ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

΄Επεσε η αυλαία του 2014. Τα ΜΜΕ έκαναν, ως συνήθως, αναδρομή στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς. Αυτά θα τα αναλύσουν και θα τα καταγράψουν οι ιστορικοί. Η ταπεινή μας γνώμη, με δυο λόγια, είναι ότι στον πλανήτη μας τα όσα συνέβησαν έδειξαν ότι το σκοτάδι της αμαρτίας ολοένα γίνεται και πιο πηχτό. Η αγριότητα και η βαναυσότητα του ανθρώπου ξεπέρασε κάθε όριο. Οι πόλεμοι κατά τόπους με χιλιάδες νεκρούς συνεχώς επεκτείνονται σε νέες περιοχές, αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα διαπράττονται από τους τζιχαντιστές, αλλά και οι πολιτισμένοι της Δύσης δεν υστερούν. Οπωσδήποτε, περισσότερες θα είναι οι μελανές σελίδες παρά οι λευκές…

Και τώρα, όλοι προσβλέπουν, μάλλον με απαισιοδοξία, το μέλλον. Μπήκαμε σε μια νέα χρονιά και οι συμπατριώτες μας, αλλά και οι συνάνθρωποι μας σε άλλες χώρες, ζουν μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα φόβου, απαισιοδοξίας, αβεβαιότητας, απόγνωσης, ακραίου άγχους… Ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, θεολόγοι και άνθρωποι του πνεύματος δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Το μέλλον φαίνεται ζοφερό. Οι περισσότεροι, βέβαια, περιορίζουν το πρόβλημα και τονίζουν ότι είναι οικονομικό και πράγματι είναι σε κάποιο βαθμό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και πολύπλευρο – ιδιαίτερα ηθικό και πνευματικό- και δεν φαίνεται φως και ελπίδα στον ορίζοντα. Πού να στραφεί ο λαός μας; ΄Εχει χάσει την ελπίδα από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προβολή του κόμματος τους και η εξουσία, ενώ δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το καλό της πατρίδας μας. ΄Ανθρωποι με ηθικές αρχές αποφεύγουν να αναμειχτούν στην πολιτική, γιατί βρομάει!

Βλέποντας όλα αυτά μπορεί ο άνθρωπος να είναι αισιόδοξος για ένα καλύτερο μέλλον; Δεν έχουμε τις «ικανότητες» των κάθε είδους τσαρλατάνων μελλοντολόγων (αστρολόγων μέντιουμ, κ.ά.). -Απορούμε πώς σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τον αστρολόγο τους και τόσοι πολλοί αφελείς κάθονται και τους παρακολουθούν! -Εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί αύριο ή σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο… γιατί, «Τα κρυφά ανήκουν στον Κύριο, το Θεό μας» (Δευτ. 29/29).

Ως παιδιά του Θεού όμως έχουμε την Αγία Γραφή που μας καθοδηγεί πώς πρέπει να ζούμε σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς όπως οι σημερινοί:

Γι’ αυτό θα στηριχτούμε σε δυο εδάφια από το 2ο κεφάλαιο της προς Εφεσίους επιστολής. Αυτά θα μας βοηθήσουν να βρούμε τον τρόπο πώς θα ζήσουμε στο μέλλον.

1) Να προσέξουμε το περπάτημά μας.

Διαβάζουμε: «Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακριβώς βαδίζετε στη χριστιανική ζωή σας. Όχι ασύνετα αλλά με σύνεση» (Εφεσίους 5:15). Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στο περπάτημά μας. Στην πορεία μας, στη ζωή αυτή, είναι σαν να περπατούμε σε ένα στενό μονοπάτι στην πλαγιά ενός απόκρημνου βουνού. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, στραμμένα σ’ Εκείνον, γιατί υπάρχουν πολλές πλανεύτρες σειρήνες, που μπορεί να μας παρασύρουν και τότε ένα στραβοπάτημά μας θα μας οδηγήσει στον θάνατο. Πρέπει με σύνεση και σοβαρότητα να παίρνουμε τις αποφάσεις, όχι βεβιασμένα. Να προσέχουμε πώς να συμπεριφερόμαστε στους άλλους, πώς θα τους μεταδώσουμε τα Καλά Νέα της σωτηρίας. Στην ταραγμένη εποχή μας, ας προσέξουμε τα λόγια του ψαλμωδού: «Ηρεμήστε, και μάθετε ότι εγώ είμ’ ο Θεός» (Ψαλμός 46/10).

2) Να εξαγοραζόμαστε τον καιρό.

Ο απ. Παύλος μάς προτρέπει ακόμη: «κάνοντας καλή χρήση όλου του καιρού που έχετε, γιατί οι μέρες είναι πονηρές» (Εφ. 5/16). Στο κείμενο έχει: «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν ότι αι ημέραι πονηραί εισίν». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία, να κάνουμε καλή χρήση του χρόνου, κι αυτό γιατί οι ημέρες που ζούμε είναι πονηρές. Όπως προσέχουμε να μην σπαταλούμε τα χρήματα μας, έτσι πρέπει με σοφία να χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά τον χρόνο μας. Ο Παύλος γράφει την επιστολή του από μια ρωμαϊκή φυλακή. Αυτοκράτορας ήταν ο παρανοϊκός και διεστραμμένος Νέρων. Η Έφεσος ήταν μια πόλη εντελώς παραδομένη στην ειδωλολατρία. Εκεί ήταν ο περίφημος ναός της Αρτέμιδος, που ήταν η θεά του σεξ. Ένας αρχαίος συγγραφέας είπε για τους Εφεσίους, «η ηθική τους ήταν χαμηλότερη και από αυτήν των ζώων». Αστρολογία, μαύρη μαγεία, και κάθε άλλου είδους μαγεία, που ήταν ενωμένα με τη σεξουαλική διαστροφή δημιούργησαν μια τρομερή μορφή ειδωλολατρίας. Γι αυτό ο Παύλος μιλά για ημέρες πονηρές.

Η κατάσταση στις ημέρες μας δεν είναι διαφορετική. Σε όλους τους τομείς υπάρχει ηθική διαφθορά και αποδιοργάνωση του ιστού της κοινωνίας μας. Παρόλα αυτά στο μέσο αυτής της ολοκληρωτικής σήψης, ως πιστοί χριστιανοί έχουμε μοναδικές ευκαιρίες για να μεταδώσουμε το Ευαγγέλιο. Μέσα στην ατμόσφαιρα της απαισιοδοξίας, αυτά είναι τα καλά και αισιόδοξα νέα. Σε περιόδους, που η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, στον δρόμο της μη επιστροφής, τότε είναι η ευκαιρία οι χριστιανοί να δείξουν την μεταμορφωτική αλλαγή που φέρνει η πίστη στον Χριστό, να λάμψουν για τον Χριστό! Το κακό στις ημέρες μας, μας οδηγεί στην απελπισία, σε σημείο να παραιτηθούμε από όλα. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, γιατί το κακό έφτασε σε τέτοιο σημείο, που έχει απονευρώσει κάθε ηθική αντίσταση. Οι καρδιές των ανθρώπων έχουν παγώσει τόσο που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Οι δύσκολοι καιροί όμως είναι και μια ευλογία και ευκαιρία. Μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας το φως θα λάμψει δυνατότερα. Το Φως που είναι ο Χριστός και εμείς είμαστε τα φώτα, οι λάμπες Του που μεταδίδουν το Φως αυτό στους γύρω μας, στον κόσμο! Τα άστρα φέγγουν μέσα στη νύχτα.
3) Να κάνουμε το θέλημα του Θεού.

«Γι’ αυτό, μη γίνεστε άφρονες, αλλά να αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το θέλημα του Κυρίου» (Εφεσίους 5:17).

Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ζούμε σε δύσκολες μέρες. Συμβαίνουν πρωτοφανή τραγικά γεγονότα. Η ζωή έγινε τόσο φτηνή. Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί την επόμενη στιγμή. Στην κάποτε ήσυχη και ασφαλή πατρίδα μας το αστυνομικό δελτίο κάθε μέρα είναι πλούσιο σε απίστευτα κακουργήματα. Για λίγα ευρώ δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι και με απορία ρωτά ο κόσμος, πού πάμε; ΄Οπου και να στραφεί ο άνθρωπος θα εισπράξει απελπισία και απαισιοδοξία.

Υπάρχει όμως μια κατηγορία ανθρώπων, που μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα της αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, διατηρεί ειρήνη στην καρδιά και αισιοδοξία, γιατί γνωρίζουν ότι το μέλλον είναι στα χέρια του Κυρίαρχου Θεού. Είναι αισιόδοξοι γιατί, αν και δεν γνωρίζουν το μέλλον και βλέπουν το απαισιόδοξο και θλιβερό παρόν, γνωρίζουν και εμπιστεύονται Εκείνον που έχει τον απόλυτο έλεγχο και κρατά το μέλλον στα χέρια Του. Γι αυτό διακαής επιθυμία τους είναι απλά να γνωρίζουν και να κάνουν το θέλημα του Θεού. Δεν ανησυχούν για τίποτα ούτε φοβούνται κάποιον άνθρωπο. Γιατί έχουμε γνωρίσει τον Κύριο σε όλη τη δόξα Του! ΄Ετσι, ως χριστιανοί είμαστε μεν απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε την πίστη και ελπίδα μας σ’ Εκείνον που κάθεται στα δεξιά του Θεού, του Οποίου οι υποσχέσεις είναι αληθινές. Κλείνοντας, αναφέρουμε μερικές από τις εκατοντάδες υποσχέσεις Του για να σηματοδοτούν τη ζωή μας το 2015.

«Ας μην ταράζεται η καρδιά σας. Πιστεύετε στο Θεό και σ’ εμένα πιστεύετε» (Ιωάν. 14/1). «Επειδή είναι μεγαλύτερος αυτός που ζει μέσα σας από εκείνον που βρίσκεται μέσα στον κόσμο» (Α΄ Ιωάν. 4/4). «Αν ο Θεός είναι με το μέρος μας, ποιος είναι εκείνος που θα στραφεί εναντίον μας;» (Ρωμαίους 8/31). «Ο Θεός έχει πει: «Δε θα πάψω να σε φροντίζω ούτε θα σε εγκαταλείψω» ( Εβρ 13/5). «’Αλλος Θεός έξω από κείνον δεν υπάρχει. Κανένας δεν μπορεί να προστατεύει όπως αυτός» (Α΄Σαμ. 2/2 «Είν’ ο Θεός για μας καταφύγιο και δύναμη· στάθηκε στις ανάγκες μας βοήθεια σπουδαία» (Ψαλμός 46/1).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Comments are closed.