Απο Δευτέρα δίαιτα

 

   Ξέρω πάρα πολλούς που με όλη τη δύναμη της ψυχής τους προσπάθησαν να αδυνατίσουν. Και πολλούς άλλους που προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο.

Η παχυσαρκία μας βασανίζει όλους και υπάρχουν άπειρες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, χωρίς όμως αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις στατιστικές, στο τέλος μιας δίαιτας, μόνο 5 στους 100 διατηρούν το νέο τους βάρος, ενώ οι 95 ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν, και μερικά κιλά επιπλέον. Τα ινστιτούτα αδυνατίσματος λένε περισσότερα ψέματα κι από τους πολιτικούς.

   Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, λ.χ. στην Αλβανία ή στην Αφρική οι παχύσαρκοι είναι ελάχιστοι, ενώ στις Η.Π.Α. οι μισοί είναι υπέρβαροι; Γιατί τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

   Είμαστε η πιο «τεμπέλικη» γενιά που έζησε ποτέ πάνω στον πλανήτη Γη. Περνάμε ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Μετακινούμαστε συνεχώς με το αυτοκίνητο. Πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο φροντιστήριο, στο σχολείο, στα Αγγλικά, με το αυτοκίνητο. Εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, «καθιστοί». Καθόμαστε με τις ώρες στο κομπιούτερ. Πίνουμε πολύ αλκοόλ και τρώμε πολύ λιπαρές τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη.

Αντίθετα, έχουμε μειώσει στο ελάχιστο την κίνησή μας. Μοιάζουμε με τις καημένες τις κότες των πτηνοτροφείων, που είναι εγκλωβισμένες σε λίγα εκατοστά, για να μη κινούνται, να μη καταναλώνουν θερμίδες, και να παχύνουν σε ελάχιστο χρόνο.

   Μία είναι η λύση στο πρόβλημα:  Υγιεινή διατροφή και κίνηση. Με άλλα λόγια, περπάτημα, γυμναστική, άσκηση, ψάρεμα, κολύμπι στη θάλασσα, περιποίηση του κήπου, βολτίτσες, κλπ.

   Κι από φαγητό, σαλατίτσες, γιαουρτάκι, φέτα τυρί Λήμνου, φλομάρια Λήμνου, ψαράκι ψητό, φρούτα εποχής.  Κομμένα τα ουζάκια, τα ουϊσκάκια, τα γλυκά, τα μπιφτέκια, οι τηγανητές πατάτες, τα κρουασάν, οι πάστες οι πίτσες και τα παγωτά.

 

Νηστεία

Πάντοτε θαύμαζα τους εγκρατείς, που νηστεύουν, και είχα κρυφές ενοχές για τη ροπή μου στη λαιμαργία. Μέχρι που, πρόσφατα, αναγκάστηκα να μπω κι εγώ στο κλαμπ των νηστευόντων.  Ο γιατρός μου βρήκε πίεση, υψηλές τιμές χοληστερίνης, τριγλυκερίδια, τσιμπημένο ζάχαρο, κλπ.

Και έβγαλε την καταδικαστική απόφαση:  τέρμα τα τηγανητά, τέρμα τα κρεατικά, τέρμα τα σιροπιαστά. Εφεξής βραστές πατάτες, άπαχο κοτόπουλο, ανάλατη μυτζήθρα, σούπες νερόβραστες.

Άστα, βράστα!  Μια απόλαυση μας είχε απομείνει στη ζωή, κι αυτή θα τη χάσουμε.

 

 

Comments are closed.