμε την οδηγία του Κυρίου. Τιμούμε τα πεθερικά μας, τους γονείς μας;

3) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

«Αλλά, και αν όχι, ας είναι σε σένα γνωστό, βασιλιά, ότι τους θεούς σου δεν τους λατρεύουμε, και τη χρυσή εικόνα, που έχεις στήσει, δεν την προσκυνούμε» (Δαν. 3/18).

 

Οι 3 παίδες δεν  προσκύνησαν τα είδωλα και ρίχτηκαν στο καμίνι. Αλλά εκεί μαζί τους ήταν και Χριστός.  Αποφασίσουμε να βάλουμε το Θεό  στην πρώτη θέση και να μη προσκυνήσουμε τα σύγχρονα είδωλα (χρήματα, φήμη, τη γνώμη των άλλων).

4) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

«Και ο Ιακώβ ευχήθηκε μια ευχή, λέγοντας: Αν ο Θεός είναι μαζί μου, και με διαφυλάξει σ’ αυτό τον δρόμο στον οποίο πηγαίνω, και μου δώσει ψωμί να φάω, και ένδυμα για να ντυθώ, και επιστρέψω ειρηνικά στο σπίτι τού πατέρα μου, τότε ο Κύριος θα είναι ο Θεός μου·  κι αυτή η πέτρα, που έστησα για στήλη, θα είναι οίκος τού Θεού· και από όλα όσα μου δώσεις, το δέκατο θα το προσφέρω σε σένα» (Γέν. 28/20-22).

Ο Ιακώβ ευχήθηκε και αποφάσισε να τιμά τον Οίκο του Κυρίου και να προσφέρει τα δέκατα του.

Τίποτε δεν πρέπει να μας  κρατά μακριά από τις συνάξεις της Εκκλησίας, εκτός όταν είμαστε κατάκοιτοι. Μήπως εμείς πάμε στην  εκκλησία όταν δεν έχουνε να κάνουμε κάτι καλύτερο;! (π.χ. Μ.Ι.).

Φανταστείτε έναν οπαδό μιας ομάδας να μην πηγαίνει στο  γήπεδο  και το μέλος μια οργάνωσης να πηγαίνει στις συνελεύσεις της και έναν μαθητή να μην πηγαίνει στο σχολείο. Κι όμως αυτό κάνουμε με το εκκλησιασμό μας. Δεν πηγαίνουμε και δεν προσφέρουμε.

5) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑ

«εγώ, όμως, και η οικογένειά μου, θα λατρεύουμε τον Κύριο» (Ι. Ναυή 24/15).

Να ένας πατέρας για μίμηση! Πήρε απόφαση να διατηρήσει αναμμένο το θυσιαστήριο και να οδηγήσει την οικογένειά του στο δρόμο του Θεού.

Πατέρες ποιες είναι οι προτεραιότητες σας με τα παιδιά σας (μόρφωση, υλική ευημερία). Το αιώνιο μέλλον τους δεν μας ενδιαφέρει; Φαίνεται δεν νοιαζόμαστε γι αυτό!

 

6) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΙΑΣ ΜΑΝΑΣ

« για το παιδί αυτό δεόμουν· και ο Κύριος μου έδωσε το αίτημά μου, που είχα ζητήσει απ’ αυτόν·  γι’ αυτό κι εγώ το δάνεισα στον Κύριο· όλες τις ημέρες της ζωής του θα είναι δανεισμένο στον Κύριο» (Α’ Σαμ. 1/27,28).

Να μια γυναίκα της  Π.Δ.,  η Άννα που δάνεισε το παιδί της στον Κύριο για να Τον υπηρετεί. Πότε μητέρα αφιέρωσες το παιδί σου στον Κύριο και προσευχήθηκες να γίνει εργάτης του Κυρίου;  Και μην παραπονιέσαι  που τώρα το παιδί σου είναι άσωτο. ΄Οτι σπέρνεις θερίζεις.

 

7) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΨΑΛΜΩΔΟΥ

«Στις εντολές σου θα μελετώ, και στους δρόμους σου θα ενατενίζω. Στα διατάγματά σου θα εντρυφώ· δεν θα λησμονήσω τα λόγια σου» ( Ψαλμ. 119/69). «θα φυλάττω τις εντολές σου με όλη μου την καρδιά» (Ψαλμ.119/69).

Παίρνουμε αποφάσεις να μελετήσουμε το Λόγο,  αλλά με τη δικαιολογία της δουλειάς και άλλων απασχολήσεων, τον παραμελούμε. Περιμένουμε τον κήρυκα ή το δάσκαλο Κυριακού να μας δώσει με το κουταλάκι το γαλατάκι.

Ο Ψαλμωδός αποφάσισε ακόμη να ξοδεύει χρόνο:

Α) ΠΡΟΣΕΥΧΗ

« … ενόσω ζω, θα τον επικαλούμαι» (Ψαλμ. 116/2).

«Το πρόσωπό σου, Κύριε, θα ζητήσω» (Ψ.  27/8).

Πριν ξεκινήσεις την ημέρα  σου ξεχώρισε χρόνο για προσευχή. Ο Ψαλμωδός μάλιστα έδωσε υπόσχεση να προσευχηθεί:  «Εσπέρα, και πρωί, και μεσημέρι θα παρακαλώ, και θα φωνάζω· και θα ακούσει τη φωνή μου» (Ψ. 55/17).

Β) ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ

«Θα αποδώσω τις ευχές μου στον Κύριο, τώρα, μπροστά σε ολόκληρο τον λαό του» (Ψ. 116/14). «Θα σε επαινέσω, Κύριε, ανάμεσα στους λαούς, και θα ψαλμωδώ σε σένα ανάμεσα στα έθνη» (Ψ. 180/3).

Τη νέα χρονιά  ας μη διστάζουμε να δώσουμε τη μαρτυρία μας εκεί που βρισκόμαστε (δουλειά, γειτονιά).

8) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

«Θα σηκωθώ λοιπόν και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω: Πατέρα, αμάρτησα τόσο εναντίον τ’ ουρανού όσο και εναντίον σου» (Λκ 15/18).

΄Εχουμε  πολλούς που σαν τον άσωτο γιο τρέφονται με τα ξυλοκέρατα της αμαρτίας στην ξενιτιά.

Εσύ που γεννήθηκες μέσα στα ευαγγέλια,  ως πότε θα ικανοποιείσαι από τα ψίχουλα της αμαρτίας ενώ ο Θεός σου προσφέρει  αιώνια ζωή και μάλιστα άφθονη.

Ως πότε ο Ουράνιος Πατέρας θα σε περιμένει να επιστρέψεις στο σπίτι για να σε δεχτεί με ανοιχτές αγκαλιές.

Εκείνος είπε:  «εκείνον που έρχεται σε μένα, δεν θα τον βγάλω έξω» (Ιω. 6/37).

΄Οταν γεννήθηκε ο Χριστός δεν βρέθηκε τόπος εν τω καταλύματι και αναγκάστηκε να γεννηθεί σ’ ένα στάβλο.

Κι απόψε ο Κύριος θέλει να γεννηθεί σε κάποιου την καρδιά. Μην πεις η καρδιά μου είναι τόσο αμαρτωλή.  ΄Ολων οι καρδιές  μοιάζουν με στάβλο.

 

Comments are closed.