Άντρα και Γυναίκα τους Δημιούργησε κατ` εικόνα Θεού

του John Piper σε μετάφραση Χαρούλας Κωνσταντινίδου

Γένεσις 1:26-28

Μετά είπε ο Θεός: «Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας και την ομοίωση, κι ας εξουσιάζει στης θάλασσας τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά, στα ζώα και γενικά σ` όλη τη γη και στα ερπετά που σέρνονται πάνω σ` αυτήν». Δημιούργησε, λοιπόν, ο Θεός τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του την εικόνα, «κατ` εικόνα Θεού» τον δημιούργησε, τους δημιούργησε άντρα και γυναίκα. Τους ευλόγησε και τους είπε: «Να κάνετε πολλά παιδιά, ώστε να πολλαπλασιαστείτε, να γεμίσετε τη γη και να κυριαρχήσετε σ` αυτήν. Να εξουσιάσετε στης θάλασσας τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά και σε κάθε ζώο που κινείται πάνω στη γη».

Θέλω να σκεφτούμε μαζί αυτό το πρωινό τρία πράγματα που απορρέουν από το παραπάνω απόσπασμα. Το πρώτο είναι ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους. Το δεύτερο ότι τους δημιούργησε κατ` εικόνα Του και το τρίτο ότι δημιούργησε δύο φύλα, τους δημιούργησε άντρα και γυναίκα.

Είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις αυτές τις αλήθειες και να μην είσαι Χριστιανός. Υπάρχουν γραμμένες στα εβραικά κείμενα οπότε ένας Εβραίος που τα διαβάζει εύκολα θα τις αποδεχόταν. Αλλά ακόμα και αν ασπάζεσαι αυτές τις αλήθειες και δεν είσαι Χριστιανός, δεν παύουν να καταλήγουν όλες στο Χριστιανισμό. Συμπληρώνονται και ολοκληρώνονται μόνο με το έργο του Χριστού. Πάνω σ` αυτό θα ήθελα να μιλήσω σήμερα και ειδικότερα σε σχέση με την τρίτη αλήθεια – ότι ο Θεός μας έχει δημιουργήσει άντρα και γυναίκα κατ` εικόνα Του.

1. Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους.

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη αλήθεια: οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί από τον Θεό. Νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις. ΓΙΑΤΙ μας δημιούργησε; Όταν φτιάχνεις κάτι, υπάρχει κάποιος λόγος γιατί το έφτιαξες. Ο κόσμος μας, όμως, όπως τον βλέπουμε μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στην ερώτηση; Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι ο άνθρωπος θα φέρει τον κόσμο υπό την κυριαρχία του Θεού, ότι ο άνθρωπος πλάστηκε για να δοξαστεί ο Θεός (Ησαίας 43:7), ότι η γνώση της δόξας του Κυρίου θα γεμίσει τη γη.

Τι βλέπουμε όμως σήμερα; Βλέπουμε έναν κόσμο που επαναστατεί ενάντια στο Δημιουργό του. Βλέπουμε τα εβραικά κείμενα να κλείνουν με την ιστορία της Δημιουργίας ανολοκλήρωτη και την ελπίδα για δόξα ακόμα ανεκπλήρωτη. Πιστεύοντας, λοιπόν, ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους κατά τον τρόπο που το εξιστορούν τα εβραικά κείμενα, απαιτεί και τη συνέχεια της ιστορίας δηλαδή τον Χριστιανισμό. Μόνο μέσω του Χριστού μπορεί να προσδιοριστεί ο σκοπός της Δημιουργίας.

2. Ο Θεός μας δημιούργησε κατ` εικόνα Του.

Ή πάρε για παράδειγμα τη δεύτερη αλήθεια: ο Θεός μας δημιούργησε κατ` εικόνα Του. Το γεγονός αυτό σίγουρα θα έχει κάποια σχέση με το λόγο που βρισκόμαστε εδώ. Ο σκοπός για τον οποίο μας δημιούργησε έχει σχέση με το υπέροχο γεγονός ότι δεν είμαστε βατράχια ή σαύρες ή πουλιά ή ακόμα και πίθηκοι αλλά ανθρώπινα όντα, δημιουργημένα κατ` εικόνα Θεού. Αυτό συμβαίνει μόνο με εμάς, με κανένα άλλο ζωντανό ον επάνω στη γη.

Πόσο όμως έχουμε διαστρεβλώσει αυτήν την υπέροχη αλήθεια. Μοιάζουμε με τον Θεό; Και ναι, και όχι. Ναι, μοιάζουμε με τον Θεό. Ακόμα και μέσα στην αμαρτία και την απιστία μας, υπάρχει κάποια ομοιότητα. Το γνωρίζουμε γιατί διαβάζουμε στη Γένεση 9:6 «Όποιος αφαιρέσει τη ζωή άλλου ανθρώπου, και τη δική του ζωή κάποιος άλλος θα του την πάρει. Γιατί ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ` εικόνα του.» Με άλλα λόγια, ακόμα και μέσα σ` έναν κόσμο που κυριαρχεί η αμαρτία (ο φόνος στη συγκεκριμένη περίπτωση), οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι κατ` εικόνα Θεού. Δεν πρέπει να σκοτώνονται όπως τα ποντίκια και τα κουνούπια. Στερείσαι τη ζωή σου, αν δολοφονήσεις έναν άλλον άνθρωπο (βλέπε Επιστολή Ιακώβου 3:9).

Ταυτιζόμαστε όμως με την εικόνα που ο Θεός μας δημιούργησε να έχουμε; Δεν καταστρέφεται πολλές φορές αυτή η εικόνα σε σημείο που να μην αναγνωρίζεται; Νιώθεις ότι μοιάζεις τον Θεό όσο θα έπρεπε; Έτσι και πάλι η πίστη μας ότι ο Θεός μας δημιούργησε απαιτεί μια ολοκλήρωση – σ` αυτήν την περίπτωση μια λύτρωση, μεταμόρφωση, ένα είδος ανα-δημιουργίας. Όλα αυτά τα φέρνει ο Χριστιανισμός. «Πραγματικά, με τη χάρη του σωθήκαμε διά της πίστεως. Κι αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. Δε σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι` αυτό. Είμαστε δημιούργημα του Θεού, ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μας έκανε καινούριους ανθρώπους, για να μπορούμε να κάνουμε καλά έργα…Να ντυθείτε τον καινούριο άνθρωπο, που ο Θεός κατά το σχέδιό του τον έχει πλάσει για να ζει με δικαιοσύνη και αγιότητα που προέρχονται από την αλήθεια.» (Προς Εφεσίους 2:8-10, 4:24). Ο Θεός μας δημιούργησε κατ` εικόνα Του αλλά εμείς διαστρεβλώσαμε σχεδόν πέρα ως πέρα αυτήν την εικόνα και ο Ιησούς είναι η απάντηση. Είναι πιστός, συγχωρεί, μας εξαγνίζει και ξεκινά μέσα μας μια διαδικασία αναμόρφωσης που λέγεται καθαγίαση, η οποία όταν τελειώσει θα οδηγήσει στη δόξα των ανθρώπων που σκόπευε εξαρχής ο Θεός. Επομένως, εφόσον γνωρίζουμε ότι έχουμε δημιουργηθεί κατ` εικόνα Θεού, στην αμαρτία και τη διαφθορά πρέπει να υπάρχει μια απάντηση. Και η απάντηση αυτή είναι ο Ιησούς.

3. Ο Θεός μας δημιούργησε Άντρα και Γυναίκα.

Η τρίτη αλήθεια που κρύβεται σ` αυτά τα εδάφια είναι ότι ο Θεός μας δημιούργησε άντρα και γυναίκα. Και αυτή η αλήθεια στρέφεται προς το Χριστιανισμό για την ολοκλήρωσή της. Πώς; Με δύο τρόπους τουλάχιστον. Ο πρώτος είναι με το μυστήριο του γάμου. Ο δεύτερος με την ιστορική αθλιότητα των αμαρτωλών σχέσεων μεταξύ αντρός και γυναικός.

Το Μυστήριο του Γάμου

Ας μιλήσουμε για το μυστήριο του γάμου. Στη Γένεση 2:24, μετά από την αναφορά της δημιουργίας της γυναίκας, ο Μωυσής (αυτός που έγραψε τη Γένεση) λέει, «Γι` αυτόν το λόγο θα εγκαταλείπει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενώνεται με τη γυναίκα του. Θα γίνονται ένα σώμα.» Όταν ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ξανά αυτό το εδάφιο στην Επιστολή προς Εφεσίους 5:31 λέει, «Σ` αυτά τα λόγια κρύβεται ένα μεγάλο μυστήριο, που εγώ σας λέω ότι αναφέρεται στη σχέση Χριστού και εκκλησίας.» Έχοντας αυτό ως αρχή, ξεδιπλώνει το νήμα της σημασίας του γάμου: είναι το σύμβολο της αγάπης του Χριστού για την εκκλησία όπως απεικονίζεται μέσα από τη σχέση αγάπης του άντρα με τη γυναίκα. Είναι το σύμβολο της ηθελημένης υποταγής της εκκλησίας στο Χριστό όπως απεικονίζεται μέσα από τη σχέση της γυναίκας προς τον άντρα της.

Αποκαλεί το εδάφιο της Γένεσης 2:24 “μυστήριο” γιατί ο Θεός δεν αποκάλυψε ξεκάθαρα στο βιβλίο της Γένεσης τους σκοπούς Του για το γάμο μεταξύ άντρας και γυναίκας. Στην Παλαιά Διαθήκη υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις ότι ο γάμος ομοίαζε τη σχέση του Θεού με το λαό Του. Μόνο μετά την έλευση του Χριστού διαλύθηκε το μυστήριο του γάμου. Αποτελεί την απεικόνιση της διαθήκης του Χριστού με το λαό Του, την αφοσίωση Του στην εκκλησία.

Βλέπετε, λοιπόν, πώς η δημιουργία των δύο φύλων από τον Θεό και στη συνέχεια ο γάμος ως μία σχέση όπου ο άντρας εγκαταλείπει τους γονείς του και γίνεται επίσημα ένα με τη γυναίκα του, αφοσιώνεται σ` αυτήν – πώς αυτή η πράξη της Δημιουργίας και ο γάμος όπως τον παρουσίασε ο Θεός χρειαζόταν την έλευση του Χριστού και της εκκλησίας Του. Χρειζόταν ο Χριστιανισμός για την αποκάλυψη του μυστηρίου.

Αυτή είναι μια σκέψη που ξενίζει τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και τους Χριστιανούς γιατί ο γάμος είναι και κοσμικός αλλά και χριστιανικός θεσμός. Υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς, όχι μόνο στις χριστιανικές κοινωνίες. Γι` αυτό δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι μη Χριστιανικοί γάμοι είναι μυστηριώδη σύμβολα της σχέσης του Χριστού με την εκκλησία. Είναι όμως. Και η ύπαρξη μας ως άντρες και γυναίκες εντός γάμου πρέπει να κραυγάζει τη σχέση του Ιησού με την εκκλησία Του. Μέσω του Χριστιανισμού κατανούμε τη διαθήκη του γάμου.

Επιτρέψτε μου να σας εκθέσω μια σκέψη μου και να σας δώσω ένα ερέθισμα που ίσως να μην είχατε σκεφτεί πιο πριν. Ο Χριστός θα έρθει ξανά σ` αυτήν την γη. Έτσι όπως αναλήφθηκε, έτσι θα `ρθει πάλι, είπαν οι άγγελοι. Φανταστείτε εκείνη την ημέρα. Ανοίγουν οι ουρανοί, ηχεί η σάλπιγγα και ο Υιός του Ανθρώπου εμφανίζεται επάνω στα σύννεφα με δύναμη και δόξα και δεκάδες χιλιάδες άγιους αγγέλους να λάμπουν σαν τον ήλιο. Τους στέλνει στις τέσσερις γωνιές της γης για να παραλάβουν τους εκλεγμένους Του και ανασταίνει από τους νεκρούς όσους πέθαναν για Εκείνον. Τους δίνει νέα και ένδοξα σώματα όπως το δικό Του και μεταμορφώνει σε κλάσματα δευτερολέπτου τους υπόλοιπους από εμάς ώστε να μετέχουμε στη δόξα Του.

Η μακρόχρονη προετοιμασία της νύφης του Χριστού (της εκκλησίας!) φτάνει επιτέλους στο τέλος της, της κρατά το χέρι και την οδηγεί στο τραπέζι. Το γαμήλιο γεύμα του Αρνίου είναι γεγονός. Στέκεται στην κεφαλή του τραπεζιού, απλώνεται μεγάλη σιωπή στα εκατομμύρια των αγίων και λέει: «Αυτή είναι, αγαπημένοι μου, η σημασία του γάμου. Εδώ κατέληγαν όλα. Γι` αυτό σας δημιούργησα άντρα και γυναίκα και καθιέρωσα το θεσμό του γάμου. Από δω και στο εξής οι άνθρωποι δε θα παντρεύουν ούτε θα παντρεύονται, γιατί η τελική πραγματικότητα έχει φτάσει και η σκιά μπορεί να παρέλθει.» (βλέπε Μάρκος 12:25, Λουκάς 20:34-36)

Τώρα θυμηθείτε τι προσπαθούμε να κάνουμε: προσπαθούμε να δούμε ότι η τρίτη αλήθεια, ότι ο Θεός μας δημιούργησε άντρες και γυναίκες, καταλήγει στο Χριστιανισμό προκειμένου να ολοκληρωθεί. Και ανέφερα ότι αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με το μυστήριο του γάμου. Η δημιουργία των ανθρώπων, των δύο φύλων, αποτελεί το πλαίσιο για τη δημιουργία του γάμου ως θεσμού. Δε μπορεί να υπάρξει γάμος χωρίς άντρα και γυναίκα. Και το νόημα του γάμου δε μπορεί να προσδιοριστεί στην ουσία του ή ολοκληρωτικά αν δεν το δούμε ως προσομοίωση της σχέσης του Χριστού με την εκκλησία.

Η δημιουργία, επομένως, των δύο φύλων στοχεύει στο γάμο και ο γάμος στοχεύει στο Χριστό και την εκκλησία Του. Γι` αυτό το λόγο η αλήθεια ότι ο Θεός μας δημιούργησε άντρες και γυναίκες δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς το Χριστιανισμό – χωρίς το Χριστό και το λυτρωτικό Του έργο για την εκκλησία.

Ιστορική Αθλιότητα των Σχέσεων μεταξύ Αντρών και Γυναικών

Ανέφερα ότι υπάρχει ένας ακόμα τρόπος όπου φαίνεται ότι η δημιουργία των δύο φύλων στοχεύει στον Χριστιανισμό ως την απόλυτη ολοκλήρωση, κυρίως λόγω της διαστρέβλωσής των σχέσεων κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.

Όταν η αμαρτία έκανε την εμφάνισή της στον κόσμο, οι συνέπειές της στη σχέση μεταξύ των δύο φύλων ήταν καταστρεπτικές. Ο Θεός πλησιάζει τον Αδάμ μετά που έφαγε τον απαγορευμένο καρπό και ρωτά τι έχει συμβεί. Ο Αδάμ λέει στη Γένεση 3:12, «Η γυναίκα που μου έδωσες, εκείνη μου πρόσφερε έναν καρπό και έφαγα». Με άλλα λόγια, αυτή είναι που φταίει (ή Εσύ που μου την έδωσες!) οπότε αν κάποιος πρέπει να πεθάνει επειδή έφαγε τον καρπό, τότε είναι αυτή!

Έτσι ξεκινάει η βία στο σπίτι, η κακομεταχείριση των γυναικών, οι βιασμοί, οι σεξουαλικές αμαρτίες, όλοι οι τρόποι με τους οποίους υποβαθμίζεται η γυναίκα, η οποία έχει δημιουργηθεί κατ` εικόνα Θεού.

Στη Γένεση 3:16 διαβάζουμε την κατάρα των πεσόντων ανθρώπων: ο Θεός λέει στη γυναίκα, «Θ` αυξήσω κατά πολύ τη θλίψη και τους πόνους της κυοφορίας σου, και με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου. Η επιθυμία σου θα στρέφεται προς τον άντρα σου, αλλά αυτός θα σε εξουσιάζει». Το αποτέλεσμα, δηλαδή της αμαρτίας και η κατάρα της εποχής μας είναι η διαμάχη μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό το εδάφιο δεν περιγράφει τα γεγονότα όπως θα έπρεπε να είναι. Είναι μία περιγραφή της άσχημης τροπής που έχουν τα πράγματα όσο κυριαρχεί η αμαρτία. Άντρες που κυριαρχούν και γυναίκες ύπουλες. Δεν είναι αυτό το νόημα του άντρα και της γυναίκας που δημιουργήθηκαν κατ` εικόνα Θεού. Είναι η ασχήμια της αμαρτίας.

Και τώρα, πώς συνδέεται αυτή η ασχήμια με τον Χριστιανισμό; Χρειάζεται τον Χριστιανισμό γιατί χρειάζεται την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο φύλων που μόνο μ` αυτόν μπορεί να επέλθει. Αν ο Θεός μας δημιούργησε κατ` εικόνα Του ως ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, αυτό σημαίνει ισότητα μεταξύ μας, ισότιμη αξιοπρέπεια, αμοιβαίος σεβασμός, αρμονία, αλληλοσυμπλήρωση, κοινό μέλλον. Πού είναι όμως όλα αυτά στην ιστορία του κόσμου; Είναι στην αποκατάσταση που μόνο ο Χριστός θα φέρει.

Δύο Παρατηρήσεις Για την Αποκατάσταση που Φέρνει ο Ιησούς

Υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσα να πω. Θα αναφέρω όμως μόνο δύο πράγματα.

3.1 Ο προορισμός μας ως Δημιουργημένοι Άντρες και Γυναίκες

Διαβάζουμε στην Επιστολή Α` Πέτρου 3:7 ότι οι Χριστιανοί σύζυγοι είναι «κληρονόμοι της νέας ζωής». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέσω του Χριστού, άντρες και γυναίκες ανακαλύπτουν το νόημα της δημιουργίας κατ` εικόνα Θεού. Σημαίνει ότι μαζί, ως άντρας και γυναίκα, αντανακλούν τη δόξα του Θεού και ως κληρονόμοι, θα την κληρονομήσουν.

Η δημιουργία των δύο φύλων κατ` εικόνα του Θεού (όταν την κοιτάξεις μέσα από το πρίσμα της αμαρτίας) αποζητά την αποκατάσταση που έρχεται μέσω του έργου της μεταμόρφωσης του Χριστού και την κληρονομιά που διαθέτει για τους αμαρτωλούς. Ο Ιησούς εξαλείφει την αμαρτία και προβάλλει την πραγματικότητα ότι άντρες και γυναίκες είναι κληρονόμοι της νέας ζωής.

3.2 Το Νόημα της Αγαμίας

Η δεύτερη παρατήρηση πώς ο Χριστός φέρνει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, υπερνικά την ασχήμια της αμαρτίας μας και εκπληρώνει το πεπρωμένο της δημιουργίας μας ως άντρες και γυναίκες κατ` εικόνα Θεού βρίσκεται στο κεφάλαιο 7 της Επιστολής προς Κορινθίους Α`. Εκεί ο Απόστολος Παύλος αναφέρει κάτι πολύ ριζοσπαστικό για την εποχή του: «Στους ανύπαντρους και στις χήρες, συνιστώ: Καλό γι` αυτούς είναι να μείνουν όπως εγώ. . .ο άγαμος φροντίζει μόνο ό,τι αφορά το έργο του Κυρίου, πώς θα αρέσει στον ερχόμενο Κύριο…η ανύπαντρη νοιάζεται μόνο για ό,τι αφορά τον Κύριο, να του είναι αφιερωμένη ολοκληρωτικά, και με το σώμα και με το πνεύμα…Αυτά τα λέω για το δικό σας συμφέρον, όχι για να σας βάλω θηλιά στο λαιμό, αλλά για να κατευθύνετε τη ζωή σας χωρίς περισπασμούς προς εκείνο που ταιριάζει και είναι αρεστό στον ερχόμενο Κύριο.» (Προς Κορινθίους Α` 7:8,32-35).

Τι υπονούν τα παραπάνω εδάφια; Λένε πως η αποκατάσταση που φέρνει ο Ιησούς στον άντρα και τη γυναίκα που έχουν δημιουργηθεί κατ` εικόνα Θεού δεν βασίζεται στο γάμο. Μάλιστα, η εμπειρία του Παύλου ως άγαμου (και το μοντέλο του Ιησού ως άγαμου) του δίδαξε ότι υπάρχει ένα είδος αφοσίωσης κατευθυνόμενο απόλυτα προς τον Θεό με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν οι άγαμοι άντρες και γυναίκες.

Ένας άλλος τρόπος για να το εξηγήσουμε είναι αυτός: ο γάμος αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση σ` αυτή τη γη μέχρι την ανάσταση των νεκρών. Η ουσία του και ο σκοπός του είναι να αντανακλά τη σχέση του Χριστού με την εκκλησία. Όταν όμως έρθει η πραγματικότητα, η αντανάκλαση όπως τη γνωρίζουμε θα παραμεριστεί. Δε θα υπάρχει γάμος. Και όσοι είχαν παραμείνει άγαμοι και αφοσιωμένοι στον Κύριο θα καθήσουν στο γαμήλιο τραπέζι του Αρνίου ως κληρονόμοι της νέας ζωής. Και ανάλογα με το βαθμό αφοσίωσής τους στον Κύριο και τις θυσίες τους, θα απολαμβάνουν χαρές, σχέσεις και αγάπη πέρα από κάθε φαντασία.

Περίληψη

Ας συνοψίσω όσα έχουμε δει μέχρι τώρα.

1) Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους. Με το τέλος της Παλαιάς Διαθήκης, βλέπουμε ότι η ιστορία χρειάζεται τη συνέχεια, τον Χριστιανισμό, που εξηγεί τους σκοπούς του Θεού. Οι σκοποί αυτοί δεν μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς το έργο του Χριστού.

2) Ο Θεός μας δημιούργησε ΚΑΤ` ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ. Εμείς όμως έχουμε καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό αυτήν την εικόνα που μετά βίας αναγνωρίζεται. Γι` αυτό το λόγο η αλήθεια αυτή χρειάζεται την ολοκλήρωση που επέρχεται με τον Χριστιανισμό γιατί ο Ιησούς επαναφέρει όλα όσα έχουν χαθεί. Η διαδικασία καλείται «νέα δημιουργία μέσω του Χριστού». Η εικόνα αποκαθίσταται με δικαιοσύνη και αγιότητα.

3) Ο Θεός μας δημιούργησε κατ` εικόνα Του ως ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, γεγονός που επίσης στρέφεται προς την αλήθεια του Χριστιανισμού για να ολοκληρωθεί. Κανείς δε μπορεί να κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει να είσαι άντρας και γυναίκα εντός του γάμου παρά μόνο μόλις αναγνωρίσουν ότι ο γάμος απεικονίζει τον Χριστό και την εκκλησία. Και κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τον πραγματικό προορισμό της δημιουργίας των δύο φύλων κατ` εικόνα του Θεού παρά μόνο όταν γνωρίσει ότι και οι δύο είναι κληρονόμοι της νέας ζωής. Τέλος κανείς δε μπορεί να κατανοήσει το νόημα της αγαμίας στα δύο φύλα παρά μόνο όταν γνωρίσει μέσω του Χριστού ότι στην πραγματικότητα που έρχεται, δε θα υπάρχει γάμος. Επομένως ο υπέροχος προορισμός της δημιουργίας μας ως άντρες και γυναίκες κατ` εικόνα Θεού, δε βασίζεται στο γάμο αλλά στην αφοσίωση στον Κύριο.

Κρατείστε αυτές τις αλήθειες. Ο Θεός σας δημιούργησε, σας δημιούργησε κατ` εικόνα Του και σας δημιούργησε άντρα ή γυναίκα για να είστε ολοκληρωτικά και μοναδικά αφοσιωμένοι σ` Αυτόν.

Translation by Haroula Konstantinidou


Αναδημοσιεύτηκε, ύστερα από άδεια, από την ιστοσελίδα
http://el.gospeltranslations.org

Comments are closed.